Lokalt

Mest läst senaste veckan

Lokalt

Söfuk går på plus

Söfuk gjorde ett överskott på drygt en miljon förra året.

Nyhetsbild

Erica Back får Caj Ehrstedts pris

NÄRPES Mezzosopranen Erica Back från Närpes får Caj Ehrstedts pris. Det delas ut till en finlandssvensk klassisk sångare eller sångstuderande.

Nyhetsbild

Facebookgrupp samlar Österbottens dåliga vägar

Rainer Bystedt har fått nog. Väglaget och det bristande underhållet fick honom att skapa Facebooksidan "Österbottens dåliga vägar". Han ville inte skapa en klagomur men något måste göras, säger han.

Nyhetsbild

Skåpbil började brinna i Karleby

KARLEBY En person har förts till sjukhus efter att en skåpbil kört i diket och fattat eld på Rimmivägen i Karleby.

Nyhetsbild

Nästa vecka putsas Vasas gator

VASA Luftkvaliteten är för tillfället nöjaktig i Vasa men luften känns extra dammig i och med det torra vädret. Vasaborna får stå ut med dammet ännu en tid, på måndag inleds gatuputsningen.

Nyhetsbild

Ett överskott på 1,25 miljoner

NÄRPES. Närpes bokslut för 2016 är ett av stadens bästa någonsin.

Nyhetsbild

I dag invigs skejthallen i Vasa

VASA I kväll invigs den nyrenoverade skejthallen i Roparnäs.

Nyhetsbild

Jämn ström med väljare under förmiddagen

VASA I dag började förtidsröstningen i kommunalvalet. Vid röstningsstället i K-market i Sundom dök väljarna upp genast när valbåset öppnade.

Nyhetsbild

Korsholm vill lösa skarvproblemet

3

KORSHOLM Korsholm samlar kommunerna till ett möte om skarvarna i april. Man vill jobba fram en enad front mot skarvarna.

Nyhetsbild

Svagt isläge bakom olyckan i Oxkangar

Sent i går kväll brast isen när en äldre man var ute och fiskade i Oxkangar i Oravais skärgård. Sjöräddningen varnar för extra förrädiska isar. - Olyckan i Oxkangar är inte den enda olyckan som inträffat på isen den senaste tiden, säger löjtnant Axel Ramberg.

Nyhetsbild

Skajpar för att lära sig finska

MALAX Eleverna i Leppävirran lukio skriver arbetsansökan – på svenska. Lätt är det inte, men de får god hjälp av sina jämnåriga i Gymnasiet i Petalax.

Två bränder i Närpes i natt

Uppdaterad Brandkåren fick rycka ut till två bränder i Närpes i natt. Bränderna var inte omfattande och inga personer skadades.

Nyhetsbild

Daghemmen ska bevaras och utvecklas

SE GRAFIK Kandidaterna i Korsholm är synnerligen eniga. Daghemmen ska vara kvar i byarna.

Nyhetsbild

Dags att utse årets österbottning – här är kandidaterna

Än en gång har det blivit dags att rösta fram årets österbottning. Juryn har valt ut tio kandidater bland läsarnas förslag. Nu kan du rösta på din favorit.

Nyhetsbild

Äldre man omkom på fisketur i Oxkangar

UPPDATERAD Flera myndigheter sökte efter en försvunnen man på isen i Oravais skärgård nära Oxkangar på tisdagskvällen. Mannen hittades avliden i en isvak vid 22-tiden.

Nyhetsbild

Honga gav lugnande besked

PEDERSÖRE Österbotten marscherar lite bättre rustat fram mot reformåret 2019 sedan regeringen skjutit till extra pengar, men mycket ska ännu göras på kort tid.

Nyhetsbild

”Vi är alla divider”

JAKOBSTAD Nej, det är inte individualister som driver världen framåt. Det är de med störst nätverk som vinner den här gången.

Nyhetsbild

Första skisserna för Koskeby skola klara

VÖRÅ Förslaget från tjänstemännen är att Tegengrenskolan och Koskeby skola byggs ihop. Skolorna skulle ha en del gemen­samma lokaler i den nya byggnaden.

Nyhetsbild

Hård affärsstrid i rätten

VASA Förde de två ex-anställda hemligheter med sig från förra arbetsgivaren? Eller tillverkade de bara en bättre produkt i det nya företaget?

Grönt ljus för markaffär

VASA Oklarheter inom social- och hälsovårdsreformen gör att Vasa sjukvårdsdistrikt vill sälja tomter till staden. Men bara ifall reformen blir av.

Nyhetsbild

100 kvotflyktingar behöver vänner

JAKOBSTAD I år tar Jakobstadsregionen emot dubbelt fler kvotflyktingar än tidigare år. Nu söks vänfamiljer till cirka 25 familjer från Syrien.

Nyhetsbild

Plusresultat i Malax trots stora nedskrivningar

MALAX Malax resultat för fjolåret slutar på knappt 4 000 euro. Kommunstyrelsen är nöjd med att det, trots allt, blev positivt.

Nyhetsbild

Sämre vatten i Jakobstad

JAKOBSTAD De senaste dagarnas varma väder har påverkat vattenkvaliteten, meddelar Jakobstads Vatten.

