Opinion

Insändare

Mest läst senaste veckan

Opinion

Döda växter och gröna fingrar

KOLUMN "Har den här dött?" Min man står och tittar på en av de växter som pryder vardagsrummets blombräde. Växten har en brunaktig ton och ser lite vissen ut.

Nyhetsbild

Vår tids riddare

1

LEDARE Kvinnan är en bifigur i sammanhanget, ett objekt för hjälten att försvara.

Nyhetsbild

Intresset för poesi har inte försvunnit någonstans

DEBATT: Det är lätt att hålla med litteraturforskaren Fredrik Hertzberg då han i HBL i början av juni framförde­ åsikten att den finlandssvenska ­poesin i dag endast är en marginell angelägen­het, medan poesin tidigare­ hade en kulturell prestige, att den rent av var en ödesfråga.

Nyhetsbild

Växthusnäringens kris är självförvållad

DEBATT: Ledarskribenten Lotta Sjöblad fäster lördagen den 14 juni i tidningen Syd-Österbotten uppmärksamheten vid den rådande lönsamhetskrisen ­inom växthusnäringen.

Tillväxt ingen lyckad ideologi

KOLUMN "Finländarna är väldigt nöjda med sin levnadsstandard – men kan det hämma tillväxten?" löd en färsk nyhetsrubrik.

Nyhetsbild

Varför nollavtal?

Nollavtal verkar kunna vara lika förödande för en enskild människa som arbetslöshet.

Partierna måste hitta sig själva igen

KOLUMN Jag är född 1996. I riksdagsvalet året innan hade Socialdemokraterna segrat stort, och sedan dess stod Paavo Lipponen i spetsen för en bred fempartiregering.

Nyhetsbild

Vad är det för fel på alla dessa män?

2

KOLUMN De flesta av de mest intelligenta och kloka människor jag mött genom åren har varit kvinnor. Jag har absolut inga bevis för att kvinnor i medeltal skulle vara fiffigare än män, men då och då ser jag tecken som tyder på att det kanske är så – att män i snitt är lite dummare, lite mer enfaldiga.

Nyhetsbild

DEBATT: Även spannmålets ­märkning bör bli bättre

INSÄNDARE Från den 1 juni i år ska mjölk- och köttprodukter vara ursprungsmärkta i handeln. Det är en klar förbättring.

DEBATT: Taxibesvär

INSÄNDARE Undrar om taxichauffören som körde hem en 95-årig släkting i ­Vasa från intervallvård, alls kommit i ­kontakt med gamla människor.

Nyhetsbild

Utförsäljning gav mjölkko

4

LEDARE Regeringen Sipilä kan inte lastas för tidigare regeringars utförsäljningar, men spåren förskräcker.

Eurosamarbetets olidliga svårighet

KOLUMN Borde euroområdet få en gemensam finansminister, rätten att uppta lån och kanske till och med ett gemensamt arbetslöshetsunderstöd?

DEBATT: Nej tack till spökhus

INSÄNDARE Jag fattar inte hur jag än försöker. Att lura in barn i mörker, bjuda in rädsla, skräck och ondska i små oskyldiga barns liv, och dessutom kalla det ”roliga aktiviteter”, som man gjorde på byafesten på ­Strömsö i helgen (VBL 16.7, reds.anm.) är nog både omdömeslöst och vidrigt.

DEBATT: Underminerad trygghet

INSÄNDARE Under täckmantel av liberalisering­ pågår en uppluckring av alla de ­faktorer som borde skapa trygghet i dagens samhälle.

DEBATT: Tröghet i skarvbesluten

INSÄNDARE I Vasabladet den 23 juni läste vi att Södra Österbottens naturchef Leena­ Rinkineva-Kantola kallar på polis för att någon har stört ”kina­skarvar” ­någonstans. Var det misstänkta ­brottet har skett får vi inte veta.

Nyhetsbild

DEBATT: Den stinkande bioavfallsritualen

INSÄNDARE Nyligen publicerades en under­sökning av innehållet i människors soppåsar som utmynnade i ett allmänt skuldbeläggande för att folk inte har separerat bioavfallet ­utan skickat hela kökspåsen till för­bränning.

Nyhetsbild

Svarta moln över jordbruket

LEDARE SLC räknar med att den finländska ekologiska växthusodlingen upphör helt efter 2030, till följd av nya EU-regler.

Man ser det man förväntar sig se

KOLUMN Allt är inte som vi tror att det är. Den enkla insikten fick jag nyligen i samband med en resa till Kina.

DEBATT: Förbryllande skadeglädje

INSÄNDARE Kenneth Myntti anser det vara ”förnedrande” att Northvolt ­valde Väster­ås och Skellefteå framför Vasa,­ Göteborg och Malmö (Öster­bottens Tidnings ledare den 5 juli, reds. anm.).

DEBATT: Vem tar ansvar för de unga som utvisas till ­Afghanistan?

INSÄNDARE För en dryg vecka sedan väckte den afghanska 19-åringen Zakis fall stor uppmärksamhet bland annat på ­sociala medier.

DEBATT: Fusionsförhandlingar brådskar inte

INSÄNDARE Med häpnad kunde vi i Vasabladet den 7 juli läsa att en växande majoritet av Korsholms invånare vill att kommunen ska inleda förhand­lingar om fusion med Vasa stad.

Nyhetsbild

En djungel för ”the foreigner”

LEDARE Vem är det som är elak mot barn? Är det premiärminister Theresa May eller ”Bryssel”?

Nyhetsbild

Fråga dem hur de vill ha det

INSÄNDARE Det behövs ett helhetstänkande, ett ­ansvarstagande och kreativitet inom vården, och man bör fråga människan som får vård hur hon vill ha det, skriver Annika Ahläng.

Hopp finns för det goda samtalet

KOLUMNEN Stiger man i land i Visby hamn i början av juli är det lätt att bli överväldigad. Under första veckan i juli intar över 40 000 människor staden för Almedalsveckan.

Nyhetsbild

Ska vi ha en stark president?

LEDARE En stark ledare innebär ett potentiellt hot mot demokratin.