Senaste nytt

Nyhetsbild

Ny rektor för Karleby svenska gymnasium

KARLEBY På tisdagskvällen valde utbildningsnämndens svenska sektion ny rektor för Karleby Svenska gymnasium.

Tukes hittade säkerhetsbrister i äventyrsparker

Det finns orsaker att utveckla säkerheten i äventyrsparker till exempel vad gäller identifieringen av faror och innehållet i säkerhetsdokumenten, anser Säkerhets- och kemikalieverket Tukes som har kontrollerat hur äventyrsparker hanterar säkerheten.

Nyhetsbild

Gärningsmannen besökte eventuellt Libyen

Mannen som utförde terrordådet i Manchester besökte eventuellt Libyen strax innan han utlöste sin bomb vid Manchester Arena, rapporterar flera medier.

Nyhetsbild

VPS jagar fjärde raka segern

FOTBOLL VPS har jobbat upp en segersvit på tre matcher. Inför kvällens hemmamatch mot Ilves varnar tränaren Petri Vuorinen för gästernas vassa anfall.

Yttrandefriheten vid en bokmässa

KOLUMN Beslutet att låta den högerextrema tidskriften Nya Tider ställa ut på Bokmässan i Göteborg i höst har väckt diskussion också i Finland.

Trump träffar påven Franciskus

USA:s president Donald Trump träffar påven Franciskus i Vatikanen i dag. I besöket deltar också Trumps fru Melania samt dottern Ivanka.

Dramatisk Kirunaflytt inleds i dag

I dag tar Kiruna kommun ett gigantiskt kliv i sin uppmärksammade flytt – bildligt talat. Från och med klockan nio transporteras den första av totalt åtta kulturbyggnader till foten av berget Luossavaara.

Nyhetsbild

Terroråtalade irakiska bröder får sin dom

Birkalands tingsrätt ger i dag sin dom i ett fall där ett irakiskt tvillingpar åtalas för mord i terroristiskt syfte. Bröderna åtalas för att ha deltagit i ett massmord på Camp Speicher i Tikrit i Irak 2014.

DEBATT: Vill regeringen barnens bästa?

INSÄNDARE Regeringens planer på att lägga ner dygnetruntvården av psykiskt sjuka­ barn på Vasa centralsjukhus är ett förslag som är både ogenomtänkt och upprörande.

DEBATT: Varför får kvinnliga präster förtryckas?

INSÄNDARE VBL har gjort en trevlig intervju­serie med de präster som sökt kyrko­herdetjänsten i Vasa. Valet närmar sig och vem än av de tre som blir vald får Vasa en välutbildad och bra kyrko­herde, som varit en allmän tillgång för Vasa svenska församling sedan­ långt tillbaka i tiden.

DEBATT: Ingen har rätt!

INSÄNDARE Efter många års förberedelser före­ befrielsen drogs motstånds­kampen samman under några möten i Ostro­botnias kassarum och avslutades 20.11.1917, där olika grupper, finnar som svenskar, deltog och där besluten togs att nu drar vi i gång.

DEBATT: Nej tack till Nordea

INSÄNDARE Nordea vill flytta sitt huvud­kontor tillbaka till Finland, för att Sverige­ kräver höjda garantiavgifter för att hantera en eventuell bankkris.

Nyhetsbild

Hälften av finländarna tror inte att starköl i matbutiken ökar konsumtionen

Drygt hälften av finländarna, 51 procent, tror inte att alkoholkonsumtionen ökar i Finland om starköl, cider och alkoläsk säljs i matbutiker, visar en enkät som Uutissuomalainen har låtit göra.

Blyföroreningar bakom sämre skolresultat

Barn som exponerats för bly presterar sämre i skolan. Det visar en rapport skriven av forskare vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering och Stockholms universitet. Det finns även en förhöjd risk att de begår brott.

Filippinernas president utlyste krigstillstånd på Mindanao

Filippinernas president Rodrigo Duterte har utlyst krigstillstånd på ön Mindanao i landets södra del. Krigstillståndet är i kraft i 60 dagar.