Nyhetsbild

Klockars vill forma morgondagens skola

VASA Bernt Klockars ser med förväntat fram emot att som ledande rektor för Vasa övningsskola få påverka den finlandssvenska grundskolans utveckling.

Nyhetsbild

Vasaborna får bygga stadens strategi

1

VASA Genom en enkät ska Vasaborna vara med och påverka hur stadens strategi ska se ut i framtiden. I höst inleds stadens strategiarbete.

Polisen utreder misstänkt våldtäkt i Vasa

VASA Polisen utreder en misstänkt våldtäkt av en ung kvinna i Vasa. Våldtäkten ska ha inträffat tidigt på söndagsmorgonen i en privat bostad i Vasa.

Nyhetsbild

Nykarleby tuggar om vindkraftsplan

NYKARLEBY Nu har både tekniska nämnden och stadsstyrelsen gjort om beslutsprocessen i fråga om delgeneralplanen för Sandbacka vindkraftspark, som förvaltningsdomstolen fällde på grund av jäv.

Wiik & Ström utvidgar busstrafiken i Sundom

1

Bussbolaget Wiik & Ström fortsätter att sköta busstrafiken till Sundom och satsar på nya hållplatser i området. Vasa stad och Wiik & Ström har undertecknat ett två år långt avtal om lokaltrafiken på linje 5.

Nyhetsbild

Bernt Klockars ny rektor för Övis

VASA Bernt Klockars, nuvarande rektor för Korsholms gymnasium, har valts till ny ledande rektor för Vasa Övningsskola. Han efterträder Gun Jakobsson som går i pension.

Nyhetsbild

Jehovas vittnen säljer lokaler i Österbotten

Uppdaterad Jehovas vittnen lägger ut tre av sina möteslokaler till försäljning, den ena som finns i Rejpelt i Vörå har redan sålts. De två andra finns i Malax och Nykarleby.

Nyhetsbild

Frisörsalong utsatt för dataintrång

VASA Nyligen drabbades frisörsalongen Hairhouse av inbrott. Nu har deras webbplats hackats.

Nytt radioprogram om lokal kultur

VASA Radio Vaasa börjar sända programserien ”Låt kulturen beröra!” där kulturella ärenden som berör Vasaborna diskuteras.

Äldrerådet i Vörå vill ha ramper

VÖRÅ Äldrerådet i Vörå efter­lyser rullstolsramper och automatiska dörr­öppnare.

Nyhetsbild

Dålig inomhusluft ska utredas i 14 hus

VÖRÅ Det finns ett akut behov att kartlägga inomhusluften i förvaltningshuset i Oravais och Tallmo vårdcenter. Många har klagat på luftbesvär.

Nyhetsbild

Rektor tror på gymnasierna

Statliga åtstramningar kan drabba gymnasierna. Samarbete är nyckeln för svenska Österbotten, säger Stefan Kula i Nykarleby.

Nyhetsbild

Nej till att spara på personal

VASA Fullmäktige i Vasa gick emot stadsstyrelsens förslag och strök ytterligare nedskärningar i utgifterna för i år.

Nyhetsbild

Malmskas specialitet till Vasa?

JAKOBSTAD Många verksamheter har lagts ner vid Malmska. Rehabiliteringen har nämnts som en framtida spetskompetens, men nu finns det oro även för den.

Nyhetsbild

JK: Språket borde utredas i Seinäjoki

1

Med jourreformen följde ett presidentdekret och nu borde det finnas en tidsplan för att trygga den språkliga servicen, anser justitiekanslern.

Nyhetsbild

Minuset minskar och ska snart vara borta

VASA Lägre personalkostnader gör att Vasas ekonomi nu ser bättre ut. Bokslutet för i fjol får betyget ”nöjaktigt”.

Nyhetsbild

Hon tar ett bloggargrepp om kandidaterna

JAKOBSTAD Som förstagångsväljare ville Isabel Bjon ta reda på mer om kandidaterna i kommunalvalet. Det ville hennes bloggläsare också.

Nyhetsbild

14 namn för utredning av Kaskö plus Närpes

KASKÖ 14 representanter från fyra partier har undertecknat motionen om att Kaskö ska utreda samgång med Närpes. - Valfläsk, säger fullmäktigeordförande.

Nyhetsbild

Andersson: Skandalöst av Sipilä

1

VASA Överallt möter VF:s ordförande Li Andersson väljare som funderar på vårdreformen. Blir reformen av är det partiets mål att skapa en stark offentlig sektor, säger Andersson.

Nyhetsbild

Stormen knäckte träd och orsakade elavbrott

UPPDATERAD Hårda vindarna rev omkull träd som ledde till att 2500 hushåll Korsholm, Malax och Korsnäs var utan el på måndagskvällen.

Hård, byig vind in på natten

Det blåser hårt och byigt i Österbotten och vindarna rör sig mot syd och sydost under kvällen, meddelar Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Fullmäktige återremitterar sparbeslut

VASA Vasa fullmäktige återremitter stadsstyrelsens förslag om nedskärning av stadens personalutgifter med en procent under pågående budgetår.