Väder
  • Vasa kl. 10

  • +16°
  • Vind: 2 m/s

måndag 31 augusti 2015, vecka 36

Vasabladet
Linn Övergaard Tipsa oss

Hej! Denna måndag webbar jag tillsammans med Jonna Granqvist! Har du ett nyhetstips? Hör gärna av dig till oss genom att klicka på mitt namn eller ring 06-7848 216!

Linn Övergaard

Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

"Sipilä undviker att smutsa händerna"

1
Free

Statsminister Juha Sipiläs (C) sätt att understryka samarbetsvillighet och diplomati kan te sig som brist på ledarskap för en del åhörare, bedömer Pekka Isotalus, professor i talkommunikation vid Tammerfors universitet.

Nyhetsbild

Data är värdefull råvara

1

MYNTTI I DAG. Om vi är redo att lite lätta på sekretessen kommer vi att kunna skapa en betydligt kostnadseffektivare offentlig sektor än den vi har i dag.

Nyhetsbild

Sipilä inte övertygad om EMU-buffertar

1
Free

Sänkningen av arbetsgivaravgifterna genom bruket av EMU-buffertar fungerar inte nödvändigtvis i nuläget, sade statsminister Juha Sipilä (C) i statsministerns frågestund i radion.

Nyhetsbild

Helsingfors ersätter vajrar med staket

Free

HELSINGFORS. Olyckan som ledde till att en ung flicka miste livet under veckoslutet tvingar Helsingfors stad att ändra på sina metoder för att förhindra ofog på hoppbacken i Hertonäs.

Nyhetsbild

Trafi vill ha alkoportar i hamnarna

2
Free

Vid trafiksäkerhetsverket är man intresserade av att införa så kallade alkoportar i hamnarna, skriver Hämeen Sanomat. Uppdaterad kl. 15:08.

Nyhetsbild

16-åring omkom i hoppbacke

Free

HELSINGFORS. En 16-årig flicka omkom i backhoppningscentret i Hertonäs i Helsingfors natten till söndagen, uppger polisen. Uppdaterad kl. 16:56.

Nyhetsbild

Hundratusentals finländare lämnar landsbygden

21
Free

Helsingin Sanomat bad de 20 största finländska städerna om deras befolkningsprognoser för år 2030.

Kauhava kan få flyktingförläggning

3
Free

Den tidigare flygkrigsskolan i Kauhava kan bli flyktingförläggning, skriver tidningen Komiat på sin webbplats.

Konditionstest för soldater skärps

Free

Försvarsmakten skärper konditionskraven för soldater genom att slopa ålderskompensationen i konditionstester.

Nyhetsbild

Pensionärerna får det knaprare

7
Free

Pensionärernas ekonomiska ställning i Finland kommer att försämras betydligt åren 2016–2019, skriver Lännen Media.

Nyhetsbild

Essayah vill se gammaldags artighet

4

Kristdemokraternas nya ledare Sari Essayah efterlyser gammal hederlig artighet mot personer som tänker annorlunda. Det som oroar henne mest just nu är den växande stämningen av motsättningar i samhället.

Nyhetsbild

Centern beskylls för VR-uppsägningar

4

Regeringen verkar med vett och vilja försöka försämra VR:s ställning på marknaden, skriver Antti Lindtman, ordförande för Socialdemokraternas riksdagsgrupp, på sin blogg.

Nyhetsbild

Barn kan lära sig språk också genom att spela

3

Barn som påstår att de lär sig mer engelska genom att spela på webben än på engelskalektionerna i skolan talar inte nödvändigtvis strunt.

Nyhetsbild

Sitra vill samla tjänster för barn och unga

Free

Jubileumsfonden för Finlands självständighet Sitra föreslår att informationstjänster för barn och unga koncentreras till en riksomfattande kontaktpunkt.

Nyhetsbild

Värdekedjorna förändras

12

INBLICK. Digitaliseringen förändrar vår ekonomi, hållbarhet, välfärd och demokrati i grunden, speciellt som Finland ligger OECD-tvåa efter Sverige då det gäller tillämpning av ny teknologi.

Nyhetsbild

Vanhanen varnar för stor skattereform

6

Vårdreformen kommer sannolikt samtidigt att leda till en massiv reform av vårt skattesystem, varnar Matti Vanhanen som leder Centerns riksdagsgrupp.

Nyhetsbild

Ålands lantråd tillrättavisar Hakkarainen

10
Free

Ålands lantråd Camilla Gunell uppmanar riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen att kolla fakta om Åland.

Jultomten räddades från skatteskulder

Free

Joulupukin kammari, på svenska ungefär jultomtens kontor, kommer att fortsätta sin verksamhet trots konkurshot.

Rysk politiker fick reseförbud i Joensuu

Free

Den ryska oppositionspolitikern Vasilij Popov fick reseförbud i Joensuu i fredags. Popov har häktats i sin frånvaro av Ryssland och efterlysts via Interpol.

Nyhetsbild

Essayah efterträder Räsänen

Free

Riksdagsledamot Sari Essayah blir ordförande för Kristdemokraterna.

Nyhetsbild

Rätten till dagvård begränsas nästa år

Free

Från och med augusti nästa år har barn rätt till dagvård på heltid bara då föräldrarna arbetar, studerar eller är företagare på heltid.

SK: Var sjunde finländare är rasist

5
Free

Fler än var sjunde finländare tror att mörkhyade afrikaner har svagare själsliga förmågor än vithyade västerlänningar, framgår det av Suomen Kuvalehtis enkät.

