Senaste nytt

Nyhetsbild

Två knivoffer vårdas ännu på sjukhus

ÅBO Två av offren i knivattacken vårdas fortfarande på Åbo universitetscentralsjukhus, Åucs.

Nyhetsbild

En död vid påkörning på busshållplats i Marseille

En person har mist livet när en bil körde på människor på två busshållplatser i hamnstaden Marseille i södra Frankrike, uppger polisen.

Fem begärs häktade för attacken i Åbo

Utöver den huvudmisstänkte gärningsmannen kommer polisen också att begära att de fyra män som utretts för delaktighet i attacken häktas.

Lindex byter vd

Klädkedjan Lindex byter vd, uppger Stockmann i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Polisen fick tips om gärningsmannen i Åbo

I början av året fick myndigheterna ett tips om mannen som misstänks för knivmorden i Åbo, skriver Skyddspolisen i ett pressmeddelande. Enligt tipset verkade mannen radikaliserad men något konkret hot fanns inte då.

Nyhetsbild

Ubåtsägaren: Olycka på ubåten orsakade journalistens död

Ubåtsägaren Peter Madsen uppger att det skett en olycka ombord på ubåten som orsakade den svenska journalisten Kim Walls död, uppger Köpenhamnspolisen i ett pressmeddelande.

Nyhetsbild

Skolor erbjuder stöd efter Åboattacken

Skolor och daghem i Åbo erbjuder stöd på grund av knivattacken i Åbo i fredags.

Nyhetsbild

Indonesiska företag köper Mervento

Den nya ägaren av Mervento är ett konsortium bestående av två indonesiska företag. De har inlett ett samarbete med Citec.

Sport testar TuTo-spelare

ISHOCKEY Mikko Laine, 27, testas av Sport under hösten. Yttern har ett testkontrakt med klubben fram till utgången av september.

Nyhetsbild

Man misstänks för dråpförsök

LAIHELA En medelålders man är gripen för försök till dråp. Han ska ha försökt skjuta en yngre man i Laihela i lördags. Både offret och den misstänkte är från Laihela.

Nyhetsbild

Var tredje struntar i stoppskylten

En tredjedel av förarna kör förbi stoppskylten utan att stanna. Det framgår av en utredning som Trafikskyddet lät göra på sommaren i år.

Nyhetsbild

Offren i Barcelona identifieras

Arbetet med att identifiera såväl offren som de skyldiga gärningsmännen efter terrordåden i Barcelona och Cambrils torde slutföras i dag, uppger de spanska myndigheterna.

Nyhetsbild

Säkerhetsläget höjt i Kristinestad och Oravais

Fler besök av väktare på mottagningscentralerna under helgen.

Nyhetsbild

Ekogårdar bjuder in till öppet hus

Rekordmånga ekogårdar deltar i Naturens dag på lördag genom att slå upp dörrarna för besökare som vill lära sig mer om ekomatens ursprung och arbetet på gårdarna.

Nyhetsbild

Seppälä mot konkurs

Klädkedjan Seppälä söks i konkurs. Helsingfors tingsrätt bekräftar att en konkursansökan lämnats in i fredags.

Nyhetsbild

Fritt fram för fyrverkerier i helgen

Villaavslutningen och veneziaden får firas med raketer. Räddningsverket ger grönt ljus för fyrverkeriskjutande men understryker att fyrverkeripjäser ska hanteras med försiktighet.

Nyhetsbild

SU fick nya verksamhetsledare

Jenna Vierinen från Malax blir ny verksamhetsledare för Svensk Ungdom i Nyland.

Nyhetsbild

Viktig dom faller i fallet Johaug

"Tisdagens domslut får stor betydelse för Therese Johaug, men också för hur andra idrottare som med säkerhet kommer att hamna i liknande situationer ska behandlas", skriver Mikael Nordman.

