Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Nästa Iron Sky-film blir kinesisk

I sommar inleds inspelningen av den tredje Iron Sky-filmen i Peking. Science fiction-filmen Iron Sky: The Ark utspelar sig nästan helt på kinesiska, men regissören Timo Vuorensola är inte oroad över att han själv inte kan kinesiska.

Nyhetsbild

Krista vill slå igenom via Mello

6

I kväll tävlar Krista Siegfrids för andra gången i Melodifestivalen. Målet är inte att vinna, utan att få mer synlighet i Sverige.

Nyhetsbild

Aki Kaurismäkis film tävlar om Gyllene björnen i Berlin

Filmregissör Aki Kaurismäkis film Ljus i natten (Toivon tuolla puolen) tävlar om Gyllene björnen i dag.

"Twin Peaks"-skådespelare död

Den amerikanske skådespelaren Warren Frost har avlidit, 91 år gammal, skriver Variety.

Nyhetsbild

Robin Bengtsson kvällens favorit

Robin Bengtsson gick direkt till final i fjolårets Melodifestival.I kväll har han chansen igen."I can't go on" är storfavorit till att knipa en biljett till Globen.

Femte "Millennium"-boken färdig

Den femte romanen i "Millennium"-serien är färdigskriven, berättar författaren David Lagercrantz för Dagens Nyheter.

Nyhetsbild

"Folk är galet förkylda här"

MELODIFESTIVALEN I morgon tävlar Krista Siegfrids i svenska Melodifestivalen. Hon är mer än redo, men det finns ett litet orosmoment. Förkylningsbacillerna sprider sig bland deltagarna.

Nyhetsbild

Kaurismäki slutar göra film

1

Finlands internationellt mest kände regissör Aki Kaurismäki tänker sluta göra film. I en intervju för Yle säger Kaurismäki att han är trött på att regissera och äntligen vill leva sitt eget liv.

Kulturfonden stöder österbottniskt filmprojekt

Svenska kulturfonden stöder nio film- och medieproduktioner med sammanlagt 351 000 euro. En av dem är en dramaserie om barn i Finland under självständighetstiden som produceras av Malakta Films.

Vasa får ny musikakademi för unga

VASA I vår startar Kuula-institutet i samarbete med musikprofilen Sebastian Da Costa den nya musikskolan Suomen Pop Akatemia i Vasa.

En bra film kan ge ett nytt perspektiv

KRÖNIKA ”Det hjälper en att inse att de problem vi har i vår tillvaro inte sällan är flugskit i den mänskliga misärens universum.”

Nyhetsbild

Frank Zappa-känsla släpps loss i stadshuset

VASA Frank Zappa var ett original. Den mångsidiga kompositörens musik finns på repertoaren då stadsorkestern har konserten ”Släpp loss med Zappa!” i morgon.

Nyhetsbild

De gör sin version av antikt grekiskt drama

Föreställningen ”O” bygger på den grekiska tragedin ”Kung Oidipus”. Pjäsen blir den sista produktionen som studerande vid Novia scenkonst sätter upp i Vasa.

Disney bryter med Pewdiepie

Disney bryter med Youtubestjärnan Felix "Pewdiepie" Kjellberg, skriver Wall Street Journal. Beslutet kommer sedan svensken lagt ut ett klipp där två män skrattar medan de håller upp en skylt med texten "död åt alla judar".

Nyhetsbild

Firar 35 år som konstnär

Blånande skuggor på vit snö. Solen som lyser över en skogsväg i skir vårväxtlighet. Ljuset är det som inspirerar Stig Rosenlund i hans måleri.

Nyhetsbild

Eurovisionkaos i Ukraina

1

Med tre månader kvar till Eurovision Song Contest i Kiev är ovissheten kring arrangemanget stor.

Bekanta låtar på ny barnskiva

Den finlandssvenska barnsångboken ”Musikporten” har fått sällskap av en skiva med låtar ur boken.

"Stranger things" återvänder i höst

Säsong två får premiär den 31 oktober.

Nyhetsbild

La la land firade under brittisk filmgala

Förhandsfavoriten La la land fick många av de tyngsta priserna under den brittiska Bafta-filmgalan.

Nyhetsbild

Adele Grammygalans stora vinnare

Beyoncé gjorde ett bejublat framträdande på Grammygalan i Los Angeles, och Adele föll i tårar när hon hyllade George Michael. Adele blev galans tunga vinnare.

Nyhetsbild

Jazzmusikern Al Jarreau är död

Den amerikanska jazzlegenden Al Jarreau har dött.

Punkband i bussolycka

Medlemmarna i det amerikanska punkbandet The Dillinger Escape Plan fick föras till sjukhus sedan deras turnébuss krockat med en lastbil i Polen, skriver Aftonbladet.

Björkman: Mest spektakulära kvällen

Kvällens startfält i Malmö bjuder på mycket mer avancerade nummer än förra veckans deltävling i Göteborg. Det säger schlagergeneralen Christer Björkman.

Nyhetsbild

Provins gjorde gästspel i Jakobstad

Gunnar Ekelöfs diktrad "Det som är botten i dig är botten också i andra" har ofta visat sig användbar sedan den skrevs på 1940-talet och är även lätt att associera till vad som hände på Musikcafé After Eight på fredagskvällen. Där hade litteraturtidskriften Provins poesikväll med tema botten.

