Sport

Orientering

Mest läst senaste veckan

Sport

Nyhetsbild

Två österbottniska FM-brons i orientering – efter häpnadsväckande framsteg under säsongen

ORIENTERING Två 15-åringar stod för de bästa ÖID-insatserna vid orienterarnas FM på ultralångdistans i Valkeala strax norr om Kouvola.

Nyhetsbild

Bästa insatsen på flera år för IF Femman i Lappos ligafinal – vingklippt IF Brahe 49:e

ORIENTERING När ligafinalen avgjordes i Lappo på lördagen visade IF Femmans herrtrio vad de går för. Laget tog sig i mål på en 16:e plats. IF Brahe ställde i sin tur upp med ett ungt och reservbetonat lag.

Nyhetsbild

Lindfors och Lövdal vinnare i ultralånga-DM – se alla resultat från Karleby

ORIENTERING Femmans Victor Lövdal och Falkens Lina Lindfors vann ultra-DM i orientering i samband med GIF:s Tvåmila vid Köykarberget i Karleby på söndagen.

Nyhetsbild

Granholm hann före Tunis i Solfnatten – se resultaten från DM i orientering

ORIENTERING Närmare hundra orienterare gav sig ut i terrängen när Solf IK stod värd för natt-DM.

Nyhetsbild

Två bra sträckor räcker inte – Brahe föll på ankarsträckan i orienterings-FM

ORIENTERING Två bra sträckor räcker inte i en tre sträckors kavle som FM. Det fick bland andra IF Brahe bittert erfara i söndagens FM-stafett i Hollola, där gropterrängen blev fallgropsterräng för många av de närmare 2000 deltagarna.

Nyhetsbild

Falkenorienterare enda ÖID-medaljören vid sprint-FM

ORIENTERING I kontrast till förra helgens fina ÖID-facit på lång-FM i Eno, blev lördagens sprint-FM i Lahtis inte särskilt mycket att yvas över med en enda ÖID-medaljör.

Nyhetsbild

Fem medaljer till ÖID-orienterarna – guld för Andreas Hall

ORIENTERING ÖID-orienterarna kammade hem fem medaljer vid lång-FM i Eno på söndagen. Det är ett sällsynt strålande facit i mästerskapen.

Nyhetsbild

Orienterarna intog Nykarleby – "Jag gjorde ett bra vägval"

ORIENTERING Under söndagen fylldes Seminariegatan av orienterare i alla åldrar då IF Minken stod arrangör för Minkensprinten.

Nyhetsbild

Fredric Portin i bra form i FSOM – Brahe försvarade stafettguldet

ORIENTERING IF Brahes herrlag lyckades försvara sin historiska fjolårsseger i FSOM-kavlen i Raseborg på söndagen. Bra gick det även på långdistansen.

Nyhetsbild

Medaljer till IF Brahe och IF Femman i Ekenäs – Jansson besegrade Portin i sprinten

ORIENTERING IF Brahes förstaårssenior Emil Jansson tog silvret före Fredrik Portin med samma klubbdress, när de finlandssvenska mästerskapen i orientering, FSOM, inleddes med sprintdistansen i Ekenäs på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Orientering i dagarna tre – här hittar du alla resultat från Kvarkenträffen

ORIENTERING De yngsta deltagarna tävlade i 10-årsklassen medan de äldsta var 85 år eller äldre. Här hittar du resultaten från årets upplaga av Kvarkenträffen.

Nyhetsbild

Nurmi och Portin lyckades inte vinna i Vörå – "Jag är nöjd med de två sista loppen"

ORIENTERING Förra årets vinnare Kirsi Nurmi och Fredric Portin fick se sig slagna på torsdagens avgörande tävling i Kvarkenträffen. Lotta Eerola och Samu Heiska var för snabba i Vöråskogarna.

Nyhetsbild

Portin och Nurmi förbättrade inför avgörandet av Kvarkenträffen – "Lite bättre terräng"

ORIENTERING Vädret i Malax visade sin bästa sida då det var dags för deltävling två i Kvarkenträffen.

Nyhetsbild

Elvina från IF Femman bland de första i mål – Kvarkenträffen är i gång

ORIENTERING Första deltävlingen för årets Kvarkenträff gick av stapeln i Solf under tisdagskvällen. VBL var på plats för att prata med några deltagare.

Nyhetsbild

Kvarkenträffen inleds i kväll i Solf – "Det blir en högklassig tävling"

ORIENTERING Orienteringsfesten Kvarkenträffen inleds på tisdagen i Solf. Tävlingarna fortsätter i Malax på onsdagen, och allting avgörs på torsdagen i Vörå.

Nyhetsbild

Vasadamen Kirsi Nurmi slutade 20:e i VM-finalen – svenskan Tove Alexandersson vann i överlägsen stil

ORIENTERING Vasaorienteraren Kirsi Nurmi slutade på tjugonde plats då medeldistans-finalen avgjordes i Schweiz på lördagen.