Ottawa utjämnade mot Pittsburgh

ISHOCKEY. Ottawa vann den sjätte semifinalen mot Pittsburgh med 2–1 i NHL-hockeyn, och utjämnade därmed till 3–3 i matcher.

Nyhetsbild

Ljusning för språkbadet i Vasa

VASA Åbo Akademi hoppas kunna starta en språkbadslärarutbildning hösten 2018. Nu har man anställt Siv Björklund, som lett motsvarande utbildning vid Vasa universitet.

Nyhetsbild

Tuomas Pöysti ser ut att bli justitiekansler

Den nya justitiekanslern utses idag. Utnämningen behandlas i dag av statsrådet varefter presidenten slår fast utnämningen utifrån statsrådets förslag.

Nyhetsbild

Londons borgmästare: Vi böjer oss inte för terror

Fler poliser än vanligt kommer att synas på gatorna i London efter terrordådet i Manchester och beslutet att höja hotnivån i Storbritannien till kritisk, säger Londons borgmästare Sadiq Khan.

Nyhetsbild

May: Hotnivån höjs till kritisk

Efter terrordådet i Manchester höjer Storbritannien hotnivån från allvarlig till kritisk, meddelar premiärminister Theresa May i ett uttalande. Kritisk är den högsta nivån på en femgradig skala och den innebär att en attack kan vara omedelbart förestående

Trångboddheten svår

KORSNÄS Det är uppenbart att ovisshet, sysslolöshet och trångboddhet tär hårt på de asylsökande.

Nyhetsbild

En del asylsökande flyttar med vemod, andra gärna

KORSNÄS Det är med blandade känslor de asylsökande flyttar bort från asylmottagningen i Korsnäs.

Nyhetsbild

Varvade båtbyggande med takläggning

VASA Levi Backholm utvecklade en egen båttyp medan han tjänstgjorde vid fronten i Svir.

Nyhetsbild

Far och son slutade på topp

Keke Rosberg och hans son Nico avslutade sina formel 1-karriärer på likartat sätt. Nico överraskade de flesta då han gick ut med sitt pensionsbeslut nästan direkt efter målgången som gjorde att han tog hem VM-serien för första gången i karriären.

Nyhetsbild

Inre marknad med potential

LEDARE Skulle man följa alla dessa EU-direktiv för den inre marknaden, kunde tillväxtpotentialen inom varu- och tjänstesektorn vara 1 biljon euro.

Nyhetsbild

Keke - föregångare och världsmästare

Den här typen av idrottare hade Finland inte stött på tidigare. Det bjöds på självsäkra uttalanden, guldkedjor, solglasögon och flashig solbränna.

Nyhetsbild

Unga som deltar i samhället lockas inte av högerpopulism

Ungas intresse för högerpopulism kunde minskas till exempel genom att ge unga möjligheter att påverka politiken, föreslås det i en rapport från Ungdomsforskningssällskapet.

Nyhetsbild

Koke stannar i Atletico

Mittfältaren Koke har spelat för Atletico Madrid sedan ung ålder, och han stannar kvar i klubben också i framtiden.

Nyhetsbild

Begränsningar på drönare lanseras

Den populära drönartillverkaren DJI börjar kräva att kunderna registrerar sina drönare. Om man inte gör det blir flygförmågan rejält begränsad.

Nyhetsbild

Cykelfesten körs som tidigare år

CYKLING Botniacyklingen har blivit en sommartradition för många. Nu har anmälningen öppnats till årets lopp i slutet av juli.

Nyhetsbild

Dödsoffren i Manchester hedras

Tusentals personer samlades vid Manchesters rådhus för att hedra dödsoffren för attentatet vid Manchester Arena, mindre än 24 timmar efter att det inträffade.

Nyhetsbild

Mållöst Helsingforsderby

Tisdagens Helsingforsderby i fotbollsligan bjöd på fulla läktare, men inga mål. De 10 500 åskådarna fick se några skarpa målchanser, men ett kämpande HIFK lyckades ta poäng av storfavoriten HJK.

