Sport vann med 3-6 (1-2, 2-3, 0-1) mot Ässät inför 4866 i Isomäki.

Spelet böljade fram och tillbaka i början av tredje perioden. Först var Tuomas Vänttinen nära att göra sitt andra mål för kvällen och kort efter var det inte långt i från en reducering när yttern Masi Marjamäki svängde in framför Mika Järvinen i Sports mål.

Sport fokuserade på att bevaka sin ledning och Ässät skapade en del halvbra chanser. Det blev en del jobb för inbytte Ari Ahonen i Ässäts mål också, men för det mesta stod han sysslolös.

Med fyra minuter kvar kommenderade Ässäts tränare Pekka Rautakallio ut Ahonen för första gången för att spela med sex utespelare. Och efter det plockades Ahonen så fort tillfälle gavs.

Sport spelade uppofrande i egen zon och med 1.41 kom 3-6 i tom bur.

Charles Bertrand fick loss pucken i egen zon och Jarkko Immonen gav Erik Riska öppen gata.

Svängigt spel i andra perioden

Sport inledde andra perioden i boxplay, men redde ut underläget utan några större bekymmer.

Och med 26.02 var det dags för Sports tredje mål.

Jake Newton friställde Tero Koskiranta med en läcker passning. Centern höll undan en back, rundade målvakten Andreas Bernard och petade in 1-3-målet.

Med 27.54 spelat kastade sig Charles Bertrand fram för att hålla pucken i offensiv zon. Han träffade en motståndare i stället och åkte ut för tripping.

Åtta sekunder senare stod det 1-4 på tavlan. En hemmaback tappade balansen vid blå och Tuomas Vänttinen kom loss i ett friläge. Vänttinen avslutade utan tvekan och satte mål nummer 100 i ligakarriären med ett fint handledsskott. En passlig milstolpe för boxplayspecialisten.

Men Ässät replikerade direkt.

Elva sekunder efter Vänttinens mål satte Ässäts kapten Juha Kiilholma, som spelar sin 700:e ligamatch, 2-4 från nära håll.

Med 33 minuter spelat fick tredjekedjan till ett lång anfall genom Ville Leskinen och Sami Blomqvist. Till slut snappade Tero Koskiranta upp pucken och vispade in pucken på mål. Andreas Bernard parerade med dynan, men Mike Brennan var först på pucken och dunkade in 2-5 efter 33.11.

I samma veva fick italienaren Bernard, som agerat osäkert, nog och ersattes av Ari Ahonen.

Kort därefter tog en frustrerad Josh Gratton en utvisning för charging. Medan den kanadensiska yttern satt och pustade ut var Vänttinen nära att dryga ut Sports ledning, men hans skott smet förbi Ässäts mål.

Med två och en halv minut kvar av perioden tog Charles Bertrand sin andra utvisning för dagen. Den här gången för hög klubba. Kort efter åkte Ari Gröndahl ut för hakning och Ässät fick en och en halv minut i spel fem mot tre.

53 sekunder senare hade Ässät reducerat. Backen Valtteri Viljanen pangade på och tände hoppet för hemmapubliken.

Sport inledde målskyttet i första perioden

Sport fick prova på powerplay redan efter 1.25 efter att Ässät ertappats med sex utespelare på isen. Men Sport fick över huvud taget ingen fason på spelet och fick inte till ett enda avslut mot Andreas Bernard i Ässäts mål.

Ässät fick grepp om spelet och började avlossa mot Mika Järvinen. Närmast kom centern Arttu Ruotsalainen som sköt förbi från nära håll.

Med åtta minuter spelade fick Sport till ett manstarkt anfall. Mike Brennan var först ut med att prova, Sport vann tillbaka puck och plötsligt hade Henrik Koivisto ett bra skottläge. Koivisto rev till med ett slagskott som Bernard tappade och Teemu Tallberg dunkade in returen.

0-1 efter 8.08.

Charles Bertrand var nära att dubbla ledningen direkt. Men fransmannen sopade pucken förbi målet från et bra läge.

Efter 11.20 stod det 1-1 på tavlan.

Ässät kom loss i mittzon och Aleksi Saarela och trettondeanfallaren Toni Kallela fick ett två mot en-läge. Saarela spelade till Kallela som snyggt lurade ner Järvinen och hängde in pucken.

Med 15.20 spelat fick Sport två minuter i spel fem mot tre efter att yttern Semir Ben-Amor och backen Ville Uusitalo åkt ut på varsin tvåa.

Sport matade på med många, dåliga avslut mot Andreas Bernard. Men med fem sekunder kvar låg pucken i målet. Lassi Kokkala såg ut att träffa Erik Riskas skridsko och studsen ställde Bernard. Kokkala antecknades för målet.

1-2 efter 17.15.

Direkt efter målet fick Aleksi Saarela prova på skott helt ensam med Järvinen. Men JVM-hjälten prickade plexit.

Med 52 sekunder kvar av första perioden åkte Aleksi Laakso ut för hög klubba. Men Ässät hann inte göra något mål innan paussignalen.