Nyhetsbild

Orienterings-VM: Kirsi Nurmi heat-sjua efter gediget lopp

ORIENTERING Alla sex finländare klarade onsdagens kvaltävling för medeldistansen då orienterings-VM inleddes i Schweiz på onsdagen i Flims Laax.

Nyhetsbild

Sundberg och Hahn knep andra etappsegern i Kuhmo

ORIENTERING Solfjunioren Olivia Hahn och Minken-pojken Elias Sundberg håller bra fart i Kajanalandsveckan. I tisdags tog de andra raka etappsegern i Kuhmo.

Nyhetsbild

VM-medaljören kom aldrig till start – Emil Jansson suverän i Kivjärv

ORIENTERING Vad kunde Emil Jansson förväntas göra i konkurrens med en flerfaldig VM-medaljör? Ja, det fick vi aldrig veta. Frédéric Tranchand dök aldrig upp och Emil var i en klass för sig i Kronans nationella.

Nyhetsbild

Historia skrevs när segraren i Jukola vann fjärde året i rad – IF Femman bästa ÖID-föreningen i både Jukola och Venla

ORIENTERING Uppgörelsen om segern i årets Jukola blev en spännande historia när allt avgjordes på ankaretappen natten till söndag. Av ÖID-lagen som orienterade i Borgåterrängen lyckades IF Femman bäst.

Nyhetsbild

Över 200 orienterare i Vöråterrängen – här är resultaten från DM

ORIENTERING Distriktsmästerskapen på medeldistans avgjordes i Vörå på söndagen.

Nyhetsbild

Anders Bäckström och Eva-Lina Sandell segernamn i Skriko

ORIENTERING Femmans Anders Bäckström vann herrklassen medan Eva-Lina Sandell tog hem damklassen i OK Botnias nationella medeldistans i Skriko, Nedervetil.

Nyhetsbild

Truppen till VM i orientering är uttagen – Kirsi Nurmi från Vasa får chansen i medeldistans

ORIENTERING Kirsi Nurmi är uttagen till VM i Schweiz, medan Anu Tuomisto fick en reservplats.

Nyhetsbild

Både toppar och dalar för Kirsi Nurmi och Anu Tuomisto på VM-granskningarna i Schweiz

ORIENTERING På lördag, söndag och tisdag har Finland, och många andra nationer, ordnat VM-granskningar i Schweiz. För Vasaorienterarna Kirsi Nurmi och Anu Tuomisto blev det blandade prestationer.

Nyhetsbild

Kirsi Nurmi åttonde på medeldistans-FM i den utmanande hemmaterrängen vid Öjberget: "Krävande till sista kontrollen"

ORIENTERING Vaasan Suunnistajat har i två års tid planerat inför FM i medeldistans på Öjberget. Och på lördagen var det äntligen dags – med ett väldigt stort deltagarantal i strax över 1900 anmälda.

Nyhetsbild

Storskaliga tävlingar väntar på Öjberget – över 1900 orienterare gör upp om FM-medaljer: "Massivt evenemang"

ORIENTERING Under två års tid har arrangören Vaasan Suunnistajat planerat och på lördag smäller det. Då går medeldistans-FM av stapeln vid Öjberget.

Nyhetsbild

Så gick det i ÖID-mästerskapen i orientering – här hittar du resultaten

ORIENTERING Långa DM avgjordes i Bosund-terrängen i Larsmo den 13 maj med IF Brahe som arrangör. Det var öppna mästerskap och samtidigt också DM för granndistriktet KP. Här är ÖID:arnas resultat.

Nyhetsbild

Christian Kronberg och Jenny Finnäs DM-segrare i Bosund

ORIENTERING Jenny Finnäs brukar vinna D21 i långa DM medan Christian Kronberg brukar sluta tvåa. I lördagens mönstring i Bosund korades båda till distriktsmästare.

Nyhetsbild

Femman bäst både på dam- och herrsidan i stafett-DM i Närpes

ORIENTERING IF Femman tog DM-gulden både i damernas och herrarnas stafett i Rangsby, Närpes i söndags. Föreningen knep dessutom också silvret i damklassen och bronset i herrklassen.

Nyhetsbild

EM-silver till Miika Nurmi från Vasa i cykelorientering – stafettguld till laget med deltagare från Vasa och Kronoby

ORIENTERING Vasa fick en ny trofé på fredagen när cykelorienteraren Miika Nurmi slog till med EM-silver på sin specialdistans – sprint – i Portugal. Han fick utöka prissamlingen med ett stafettguld dagen efter.

Nyhetsbild

Anu Tuomisto från Vasa skrällde med en sjundeplats i världscupen

ORIENTERING Världscupen i orientering inleddes i norska Östfold med långdistans på torsdagen, och det gick väldigt bra för Anu Tuomisto.

