Trenden med medveten närvaro, det vill säga mindfulness, växer sig starkare. Meningen är att öka koncentrationen och få oss alerta, till exempel med färgböcker för vuxna, träning för hjärnan eller meditation.

Nu börjar också olika mindfulness-appar för mobilen bli populära. Därför har vi mediestuderande skapat en testpanel för att pröva apparna.

Flera träningsalternativ

Det finns redan ett antal appar som vuxit sig starka i kategorin hjärngymnastik och meditation. Till dem hör bland annat Headspace, Lumosity och Elevate.

Headspace är en slags vägledd meditation medan de två senare utgör spel som ska träna hjärnans kognitiva processer.

Reidar Wasenius på Briim menar att det beror mycket på hur man själv uppfattar träningen. Att appar genom spel utlovar förbättrad mental kapacitet kan ifrågasättas.

- Av spelen blir man skickligare på att använda hjärnan i just det ögonblicket. Appar, musik och mat hjälper här och nu, det är temporär hjälp. Men när man jäktar hjälper sällan det man gjorde tidigare, det handlar mer om förmågan att kontrollera problemet här och nu. Det centrala i frågan är om en app gör dig skickligare på att använda hjärnan eller ej, säger Wasenius.

En paus i vardagen

Som verktyg för att få både kropp och sinne att slappna av fungerar de dock olika, och därför blir det lätt fel att enbart prata om mindfulness. Syftet med apparna är ändå att ge utövaren en chans att stanna upp i vardagen och varva ner, för att således börja fungera bättre.

Meditation vinnare i paneltestet

På så vis blir kanske Headspace vinnaren i vårt paneltest, om målet är att få någonting utöver själva spelupplevelsen. En skicklig utövare av meditation är kapabel till att lugna ner sig här och nu på stället, vilket behövs i en stressig situation. Men i slutändan ska man använda det som passar den egna situationen bäst.

- Det ultimata är att även under stressiga situationer klara av att vara koncentrerad, utan att behöva stanna upp. Men det första steget kunde vara en tillfällig hjälp, till exempel att använda en app eller liknande när man blir stressad. Att fysiskt meditera vore nästa steg. När man blir bra på mindfulness lär man sig koncentration utan att nödvändigtvis behöva pausa, säger Wasenius.

Att leva i nuet det viktigaste

Träning i mindfulness underlättar möjligheten att påverka det enda som vi kan påverka, nämligen nuet. I vardagliga situationer är det vanligt att man automatiskt reagerar på saker och ting, det vill säga att gå på ”autopilot”.

Mindfulness placerar dig mer i nuet och du kan tänka och göra medvetna val utan att distraheras av andra tankar och influenser. Således är fenomenet kanske mer aktuellt i dagens samhälle än någonsin.