Nyhetsbild

Personalfrågorna ligger nära hans hjärta

VASA Personalfrågor är de vanligaste på allmänna sektionens möten. Ordförande är Jorma Kivimäki från SDP. Om han fick bestämma skulle det finnas färre visstidsanställda och fler ordinarie anställda på stadens lönelista.

USA och Sydkorea inleder övning – Nordkorea upprört

USA och Sydkorea inleder i dag sin årliga gemensamma krigsövning trots spänningarna i Korea.

Räv minskar risken för farliga fästingar

Det kan vara bra för människan att ha rävar i grannskapet. Räven, och även mården, minskar risken för fästingburen borrelia, visar en ny studie.

Nyhetsbild

Häktningsrättegång via videolänk i morgon

UPPDATERAD Häktningsrättegången för attentatet i Åbo kommer att hållas klockan 11 i morgon i Egentliga Finlands tingsrätt.

Nyhetsbild

"Jag är ingen hjälte"

UPPDATERAD En tyst minut hölls i hela Finland på förmiddagen för att hedra offren i knivhuggningarna i Åbo. Den tysta minuten hölls klockan 10. I minnesstunden deltog Hassan Zubieri som blev attackerad när han försökte skydda en kvinna.

Nyhetsbild

Krigsfartyg krockade – flera saknade

Tio sjömän saknas och fem har skadats sedan en amerikansk jagare krockat med ett handelsfartyg. Fartygen krockade utanför Singapore tidigt på måndagsmorgonen lokal tid.

Nyhetsbild

Imam i centrum för utredningen i Spanien

En imam misstänks vara hjärnan bakom terrorcellen som genomförde terrorattackerna i Barcelona och Cambrils.

Nyhetsbild

Höstväder den här veckan

De första hösttecknen är här, uppger Meteorologiska institutet.

Nyhetsbild

Arg över dålig språkservice på sjukhuset

VASA Jarl Holmström, 94, blir arg varje gång han får sin sjukjournal på finska från Vasa centralsjukhus. Han vill ha den på sitt modersmål – vilket han också har rätt till.

Nyhetsbild

"Till Närpes kan vi alltid komma"

FINLAND 100 – 1OO RÖSTER Närpesbördiga diplomaten Annina Barbosa, 40, jobbade tre år i Vietnam. Numera bor hon i New York.

Nyhetsbild

"Ett hån påstå att inget händer i Vasa"

Det är ett hån mot arrangörer att påstå att ingenting händer i Vasa, anser Visit Vasas vd Max Jansson. Han tycker att österbottningar, och speciellt Vasaborna, borde ändra sin attityd.

Nyhetsbild

Är man stark måste man vara snäll

Valresultatet från i våras gör nu SFP än starkare i regionala organ. Det ger makt, men manar också till än mer respekt för de andra partierna.

Nyhetsbild

Vattkopporna blir ett minne blott med nya vaccinprogrammet

Från och med september får alla barn i åldern 1,5–11 år ett avgiftsfritt vaccin mot vattkoppor om de inte har haft sjukdomen. Sjukdomen kan försvinna helt om tillräckligt många tar vaccinet.

Nyhetsbild

THL: Vaccinmotståndet har inte ökat i stor skala

Vaccinmotståndet har inte ökat i en betydandet omfattning under de senaste åren, säger överläkaren Taneli Puumalainen på Institutet för hälsa och välfärd THL.

Nyhetsbild

Offren hyllades när Barca premiärvann

FOTBOLL FC Barcelona och Real Betis hedrade offren från veckans två terrordåd i Katalonien inför söndagskvällens ligapremiär på Camp Nou.

Nyhetsbild

Humorlegendaren Jerry Lewis död

Den amerikanska komikern Jerry Lewis har gått bort, rapporterar bland annat The New York Times. Nu sörjs humorgiganten, som slog igenom på 1940-talet, av familj, kollegor och beundrare.

Nyhetsbild

VPS klarar inte en hel match

FOTBOLL VPS hade kontroll på matchen mot Ilves i första halvlek – och hade ledningen. I andra halvlek rasade spelet helt samman.