Nyhetsbild

Henriksson läxar upp Hakkarainen

31
Free

Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) säger i ett pressmeddelande ifrån åt Teuvo Hakkarainen (Sannf).

Nyhetsbild

VR skär ned i jobb och tågturer

10
Free

Det statsägda bolaget VR Group planerar att skära ned med upp till 570 jobb som en del av ett sparprogram. Sju tågturer läggs ned mellan Vasa och Seinäjoki.

Nyhetsbild

Instagram inte längre bara kvadrater

Free

Numera kan du dela dina bilder på instagram utan att behöva beskära dem till en kvadrat.

Nyhetsbild

IL: Flickan har erkänt

Free

SEINÄJOKI. Enligt Iltalehti bekräftar åklagaren Kimmo Lampinen att den misstänkta flickan erkänt dådet och att ingen annan varit inblandad.

Nazisternas lappar kan vara brott

Free

De lappar som satts upp i närheten av flyktingförläggningen i Forsby i Helsingfors kan fylla kriterierna för brott, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild

Emigrationen har skapat mera tolerans

1

Utan tidigare seklers emigration skulle Finland ha en befolkning på närmare sju miljoner människor. Utan dagens invandring skulle landets befolkning minska.

Nyhetsbild

Sannfinländska distriktsledare kritiserar svartlistning

Free

Sannfinländarnas partitjänsteman Matti Putkonens så kallade svarta lista stöds inte av alla distriktsordförande inom partiet, skriver Turun Sanomat.

Nyhetsbild

Kristdemokraterna väljer ny ordförande

Free

Kristdemokraterna väljer en ny ordförande i Nyslott i dag. Kandidaterna är riksdagsledamöterna Sari Essayah och Sari Tanus.

Nyhetsbild

Skuldproblem ökar bland pensionärer

Free

Allt fler pensionärer har ekonomiska problem, skriver tidningen Etelä-Suomen Sanomat.

Rysk man kan ha förskingrat miljoner

3
Free

Justitieministeriet meddelar att den ryska mannen som tagits i förvar misstänks för att ha lyckats få miljontals dollar i sin besittning med hjälp av sabotageprogram.

Nyhetsbild

Många anser att Sannf behandlas orättvist

4
Free

Sannfinländarna får mer negativ publicitet än andra partier. Det anser drygt 40 procent av dem som svarat på en opinionsmätning som tidskriften Suomen Kuvalehti låtit göra.

Nyhetsbild

Stort missnöje med Putkonen

4
Free

Det är väldigt förvånande att ett regeringsparti skulle agera på det här sättet, säger populismforskaren Ann-Cathrine Jungar om Sannfinländarnas svarta lista.

Nyhetsbild

Sipilä om listan: Ha is i magen

1
Free

Sannfinländarnas lista visar att det gäller att ha is i magen, säger statsminister Juha Sipilä (C). Sipilä säger att politiker bör kunna tåla kritik.

Nyhetsbild

Vasa kritiseras för snusskylt i Umeå

25
Free

Den lagliga försäljningen av snus övervakas på ett otillräckligt sätt. Det anser Cancerföreningen i Finland som undersökt saken.

Nyhetsbild

Sipilä: Politiker bör kunna tåla kritik

7
Free

Politikerna har skäl att ha is i magen, säger statsminister Juha Sipilä (C) om Sannfinländarnas svarta lista. Sipilä säger att politiker bör kunna tåla kritik.

Justitieministeriet bekräftar: rysk man tagen i förvar

1
Free

Justitieministeriet bekräftar att en rysk medborgare har tagits i förvar i Finland i början av augusti. Mannen har åtalats i USA för ett flertal datorbedrägerier och missbruk. Uppdaterad klockan 13.26.

Nyhetsbild

Minister tar itu med skarven

42

Jordbruks- och miljöministern Kimmo Tiilikainen (C) kommer att tillsätta en expertgrupp som ska hitta en hållbar lösning på skarvproblemet i Finland.

Nyhetsbild

Facebook lanserar assistenten M

1
Free

Facebook är i färd med att lansera tjänsten M, ett "personligt digitalt assistentprogram" i stil med Apples Siri och Microsofts Cortana, skriver Wired.

Keskisuomalainen: Minskad tillsyn av lekparker

Free

Arbets- och näringsministeriet planerar att minska tillsynen av bland annat lekparker och skidbackar, skriver Keskisuomalainen.

Påkörda 11-åringen i Tammerfors avled

Free

TAMMERFORS. Den 11-åriga flicka som i går blev påkörd av en långtradare har dött av sina skador, uppger polisen.

Nyhetsbild

Normal nivå på grundvattnet

Free

Vattenståndet är extra lågt just nu men grundvattennivån avviker inte från det normala. Det lönar sig ändå för privata brunnägare att hålla koll på vattenståndet, meddelar Finlands miljöcentral.

Nyhetsbild

Skarvmarodören kan ha varit en björn

20
Free

LUVIA. En skarvkoloni i Luvia utsattes för vandalism strax före midsommar. Polisen vet ännu inte med säkerhet vem som ligger bakom dådet, skriver tidningen Satakunnan kansa.

Nyhetsbild

Djupsund: Listan mål för näthetsare

11
Free

VASA. Sannfinländarnas namnlista är ett underbetyg. Det är under alla tänkbara nivåer man kan föra politisk diskussion på, säger Göran Djupsund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi.

Långa behandlingstider för asylsökare

1
Free

Behandlingstiderna för asylansökningarna blir hela tiden längre, säger Esko Repo som är direktör för Migrationsverkets asylenhet.