Inrikes

Mest läst senaste veckan

Inrikes

Nyhetsbild

Putin pratade om motåtgärder mot USA

Under presskonferensen i Punkaharju gjorde Vladimir Putin klart att USA kan vänta sig någon form av motåtgärder om landets förstärkta sanktioner träder i kraft.

Nyhetsbild

Putin: Vi respekterar neutralitet kring Östersjön

Ryssland är redo att samarbeta med alla neutrala länder i Östersjöregionen, sade Rysslands president Vladimir Putin under presskonferensen med president Sauli Niinistö i Punkaharju.

Nyhetsbild

40 minuter försenad anlände president Putin

Den ryske presidenten skulle ha anlänt vid halv två, men blev 40 minuter försenad. På flygplatsen välkomnades han bland annat av den ryska och den finska ambassadören. SE VÅR VIDEO FRÅN FLYGPLATSEN! Uppdaterad 16.33

Nyhetsbild

Ännu finns hopp om varmare vatten

Den svala sommaren har gjort att vattnet i sjöarna varit kallare än vanligt.

Nyhetsbild

Hundratals vill ta emot Putin

Flera hundra människor har sökt sig ut på gatorna längs den väg som president Vladimir Putins följe ska använda sig av under sin transport till hotellet i Punkaharju. Vilken minut som helst kommer presidentens plan att landa.

Polisen till operabesökare: Reservera mycket tid och endast lätt packning

Besökare på väg till operafestivalen i Nyslott i Olofsborg uppmanas ha med sig lätt packning på grund av de omfattande säkerhetsåtgärderna på platsen, meddelar polisen i Östra Finland.

Nyhetsbild

Sanktioner ett obligatoriskt samtalsämne

Ekonomi blir med stor sannolikhet det viktigaste samtalsämnet mellan president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin.

Nyhetsbild

Stort säkerhetspådrag inför presidentbesöket

I Nyslott märks det att den här torsdagen inte är som andra dagar. Överallt vajar den ryska blåvitröda flaggan, men intill den finska blåvita. Under president Vladimir Putins besök är säkerhetsarrangemangen enorma.

Branden i Syndalen orsakades sannolikt av jägarregementets sprängämnesövning

Gårdagens markbrand på försvarsmaktens övningsområde i Syndalen i Hangö misstänks ha orsakats av en övning som Gardets jägarregemente höll. Branden förstörde cirka hundra hektar mark.

Nyhetsbild

TBE ökar i Finland och Sverige

SE GRAFIK Allt fler fall av fästingburen hjärninflammation, TBE, registreras i Finland och Sverige. Åland är högriskområde i Finland och bara i år har flera fall noterats.

"Vistas inte i onödan på balkongen och stäng fönstren"

Polisen i östra Finland har skickat ut ett meddelande till en del invånare i Nyslott där invånarna uppmanas undvika att vistas på sina balkonger och hålla fönstren stängda medan Rysslands president Vladimir Putin besöker staden. Det rapporterar tidningen Itä-Savo.

Företagsköp förbättrade Keskos resultat

Keskos jämförbara rörelsevinst ökade till 84,6 miljoner euro under april–juni jämfört med 79,1 miljoner euro under motsvarande tidsperiod i fjol.

Nyhetsbild

Narkotikahandeln ökar på nätet

Narkotikahandeln i Finland ökar på nätet även om polisen kommit en del betydande narkotikaförsäljare på spåren under den senaste tiden.

Nyhetsbild

Södra Finland får njuta av sommarvärme

I södra Finland har man i sommar inte direkt fått njuta av riktigt varma sommardagar. I dag kan det bli en ändring på den punkten. Men i landets mellersta delar är vädret molnigare.

KSML: Äldre kan få lov att cykla trottoaren

Äldre människor borde i likhet med barn få cykla på trottoaren, säger forskningschef Juha Valtonen vid Trafikskyddet till tidningen Keskisuomalainen.

Nyhetsbild

VBL och ÖT följer Putins stora dag i Nyslott

Rysslands president Vladimir Putin besöker Finland i dag. För att lyssna på en rysk opera, framförd av en rysk orkester och kör.

Nyhetsbild

Karjalainen: Tisdagsbrev blir dyrt för företag

Om företag hädanefter vill få brev utdelade till sig även på tisdagar måste de köpa ett speciellt företagspostnummer av Posten, rapporterar tidningen Karjalainen.

Nästan 40 procent godtar medborgarlön trots höjda skatter

Ungefär fyra av tio finländare, 39 procent, stöder införandet av basinkomst även om det skulle innebära höjda skatter. Det framgår av en enkät som Näringslivets delegation Eva gjort.

Nyhetsbild

Sju av nio partier vill höja flyktingkvoten

Av alla partier i riksdagen skulle alla utom Sannfinländarna och Nytt alternativ-gruppen vara beredda att ta emot flera flyktingar till Finland. Detta framgick då FNB ställde fråga till alla nio riksdagspartier per e-post i början av veckan.

Nyhetsbild

"Hoppas torghandeln inte lider"

"Jag hoppas att det inte leder till ett kundbortfall." Det var reaktionen hos mången torghandlare i Nyslott inför torsdagens ryska presidentbesök.

Nyhetsbild

Google lanserar nytt hjälpmedel i krissituationer

Google har tagit fram ett nytt hjälpmedel som heter SOS alert, det ska kunna hjälpa den som hamnar i en krissituation.