Nyhetsbild

Granfors hade show mot OTP

FOTBOLL Kraft fick kämpa för poängen mot jumbon OTP. Men då det behövdes som mest klev Jonas Granfors fram och avgjorde.

Nyhetsbild

Tecken på acetonperoxid hittades efter attacken i Barcelona

Råmaterial som kan användas i tillverkningen av sprängämnet TATP, acetonperoxid, har hittats i huset som den misstänkta terrorcellen uppskattas ha använt som bombfabrik. Det uppgav polisen på söndagen.

Inga skrällar i fotbollsligan

FOTBOLL Söndagens tre matcher i fotbollsligan bjöd på minst sagt väntade resultat. Överlägsna ettan HJK spelade mot jumbon JJK och vann trots bortaplan med 4–0.

Nyhetsbild

Chelsea gav Tottenham mardrömstart på Wembley

FOTBOLL Obesegrat på White Hart Lane förra säsongen – mardrömsstart på Wembley nu.

Nyhetsbild

"Det har skett en attack och ni dricker öl"

Restaurang- och kafélivet rullar på som vanligt igen på La Rambla i Barcelona. Många ur servicepersonalen – som upplevde terrordådet på nära håll – gick till jobbet redan dagen efter.

Nyhetsbild

VPS tappade två poäng

FOTBOLL Fem matcher utan seger – och trenden fortsatte mot Ilves. En straff gav åtminstone VPS oavgjort i 1–1-matchen i Vasa.

Nyhetsbild

Farah vinnare i sista hemmaloppet

FRIIDROTT Mo Farah gjorde sitt sista mästerskapsframträdande som banlöpare i London-VM nyligen, men tackade för sig på brittisk mark först i söndagens Diamond League-gala i Birmingham.

Nyhetsbild

Åbobor vill inte låta terrordåd påverka livet

Ett fegt dåd. Så beskriver Åbobon Nora Rantanen händelserna i Åbo i fredags. Polisens bedömning är att mannen som misstänks för knivdådet uttryckligen attackerade kvinnor.

Nyhetsbild

Inga husrannsakningar i Österbotten

I Åbo har polisen gjort husrannsakningar efter knivattacken. I Österbotten har det varit en vanlig helg, säger polischefen vid Österbottens polisinrättning.

Nyhetsbild

Ny thailändsk restaurang i Roparnäs

Efter en succéöppning för en månad sedan har en stadig ström kunder besökt Bangkok House i Roparnäs i Vasa. I restaurangen satsar köket på genuin thailändska kryddning och mycket mat.

Nyhetsbild

CKP: Huvudsakliga misstänkta har förhörts i dag

UPPDATERAD Den marockanska mannen som misstänks för knivattacken i Åbo i fredags har förhörts under söndagen, uppger Centralkriminalpolisen på Twitter.

Nyhetsbild

Sloven fortsatte segersvit i Vasa

Den andra dagen av Strongman Champions League i Vasa är över. Inga finländare lyckades ta sig till topp trean.

Nyhetsbild

President Niinistö: Försök hellre förstå än missförstå

Invandringsdebatten har drabbats av en vilja att missförstå hellre än förstå, anser president Sauli Niinistö. Niinistö önskar att finländare försöker förstå hur andra finländare resonerar.

Nyhetsbild

Misstänkt gärningsman begärs häktad i morgon

Centralkriminalpolisen uppger att man genomfört flera husrannsakningar i stadsdelen Runosbacken norr om Åbo. Den huvudmisstänkte har ännu inte hörts men troligen under dagens lopp.

Nyhetsbild

Gamla Vasa firar sin egen dag

Gamla Vasa-dagen firas för tredje gången i hård blåst, men det hindrar inte hundratals besökare. Runtom i stadsdelen ordnar flera personer loppmarknad på sin egen gård och några serverar mat.