Opinion

Med biljetterna i telefonen

KOLUMN I början av januari 2017 besökte jag Sofia. Sofia är huvudstad i den demokratiska republiken Bulgarien. På grund av begränsad reskassa letade jag reda på det billigaste sättet att resa från Vasa till Sofia.

Den fascinerande tystnaden

KOLUMN Det talas mycket om tystnaden i naturen. En urbaniserad individ är alltid lite rädd då hon går till skogen.

Goliatsyndromet – Parissyndromet

KOLUMN Titeln på en österbottnisk kriminalroman fick mig att fundera på Stendalhs syndrom – att en överväldigande upplevelse av estetisk art i sällsynta fall sägs kunna framkalla psykosomatiska symptom.

Svaga partimaskiner

KOLUMN Den senaste veckans nyhetsflod har bragt till ytan även små nyheter vid sidan av Sote-mullret, kommunalvalet, europeiska problem samt valvindens styrka och riktning.

Sommartider, hej hej, sommartider

KOLUMN Kommande söndag är det återigen dags att flytta tiden då vi byter till sommartid. Detta för att vi ska avnjuta fler av dagens vakna timmar i solljus. Våren och sommaren är onekligen på väg. Solstrålar som värmer, bara trottoarer och plusgrader. Hundbajs, damm och våta sneakers.

Nyhetsbild

Samtalets kraft i en digital tid

KOLUMN Vad gör mobiltelefonerna med oss? De berövar oss samtalen ansikte mot ansikte, de hotar vår förmåga till empati, skriver den amerikanska sociologen och psykologen Sherry Turkle i en bok som heter "Tillbaka till samtalet. Samtalets kraft i en digital tid."

Även en populist kan ha rätt ibland

KOLUMN I motsats till vad många hade fruktat blev det holländska parlamentsvalet inte en ny triumf för den nationalistiska populismen.

Skarvpolitiken kan förändras

KOLUMN Skarven har igen hamnat i rubrikerna i Österbotten. NTM-centralen i Egentliga Finland har beviljat Vasa stad tillstånd att skrämma bort 500 skarvpar och Malax-Korsnäs fiskeområde får olja ägg och skjuta 30 skarvar per år i tre års tid.

Ett brev till en skeptisk vän

KOLUMN Hej! I några tidigare brev har jag argumenterat och den vägen försökt förklara att du tänker fel eller att du angriper fel instans. I dina svar märkte jag – lite till min förtvivlan – att alla mina argument föll, som det heter i Bibeln, på hälleberget.

Från T-ford till Tesla

KOLUMN Vilka oddsen egentligen är för att Tesla skall etablera sig i våra trakter vet jag inte. Men jag lyfter på hatten för dem som jobbar för det.

Sprattelgubben har seglat färdigt

KOLUMN I över tio år har sannfinländarnas ledande figur Timo Soini haft en tongivande plats på den inskränkta politiska scenen i Helsingfors. När denna burdusa politiker nu står i beråd att avgå, påminns man om ett kungsord av Karl-August Fagerholm. Sortin från tiljorna är lika viktig som entrén. Soini slår vakt om den.

Etik och teknik

KOLUMN Under en grundkurs i matematik vid Tekniska Högskolan ombads vi göra ballistiska beräkningar för en kanon.

Principer för ateister

KOLUMN

Fantastiska kvinnor i vårt liv

KOLUMN Den 8 mars firades den internationella kvinnodagen. Jag har egentligen aldrig reflekterat över dess betydelse i mitt liv, mer än att jag alltid har uppskattat om jag har fått en blomma dagen till ära.

Brandsäker, och dammar inte

KOLUMN Jag älskar böcker och besöker den lokala bokhandeln så ofta jag kan.

Nyhetsbild

Svenska skolor för finska elever

KOLUMN Varför ökar andelen av dem som talar vissa minoritetsspråk, medan andelen av dem som i Finland talar svenska minskar? Vad är orsaken till detta? Det är en fråga som intresserar mig och som jag inte kan låta bli att återkomma till.

Feminist alltid inte skön stämpel

KOLUMN Kallar du dig feminist? Grattis! Att kalla sig feminist kan vara ett bra första steg för att bli feminist. Det kan ändå inte vara din enda och främsta feministiska handling.

Sannsagan om Montfort

KOLUMN Det var en gång ett sjukhus, som hotades av stängning. Men tack vare en medborgaraktion gick det inte så, tvärtom. Idag blomstrar sjukhuset.

Nyhetsbild

Låt bli våra kroppar

KOMMENTAR Alla har rätt till liv. Det är ett av de starkaste argumenten som abortmotståndare brukar ha. Men rätten till liv måste också innefatta rätten till sin egen kropp.

Kvartalspolitik

KOLUMN Företagen anklagas ofta för kvartalsekonomi. Deras framgångar bedöms på basis av kvartalsrapporterna, vilket skapar en risk för att företagen fattar beslut utgående från kortsiktiga mål.

Obama lär inte pensionera sig

KOLUMN ”Det mest patetiska som finns är en före detta president”, sa John Quincy Adams (vald 1824). Men efter att ha lämnat presidentposten satt han faktiskt i representanthuset under de sista 17 åren av sitt liv. Inte illa. Frågan är vad Obama kommer att göra.

Barnet slängs ut med badvattnet

KOLUMN Den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland står på randen till en av hennes svåraste utmaningar någonsin. Hundratusentals människor håller andan inför våren.

Ovana seder men ändå goda

KOLUMN Det finska riket och dess invånare har ett stort socialt problem i framtiden. Hur skall man bete sig med sina medmänniskor när alla vill bo i stora städer, helst i Helsingfors där alla andra också bor?

Nyhetsbild

Ibland har jag bara lust att ge upp

KOLUMN Numera stiger Gudrun och jag upp om morgnarna med en fråga på läpparna: vad har Trump nu hittat på?

Nyhetsbild

Studie av landsbygden 2017

KOLUMN KOLUMN. Häromveckan förde ett arbetsuppdrag mig till Kuopio. Trots att jag rent genetiskt faktiskt är en fjärdedels savolaxare, är det tråkigt sällan jag har ärende åt det hållet.

Vi är trots allt bäst i världen!

KOLUMN För en dryg månad sedan publicerade WWF sin nya köttguide. Ungefär samtidigt lanserade Helsingin Sanomat en ”algberäknare” för Östersjön. Båda väckte diskussion och båda strävar efter att få oss att ändra våra val för att rädda världen.

Den grekiska tragedin: akt två

KOLUMN Med all uppståndelse kring brexit och USA:s nyvalda president Donald Trumps öppet protektionistiska agenda har de ekonomiska krisernas verkliga långkörare, den grekiska skuldkrisen, legat under massmedias radartäckning på sistone.

Ett rum för alla

KOLUMN Första mars kommer vara en dag av glädje och kärlek. En jämlikhetens dag. Äntligen träder den könsneutrala äktenskapslagen i kraft, trots att den ännu en gång, i sista minut, försökte bli stoppad.

Nyhetsbild

Lök, katter, Trump, Risikko

KOLUMN "Hur kan vår inrikesminister fortsätta och fortsätta att insistera på att Migri gör allting rätt", skriver Merete Mazzarella.

Nyhetsbild

Tjock-tv och pengaflöde

KOLUMN "Inte vill du väl bli tjock, mamma?". Jag stannar till och tittar förvånat på min 6-åring som ställt den knepiga frågan.