Lokalt 7.2.2016

Ett riktigt äventyr

Isvägen över Kvarken vårvintern 1966 blev verklighet trots hinder från både ­vädrets och världens makter. Vägröjarna förde en ojämn kamp mot packis, drivsnö, flödvatten och tull. De som upplevt en färd längs vägen minns det som i går.

Börje Helsing (till vänster), David Sjöberg och Gösta Helsing kollar isvägens dagning på sjökortet.
Just här, där Elis Nääs och Lars Rönn befinner sig, gick vägen ut från Svedjehamnen. Nääs åkte över till Umeå två gånger, Rönn drog loss bilar som fastnat i drivorna ute på isen.
Ett par som passade på att dricka kaffe och äta smörgås medan de väntade i bilkön i Svedjehamnen.
Bilkön växte snabbt vid den tillfälliga tullen i Svedjehamnen sedan Inrikesministeriet gett klartecken för trafiken. Myndigheterna var inte beredda på det stora intresset för bilturer över Kvarken. Det var också oklart vilka spelregler som gällde på isen.
Det här är litet. På isvägen till Umeå kunde det vara vatten på isen i flera kilometer, säger Börje Helsing, här på en isväg inomskärs vintern 2016.
Isvägen är stängd. Flödvattnet och de sydvästliga vindarna tog den, skrev VBL den 22.3 1966. På bilden Nils Lind, Börje Helsing, Elis Rönnqvist och Bo Sippus.
”Här kommer VK:S ISEKA” ­triumferade vägentreprenörerna då de närmade sig ­svenska kusten. Västerbottens-Kuriren hade ­tidigare skrivit att isvägen var framkomlig enbart med iseka eller skidor.
Att ta isvägen till Umeå blev för många ett minne för livet. Mitt ute på Kvarken var det snö, is och himmel så långt ögat nådde. Närmare svenska kusten hade flaken av drivis ställts på kant.
En tulltjänsteman kollar att alla papper är klara.
Myndigheterna var inte beredda på det stora intresset för isvägen.
- Just nu går vi för långt söderut, men det beror på att vi rundat några packisbälten, konstaterade Bo Sippus, Börje Helsing och Helge Edström kring kartan och kompassen ute i Kvarken.
Börje Helsing framför plogen i Svedjehamnen vintern 1966.

Läs webbnyheterna för endast 13,90 € /månad

Ingen bindningstid, du bestämmer när du läst färdigt.

VBL Digital 13,90 € /månad Jag är redan prenumerant