Finland kunde inte följa upp jätteskrällen i semifinalen. Trots finalförlusten var turneringen en framgång för Finland. Det här är den första VM-medaljen sedan 2011, då det också blev silver. I de fyra senaste VM-turneringarna har det blivit stryk av Kazakstan i bronsmatcherna. Finlands hittills enda VM-guld kom i Sverige 2004. Matchen avgjordes i praktiken mycket snabbt. Efter bara sex minuters spel hade storstjärnorna Sergej Lomanov, med en smula tur, och Jevgenji Ivanusjkin redan gjort var sitt mål. När Lomanov, något turligt igen, styrde in 3–0 efter 20 minuter verkade Finland redan som ett slaget lag. Inte ens ett målvaktsbyte hjälpte. Kimmo Kyllönen ersatte Pertti Virtanen i målet i den 27 minuten. Ryssland öste istället in ytterligare två mål i första halvleken inför hemmapubliken på 12 000. Suveräne Lomanov gjorde ännu ett tredje mål i matchen, på straff. I andra halvleken blev det jämnare och när Ryssland tryggade sin stora ledning lyckades Finland peta in ett tröstmål genom Teemu Määttä i 76 minuten. Pavel Bulatov satte ändå ett sjätte mål för Ryssland i slutet och därmed vann Ryssland med exakt samma siffror som i den förra VM-finalen mellan länderna för fem år sedan. 41-årige veteranen Sami Laakkonen gjorde sina sista VM-matcher i Uljanovsk. Under VM kom han upp till både 100 VM-matcher och 100 VM-mål. Laakkonen har varit med om 16 VM-turneringar och var också med och vann VM-guldet 2004. VM spelas nästa år spelas i Sandviken i Sverige.