Jussi Makkonen och Jari Sailio gjorde målen för Esboklubben Blues, som utanför isen kämpar med skral ekonomi och som dessutom miste sin kapten Kim Hirschovits på tisdagen. Makkonen gjorde målet i powerplay i första perioden och Sailio sitt i boxplay i sista perioden. Bluesmålvakten Kaapo Kähkönen höll nollan efter att ha tagit Uleåborgarnas 28 skott mot målet. – Det är svårt att vinna över Kärpät men vi var inställda på kamp. Kärpät dominerade visserligen men ibland har en hård kamp betydelse. Och Kaapo Kähkönen var alldeles strålande framför sitt mål, sade Bluestränaren Jyrki Aho till MTV Sport. – Det här ger lite omväxling till den dystra vardagen, sade Aho. Matchen hade lockat 2 799 personer till Esboarenan. TPS ordnade ett mäktigt avslut för den snäppet större publiken i Åbo (3 006) när Eric Perrin och Tomi Kallio kvitterade i slutstunderna. Perrin gjorde 2–3 vid 57.17 och Kallio satte sitt andra mål för kvällen vid 59.40. Båda gjorde tre poäng var, Kallio 2+1 och Perrin 1+2. På Kallios öppningsmål svarade Raumolaget Lukkos Teemu Nurmi och Janne Lahti och i andra perioden utökade Jesper Piitulainen ledningen till två mål. – Vi ledde med 3–1 och TPS kom i kapp. Det är en besvikelse men som helhet sett var resultatet rättvist, sade Lukkos biträdande tränare Juha Vuori. Returmatcherna spelas på tisdag om en vecka.