Nyhetsbild

Underhållande show på Scala

RECENSION. Många guldkorn både roar och berör. Skickliga musiker och dråpliga skådespelare bjuder på sig själva.

Nyhetsbild

”Alla kan göra någonting”

1

VIDEO Jamen, jag är ju en helt vanlig människa... Det fick Merete Mazzarella höra i höstas när hon och Monika Fagerholm uppmanade folk att skriva brev till statsministern.

Nyhetsbild

Släpper låt inspirerad av Rocky Balboa

NY LÅT Rickard Eklunds nya låt heter "Adrian". Låten är skapad med inspiration från uppväxtåren under 1980-talet då filmen med Rocky Balboa var på tapeten.

Nyhetsbild

De ungas röst och drömmar

VASA Genom interaktiva konstverk visar ungdomar i olika länder sina drömmar. Det är ett av målen med utställningen ”Möten”.

Nyhetsbild

Fotografier som förverkligar fantasin

Om du kunde vara vad som helst, vad skulle du vara? Det är en fråga som får att drömma och tänka. Emmi Hyyppä har fotograferat människors drömmar och ställer nu ut bilderna på Ibis i Vasa.

Nyhetsbild

Operalegenden Nicolai Gedda död

Den svenska stjärntenoren Nicolai Gedda har avlidit. Det uppger musikwebbplatsen Forumopera.com, som fått beskedet av Geddas dotter. Dottern uppger att han avled den 8 januari.

Nyhetsbild

Stefan Wallin i Tom of Finland-kampanj

9

Politikern Stefan Wallin (SFP) och artisten Krista Siegfrids är två av nitton finländare som lånat ut sitt ansikte till kampanjen "I am Tom of Finland" – en kampanj för kärlek, mod och frihet.

Nyhetsbild

Över 8000 anmälda till Skolmusik 2017

VASA/KORSHOLM Skolmusik 2017 har lockat rekordmånga anmälningar. Över 8000 elever deltar i festivalen som ordnas i Korsholm och Vasa 4-6 maj.

Nyhetsbild

Skådespelarna gör det mesta av lite platt manus

RECENSION Pjäsen ”Tove” skildrar en konstnär och en kvinna som söker sin identitet och sin frihet i skapandet och i livet.

Nyhetsbild

Visar Tove som konstnär och person

HELSINGFORS I kväll står Ylva Ekblad på Svenska Teaterns scen när det är urpremiär på pjäsen ”Tove”. Hon spelar Tove Jansson som äldre medan Alma Pöysti gör den yngre versionen av författaren och bildkonstnären.

Nyhetsbild

Wikipedia blir mer jämställt

Endast femtedel av de biografiska artiklarna på svenska Wikipedia handlar om kvinnor. Nu startar Wikimedia Sverige kurser runt om i landet för att råda bot på problemet.

Bo Kaspers Orkester kommer till Finland

Bo Kaspers Orkester ska uppträda på Borgå Popfest i augusti. Samtidigt svarar de på efterfrågan att inkludera svenskspråkigt program i festivalen.

Nyhetsbild

Polarpriset till Sting och Wayne Shorter

Sångaren, musikern och världsartisten Sting får det ena av årets Polarpris. Det andra går till den legendariske amerikanske jazzsaxofonisten Wayne Shorter.

Nyhetsbild

Stulna van Gogh-tavlor ställs ut

Två tavlor av Theo van Gogh, som stals i Amsterdam 2002 och återfanns förra året, ställs ut i Neapel under tre veckors tid till och med den 26 februari.

Nyhetsbild

Vasa gästas av Gessle i sommartider

VASA Den svenska popikonen Per Gessle har konsert på bobollsstadion i Vasa den 25 augusti. Biljetterna till spelningen släpps den 9 februari.

Opera i brand i Kuwait

Kuwaits futuristiska operahus har brunnit under måndagen, blott tre månader efter att det invigdes.

Museerna lockar rekordmånga

Finlands museer hade rekordmånga besökare i fjol, uppger Finlands museiförbund.

Nyhetsbild

Hitfabriken Gessle till Vasa

KRÖNIKA Det pågår ett uppmärksammat arbete för att få Teslas fabrik Gigafactory till Vasa. I det tysta har ett annat idogt arbete pågått – och nu är det klart att hitfabriken Gessle kommer till Vasa i augusti.

Nyhetsbild

Per Gessle till Vasa

2

VASA Den svenska popikonen Per Gessle har konsert på bobollsstadion i Vasa fredagen den 25 augusti. Konserten ingår i hans sommarturné "En vacker kväll – sommarturné 2017". Biljetterna till spelningen i Vasa släpps den 9 februari.

Nyhetsbild

Klingenberg och Vikström Eklöv får Runeberg Junior

JAKOBSTAD Det nya barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas ut till två barnböcker.

Nyhetsbild

Belönas för sitt svenska språk

4

Den första boken på svenska som Emina Arnautovic läste när hon kommit till Närpes som bosnisk flykting var bilderboken "Totte badar". Nu får hon pris för sina färdigheter i svenska språket.

Kommande evenemang