Vasa sommaruniversitet ordnar en kurs i nätdejting 11 februari. Kursdragare är Minni Niemelä, journalist och författare till boken "Nettideitit - uusi onniverkosta?".

Varför behövs den här kursen?

– Sedan min bok kom ut 2011 har jag oräkneliga gånger stött på människor som behöver hjälp med nätdejtingens grunder och andra tips för att lyckas. Även för en van nätanvändare kan det vara frustrerande att nätdejta. Det tar väldigt mycket tid att bygga upp en fungerande profil och att hitta rätt profilbild. Ibland blir inte profilen färdig för att man inte funderat igenom vad man vill föra fram om sig själv.

Vem riktar den sig till?

– Till personer i alla åldrar och för alla som är intresserade av nätdejting. Den är både för noviser och erfarna nätdejtare. Men det är mest medelålders som frågar efter hjälp.

På kursen får man hjälp med att skapa en profil på dejtingsajterna. Vilka vanliga fel gör nätdejtare?

– Man vågar inte vara tillräckligt öppen eller så öppnar man upp sig totalt på en gång. I det första fallet lämnar profilen besökarna oberörda. I det andra fallet skrämmer man bort besökare. Det verkar som att män är speciellt lata. De börjar på utan att ge någon specifik information och har bildlös profil. Sedan skickar de meddelanden av typen "Hej, hur mår du?". Det väcker inte så stort intresse.

Har kursen ordnats förut?

– Nej. Jag fick förfrågan från Vasa sommaruniversitet och svarade ja.

Har du själv internetdejtat? Vilka är dina intryck?

– Jag nätdejtade en kort tid innan jag skrev boken och sedan på nytt en kort tid i fjol. Jag har bekantat mig med intressanta personer, men mina längre förhållanden har börjat på andra sätt. Men jag vill ändå rekommendera nätdejting till dem som är beredda att möta människor som man annars inte möter i sin vardag. Man ska inte ha för höga förväntningar utan ha ett öppet sinne.