Nyhetsbild

Hundra hektar skog brann i Syndalen

1

Omkring hundra hektar skog hade brunnit på Försvarsmaktens övningsområde Syndalen i Hangö på onsdagskvällen, uppger räddningsverket.

Rökfaran över i Åbo

Branden på Toppå avfallscentral i Åbo är släckt och varningsmeddelandet avlyst. Röken utgör inte längre en fara för miljön, meddelade Egentliga Finlands räddningsverk.

Nyhetsbild

Anna-Maja Henriksson tror inte på it-skandal i Finland

2

Sveriges regering står inför en kris och statsminister Löfven informerar om läget på torsdag. Oppositionen vill avsätta tre ministrar efter it-skandalen inom Transportstyrelsen. Anna-Maja Henriksson, SFP:s ordförande och tidigare justitieminister, menar att man inte behöver vara orolig för en liknande skandal i Finland.

Åbobor varnas för storbrand på avfallscentral

Ett varningsmeddelande har utfärdats på grund av eldsvådan på Toppå avfallscentral nordost om Åbo centrum.

Storbrand på avfallscentral i Åbo

En stor avfallshög brinner på Toppå avfallscentral i Åbo, meddelade Egentliga Finlands räddningsverk.

Nyhetsbild

Barnen har anlänt till kärnkraftslägret

Det internationella barnlägret i Kalajoki, med fokus på sport och kultur, började i går. Under de första dagarna kommer fokuset ligga på att hitta ett gemensamt språk.

Nyhetsbild

Finsk sprit vann priser i internationell sprittävling

Tre finska destillerier tog hem priser i en internationell tävling i spritbranschen i år.

Tingsrätten: Svartsjuka var motivet för knivdråpet i Munkshöjden

Helsingfors tingsrätt har dömt en 47-årig man till nio års fängelse för bland annat dråp. Offret hittades i ett trapphus i Munkshöjden i Helsingfors i början av maj.

Stor brand i Syndalen

Flera hektar skog har brunnit på försvarsmaktens övningsområde Syndalen i Hangö, uppger räddningsverket. Släckningsarbetet väntas pågå i flera timmar.

Nyhetsbild

Över 400 000 Rivotril-piller smugglades till Finland

Helsingforspolisen har tagit beslag på över 400 000 Rivotril-läkemedelstabletter.

Högsommarvärme i Lappland

I Lappland blir det sannolikt högsommarvärme på flera orter i dag, uppger Meteorologiska institutet. Allra varmast ser det ut att vara i södra och sydvästra Lappland, där temperaturen kan stiga över 26 grader.

Nyhetsbild

Finland slutar använda flygplan i brandsläckning

Finland använder inte längre släckningsflygplan vid markbränder och de sista planen som är avsedda för att släcka bränder säljs till Ryssland, skriver Keskisuomalainen.

Keskisuomalainen: Finland slutar använda flygplan i brandsläckning

Finland använder inte längre släckningsflygplan vid markbränder och de sista planen som är avsedda för att släcka bränder säljs till Ryssland, skriver Keskisuomalainen.

Nyhetsbild

Internationell press på reform av translag

Finland är nu det enda nordiska land som kräver att transpersoner som officiellt vill ändra sin könstillhörighet ska sakna fortplantningsförmåga, det vill säga bli steriliserade.

Nyhetsbild

Så laddar du säkert

Det finns alltid en risk att telefoner och andra apparater börjar brinna när man laddar dem. Men det finns sätt att göra laddningen säkrare.

Kvinna häktad för dråpförsök

En kvinna har häktats på sannolika skäl misstänkt för dråpförsök. Häktningsrättegången var i Päijänne-Tavastlands tingsrätt på tisdagen.

Nyhetsbild

Kommunikationsverket kräver Posten på utredning om utdelning

Kommunikationsverket har skickat ett krav till Posten på en utredning om nyinförda omläggningen av brevutdelningen.

Misstänkta nätbrottslingar ofta tonåringar

Tonåringar utgör den synligaste enskilda gruppen bland misstänkta nätbrottslingar, säger Centralkriminalpolisen.

Ålands koldioxidavtryck är störst i EU

De åländska hushållen är värst på att släppa ut koldioxid i hela EU. Det visar en ny forskningsrapport.

Nyhetsbild

Lännen Media: Ansökningsruschen lättar på Migrationsverket

Migrationsverket har rett upp ansökningsruschen som uppstod vid årsskiftet då alla tillståndsärenden för utlänningar flyttades över från polisen till Migri. Det rapporterar Lännen Media.

Savon Sanomat: Färre thailändska bärplockare i år

Endast cirka 2 500 thailändska bärplockare jobbar i de finländska skogarna i år, skriver Savon Sanomat.

Nyhetsbild

Soligt och varmt i Lappland, molnigt i resten av landet

Det blir mulet eller halvklart i de södra delarna av landet i dag, uppger Meteorologiska institutet. Också regnskurar kan förekomma. Dagens högsta temperaturer ligger mellan 16 och 21 grader.

Nyhetsbild

Världens största atomubåt anlände till Finska viken

Världens största atomubåt, ryska Dmitrij Donskoj, har anlände till internationellt vatten i Finska viken på måndagen.

Lättare för uppstartsanställda att få uppehållstillstånd

Experter från utanför EU och EES-området kan i framtiden lättare att få uppehållstillstånd i Finland, uppger Arbets- och näringsministeriet.