Nyhetsbild

Rejäl revansch – Anu Tuomisto från Vasa tvåa i landslagsgranskning

ORIENTERING Anu Tuomisto tog en fin andraplats på söndagens långdistans i den finländska landslagsgranskningen som avgjordes strax utanför Sarpsborg i södra Norge.

Nyhetsbild

ÖID-orienteringen fick egen statistikbibel – "Resultaten i en bok försvinner aldrig"

ORIENTERING Orienteringsprofilen Måns Åkerblom har plöjt igenom hundratals resultatlistor och tiotals arkiv för att kunna producera en förteckning över resultat från ÖID-orienteringen mellan 1970 och 2022. Men inte bara resultat, hans bok innehåller också bilder och kartor.

Nyhetsbild

Staffan Tunis och Lina Lindfors distriktsmästare i skidorientering

SKIDORIENTERING Femmans oldboys Staffan Tunis och Teemu Rantala blev ÖID-mästare i skidorientering på varsin distans, medan Falkens Lina Lindfors vann bägge gulden för damerna.

Nyhetsbild

Tre ÖID-segrar i Jämi – Hannes Holmback från Vasa på andra plats

ORIENTERING ÖID kammade hem segern i tre veteranklasser i orienteringsmaraton i Jämi på söndagen.

Nyhetsbild

Anders Bäckström och Lina Lindfors mästare i natt-DM i orientering

ORIENTERING IF Femmans Anders Bäckström och Falkens Lina Lindfors vann huvudklasserna i natt-DM i Larsmo sent på fredagskvällen, när totalt ett nittiotal ÖID:are gjorde upp om medaljerna i trettiotalet klasser.

Nyhetsbild

Två finaler, två guld – Andreas Hall hittills obesegrad i årets FM-orientering: "Bättre tränad än i fjol"

ORIENTERING Femmans Andreas Hall är tills vidare obesegrad i årets FM-finaler i den yngsta veteranklassen H35. I H20 knep Brahes Emil Jansson ett efterlängtat brons.

Nyhetsbild

Flera österbottniska orienterare vidare till A-final på långdistans-FM – Vasadamen Kirsi Nurmi tredje snabbast i sitt heat

ORIENTERING Att det skulle bli svårt för de österbottniska herrseniorerna att ta sig till A-final vid långdistans-FM i Ylämaa stod klart på förhand. Brahes Daniel Stenlund gjorde ändå ett starkt lopp på sitt tidiga startnummer i det som visade sig vara det hårdaste heatet. I damkvalet var Vasadamen Kirsi Nurmi tredje snabbast i första heatet.

Nyhetsbild

Österbottningarna nosar på medalj i långa FM i helgen

ORIENTERING Ett femtiotal orienterare från svenska Österbotten finns bland de 1432 deltagare som gör upp om 95 medaljer i helgens lång-FM i Ylämaa.

Nyhetsbild

Vöråelever visade vägen i skol-FM – Olivia Hahn tre sekunder från guld

ORIENTERING Vörås idrottselever infriade förväntningarna och visade vägen ända till pallen för österbottningarna i Seinäjoki på fredagen.

Nyhetsbild

Portin och Finnäs triumferade i Minkens nationella – många jagade andraplatsen

ORIENTERING Det var något av favoriternas dag. IF Brahes Fredric Portin och Malax IF:s Jenny Finnäs vann nämligen inte helt oväntat Minkens nationella tävlingar i Nykarleby.

Nyhetsbild

Dramatik på FSOM-stafetten i Vörå – Olivia Hahns bricka gick sönder: "Inte meningen att göra det så spännande"

ORIENTERING En trasig Emit-bricka på öppningsetappen gjorde stafetten onödigt spännande för OK77:s förstalag i damklassen. I herrklassen stod IF Brahe för en imponerande insats – och bröt därmed OK77:s dominans.

Nyhetsbild

Orienteringsmästerskapen fortsatte i Norrvallaskogarna – flera dubbelmästare på långdistansen

ORIENTERING Orienteringsfesten flyttades till Vörå för långdistansen. Närmare 450 deltagare tog sig runt sina banor under lördagsförmiddagen.

Nyhetsbild

300 orienterare intog Vasas gator – folkfest på Brändö: "Bara deltagarna är glada så är allt bra"

ORIENTERING På fredagskvällen tävlade 325 orienterare i en stadssprint på Brändös gator. Emil Sevelius (OK77) var snabbast i herrklassen medan Yvonne Gunell (PIF) tog segern i damklassen.

Nyhetsbild

Blåvitt medaljregn i Estland – guld och brons i orienterings-EM

ORIENTERING De blåvita orienterarna skrällde rejält på torsdagens långdistans vid EM i Estland. Venla Harju tog damguldet, medan Marika Teini och Elias Kuukka tog varsitt brons.