Lokalt

Blåljus

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Nyhetsbild

Representerar Finland i EM

4

Med bagaget fyllt av minigolfbollar reser Carina Smeds till Cheb i Tjeckien nästa vecka. Hon ingår i laget som representerar Finland vid EM i bangolf.

Nyhetsbild

Än finns det ledigastudentlyor i Vasa

VASA Varje år går lägenheter i Vasa åt som smör när de studerande får besked om sina studie­platser. Nu börjar boomen vara över och ännu finns det lägenheter kvar.

Nyhetsbild

Vasa breddar registret för fastighetsskatt

Staden kartlägger byggnader som inte ingår i registret för fastighetsskatt. Målet är att få in 200 000-400 000 euro per år.

Nyhetsbild

Samlad kunskap behövs

JAKOBSTAD Många unga lider av psykisk ohälsa. En samlad expertis är bra då det gäller att hjälp unga som mår dåligt, enligt psykiater Fredrik Almqvist.

Nyhetsbild

Folkfest och kamp mellan allmogebåtar

NYKARLEBY Nästa lördag är det dags för årets upplaga av Monäs­rodden. I år tillkommer en ny tävlingsklass, nämligen ­kyrkbåtar.

Nyhetsbild

”Håll pojkarna i systemet”

Finlands utbildningssystem håller hög kvalitet, men det är viktigt att övergången mellan studier och arbete är effektiv.

Nyhetsbild

Klyftor måste motverkas

1

Jobb försvinner i och med globaliseringen och den tekniska utvecklingen. Det behövs en solid välfärdsstat och god utbildning för att motverka ojämlikhet.

Nyhetsbild

Kvarkens plast är mikroskopisk

1

Skräpplasten i Kvarken och Bottenviken är nästan osynlig men förödande för havets minsta invånare, och i förlängningen eventuellt även för oss själva.

Nyhetsbild

Fel plats för plast

KOMMENTAR Nu är du kanske inte den typen som utan förbehåll slänger soppåsen i sjön eller dumpar skräp från båten. Eller så är du just den typen.

Nyhetsbild

Rallyintresset ledde till en framgångsrik karriär

KRISTINESTAD Polletten faller bara ner när jag kommer på en lösning, säger Johan Rosenlund. Han är Kristinestadsbon som flyttade till Sverige och blev en uppfinnarlegend.

Nyhetsbild

Skyltat till Fågelberget

KORSHOLM Det tog fyra år. Men nu är det skyltat till Fågelberget från omfartsvägen och från Karperövägen.

Nyhetsbild

KAJ rockade i Skolparken

JAKOBSTAD 11 000 till 12 000 personer. Så många uppskattar arrangörerna att samlades i Skolparken när KAJ rockade loss på fredag.

Nyhetsbild

Polisen övervakade fotbollsfans

VASA På torsdagskvällen var det ovanligt många patrullerande poliser i Vasa centrum. Orsaken var matchen mellan VPS och Bröndby.

Nyhetsbild

Sveriges största dansband trivs i Åminne

MALAX I fredags fick Åminne folkpark besök av det omåttligt populära dansbandet Lasse Stefanz. Sångaren Olle Jönsson säger att bandet trivs i folkparken.

Nyhetsbild

Sannfinne från Vasa siktar på riksdagen

VASA Sannfinländarna har fått tiotals nya medlemmar i Karleby, Jakobstad och Vasa. Halla-aho har gett Vasabon Jukka Mäkynen nytt hopp.

Nyhetsbild

160 år av flickskola firades

2

VASA Wasa Fruntimmersskola grundades 1857 och i går, 160 år senare, firades detta med festligheter och fruntimmerslunch.

Nyhetsbild

Sommarmarknaden i Kstad i full gång

KRISTINESTAD I dag kickade den traditionella sommarmarknaden i Kristinestad i gång. I dagarna tre står försäljarna på plats och folket likaså.

Nyhetsbild

Ny bana för radiostyrda bilar

WEBB-TV För sju år sedan kläcktes idén till en bana för större radiostyrda bilar. Många talkotimmar senare är nu banan klar och invigs med en tävling på lördag.

Nyhetsbild

Kvinnan inte i livshotande tillstånd

Polisen försöker nu få en bild av vad som orsakade olyckan då en kvinna i Vasa hamnade under en grävmaskin. Eventuella ögonvittnen uppmanas höra av sig till polisen.

Nyhetsbild

Vallgrundsvägen blir klar på onsdag

Snart ska problemen med den gropiga Vallgrundsvägen vara historia. Den gamla beläggningen tas inte bort, utan i stället blandas vägen.

Drogpåverkad i Vasa

En kvinna född 1982 misstänks för rattfylleri efter att ha stannats av polisen.

Nyhetsbild

Polisen skärper övervakning kring sommarstugor

1

Under hela nästa vecka har polisen skärpt sin övervakning runtomkring i landet i områden där det finns mycket sommarstugor. Polisen kommer att ordna blåsttest för att övervaka rattfylleri.