Nyhetsbild

Uefa tonar ner showen på Friends Arena

Den musikshow som var tänkt att öppna Europa League-finalen mellan Manchester United och Ajax på Friends Arena på onsdag kväll kommer att reduceras, för att visa hänsyn och respekt till de drabbade i måndagens misstänkta terrorattack i Manchester.

Nyhetsbild

Grönt kring biogas i Jeppo

NYKARLEBY Närings- trafik och miljöcentralen (NTM) ger grönt för den miljökonsekvensbeskrivning som Jeppo Biogas i februari lämnade in för utvidgningen av verksamheten i Jeppo.

Nyhetsbild

Stadens personal minskar

VASA Antalet anställda i Vasa stads tjänst minskar för andra året i rad, visar personalrapporten för fjolåret.

Nyhetsbild

Alpin kombination skrotas

Alpin kombination tycks snart vara ett minne blott i världscupen.

Nyhetsbild

Använd kartan på onsdag

ORIENTERING Denna veckas onsdag firas World Orien­teering Day. I samband med det presenteras den första mobilorienteringsbanan i Vasa.

Nyhetsbild

Nokia och Apple löste patenttvisten

Nokia och Apple lägger ned alla talan i patenttvisten bolagen emellan, uppgav Nokia på tisdagen.

Malax stöder ortnamn på nätet

MALAX Institutet för de inhemska språken håller på att digitalisera sitt ortnamnsarkiv. Projektet ingår i jubileumsårets program. Namnarkivet på nätet ska öppnas i år.

Nyhetsbild

"Eftersträvade maximal chockeffekt"

Det centrala i attacken i Manchester är hur den genomfördes, säger forskarofficeren kapten Antti Paronen vid Försvarshögskolan.

Nyhetsbild

Voga Styling fick stipendium

Trion bakom företaget Voga Styling premieras med ett stipendium för unga företagare. "De har företagarandan som krävs", säger företagarbas.

Nyhetsbild

Söfuk har nytt grundavtal

Svenska Österbottens förbundsstyrelse har ett nytt grundavtal. Enligt den nya kommunallagen ska grundavtalet förnyas.

Gymmet på Bergö ska byggas ut

MALAX Gymmet på Bergö ska förstoras och förnyas.

Nyhetsbild

Malax ruckar inte på nämndstrukturen

MALAX Det blir ingen ändring av nämndstrukturen i Malax i detta skede. Politikerna vill hålla fast vid status quo.

Nöjda besökare på konståknings-VM

Publiken på årets konståknings-VM i Helsingfors var mycket nöjd med arrangemangen. Av de 2 482 VM-turister som svarade på en enkät gav hela 97 procent bästa eller näst bästa betyg.

Nyhetsbild

Tuomas Pöysti blir ny justitiekansler

Understatssekreterare Tuomas Pöysti blir enligt FNB:s uppgifter ny justitiekansler. Enligt FNB:s uppgifter tar Pöysti över tjänsten först vid årsskiftet.

Nyhetsbild

Motion om boende, omklädningshus och företagssatsningar

KORSNÄS Ett nytt serviceboende, omklädningshuset på Molpe simstrand och företagssatsningar togs upp i motionsskörden på senaste fullmäktigemöte i Korsnäs.

Nyhetsbild

Hornets franska ersättarkandidat flyger i Rovaniemi

Den genom tiderna största luftkrigsövningen som Finland står värd för presenterades för medierna i Rovaniemi på tisdagen. På basen för Arctic Challenge 17-övningen finns bland annat plan från USA och Frankrike.

En person dog i eldsvåda i Jyväskylä

En person dog i en lägenhetsbrand i stadsdelen Keltinmäki i Jyväskylä på tisdagen, uppger räddningsverket.

Nyhetsbild

Efterlyser attraktivare centrumbild i Korsnäs

KORSNÄS När och hur kan vi räkna med kommunens åtgärder för att snygga upp centrum, frågade Roger Bergström (SFP) på Korsnäsfullmäktiges senaste frågestund.