Nyhetsbild

Två Malaxbagerier blir ett

1

MALAX Calles bröd och Malax bageri går samman och bildar ett bageri med gemensam ägare.

Nyhetsbild

Marion får post från hela världen

Postcrossing innebär att man skickar ett vykort till ett land och får ett från ett annat land. Vöråbon Marion Norrgård har skickat och samlat på sig vykort i 10 år.

Nyhetsbild

Nya charterturer från Vasa i höst

2

Redan nu kan man åka charter från Vasa till Afrika. I höst och vinter tillkommer ännu fler destinationer.

Nyhetsbild

Seglar under molnen på vädrets villkor

Segelflygning är en ovanlig hobby. Matts Jern är en av de få österbottningarna som söker frihetskänslan flygningen erbjuder.

Nyhetsbild

Många vill göra inget

Det finns tecken på att udda fritidsintressen blir mer ovanliga. Det normala eller ingenting är mer eftersträvansvärt.

Nyhetsbild

Spänning när tjuren ska dödas

Vasabon Mikael Törnroos har länge varit intresserad av tjurfäktning. På sina resor till Spanien har han följt med det lokala folknöjet.

Nyhetsbild

Måleriet gav nytt livsinnehåll

VASA Mårten Sippus i Vikinga, 89 år, verkar nästan förvånad själv. Men faktum är att han inom kort håller sin första konstutställning.

Nyhetsbild

Framtidens Halpa-halli skapas

1

KARLEBY Karlebybutiken får större ytor och ett nytt utseende som ska stå modell för resten av kedjans affärer.

Nyhetsbild

Karate blev en livsstil för dem

VASA Vasa karate-do Shotokan firar 35 år med besök av den kända tränaren Iain Abernethy. Föreningen är den enda i landet som tillhör World Combat Association.

Nyhetsbild

Oravais kanske får vandringsleder

1

VÖRÅ Vörå kommun borde anlägga nya vandringsleder. Det skulle öka dragningskraften i regionen, tycker fullmäktigemedlem Göran Westerlund.

Nyhetsbild

Nu försvinner sockerfabrikens skorsten

VASA På måndag påbörjas rivningen av sockerfabrikens skorsten på Vasklot. - Det är bara en tidsfråga innan den faller ihop, säger Mikael Sparf.

Nyhetsbild

Fruntimrens marknad livar upp torget

SMEDSBY Den traditionella Fruntimmersmarknaden gick av stapeln i Smedsby i dag. Besökarna lät sig inte avskräckas av det kyliga vädret.

Bedrägeriförsök via e-post misslyckades

Polisen fick in anmälningar om två personer som fått ett e-postmeddelande där man krävt mottagaren på pengar.

Nyhetsbild

En varm höst, tror väderspåman

3

VASA Sommaren blir varm, spådde Pentti Tyni i Vasa i april. Riktigt så har det inte varit hittills.

Nyhetsbild

Styckmordet till åtalsprövning i dag

Styckmordet i Jakobstad går vidare till åtalsprövning i dag.

Nyhetsbild

Polisens vapenbruk vid skottlossningen utreds inte

Uppdaterad Det blir ingen förundersökning om polisens användning av vapen i Hemstrand i helgen, uppger åklagarämbetet i Salpausselkä.

Nyhetsbild

Kvinna hamnade under grävmaskin

VASA En kvinna är på sjukhus efter att blivit påkörd av en grävmaskin på Skolhusgatan i Vasa. Uppdaterad 15.54

Nyhetsbild

Bilist blåste 2,64 promille

KRISTINESTAD Bilist kolliderade med en annan personbil i Kristinestad, flydde från platsen men stoppades senare av polisen.

Positivt lärande en trend

KARLEBY Styrkan i samarbete och i en positiv inställning är teman under landets övningsskolors sommardagar i Karleby nästa vecka.

Nyhetsbild

Har ni fin grannsämja i ert hus eller kvarter?

Ordnar ni gemensamma kalas, håller ni ihop i vått och torrt eller har ni hittat receptet för en funge­rande grannsämja? Hör av er till oss och berätta om ert grannskap!

Nyhetsbild

Polisen utsatt för våldsam verklighet

På pappret verkar polisens arbete löpa utan motstånd. I verkligheten utsätts polisen ofta för glåpord, sparkar och slag.

Nyhetsbild

"När on pjuular så förhääda"

Här är ett axplock av det bästa och sämsta österbottningarna har att säga om sina grannar.

Nyhetsbild

Nyhetstorka att skriva om osämja i kvarteret?

I samband med att vi bjöd in läsarna att svara på enkäten om grannsämja ifrågasatte en och annan ifall detta verkligen var värt trycksvärta. Redan i det skedet anade jag, och nu efter att ha gått igenom de nästan 1200 svaren, vet jag att det är det.