Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Också KAJ uppträder på Norrvalla

VÖRÅ Utöver Darin, Josefin Sirén och Arne Alligator är nu även humorgruppen KAJ klar för Norrvalla sommarfestival nästa fredag.

Nyhetsbild

Lumpänglarna på scen igen

ORAVAIS Väntan är snart över. ”Lumpänglars väg”, den efterlängtade uppföljaren till publiksuccén ”Lumpänglar”, har premiär i Oravais den 6 juli.

Nyhetsbild

Harry Potter firar 20 år i magins tecken

En av världens mest kända trollstavsviftare fyller 20 år på måndag.

Över hundratusen firade helgen på festival

Över 100 000 finländare firade midsommaren på någon av landets flera festivaler. Trots att vädret inte var det bästa tänkbara nådde många festivaler sitt publikmål.

Nyhetsbild

Alva sjunger om farlig kärlek

PEDERSÖRE Alva Nygård från Pedersöre är tillbaka med en ny låt – Hennes första sedan UMK-äventyret. ”Lava” kom ut på Spotify förra veckan.

London-offer hyllas med konsert

Den 22 mars dödades fem människor då en man körde in i en samling människor på Westminster Bridge i London.

Tv-serie-hackare stängs av från Twitter

Hackarna som kallar sig The Dark Overlord, mest kända för att de tidigare i år läckte nya avsnitt av "Orange is the new black", har fått sitt Twitterkonto avstängt, skriver Variety.

Liam Gallagher solodebuterar i oktober

Oasis forne frontfigur Liam Gallagher har sedan tidigare avslöjat att han ska släppa sitt första soloalbum någonsin.

Nyhetsbild

Da Vinci-koden med robotar

RECENSION Världen ska gå under, Michael Bay har hittat nyårsraketerna och Optimus Prime håller maffiga tal. Inget är nytt i Transformers femte rond.

Nyhetsbild

Banksys identitet påstås vara avslöjad

Den brittiske graffitikonstnären Banksy har länge hållit sin identitet hemlig – i diametral motsats till alla sina verk.

Nyhetsbild

"Skam" loggar ut efter fyra säsonger

1

Slutet är nära för ungdomarna på Hartvig Nissen i Oslo. I fyra säsonger har "Skam" revolutionerat serietittandet.– Jag upplever det som helt nytt, sedan behöver de inte ha startat en trend, säger Cilla Jackert till TT.

Nyhetsbild

Att våga stå upp för kärleken

Den 30 juni är det nypremiär för musikteaterpjäsen ”Vår bygd vid ån”, en berättelse om att kämpa för liv och leverne och den man älskar.

Nyhetsbild

Två jurymedlemmar stoppade Cosby-dom

Två jurymedlemmar som vägrade att ändra uppfattning var orsaken till att komikern Bill Cosby inte dömdes. Det säger en av juryns medlemmar till ABC News.

Nyhetsbild

"Downton Abbey"-film spelas in nästa år

Den brittiska dramaserien "Downton Abbey" ska ta klivet över till bioduken, med inspelningsstart nästa år, enligt Michael Edelstein, chef för NBC Universal International Studios.

Nyhetsbild

Fotade barns liv på gatan

För Sofia Jern är problematiken kring gatubarnen inget nytt intresse.Hon bodde själv i Kenya tills hon började skolan, och är van vid att gatubarn syns i stadsbilden.

Nyhetsbild

Artistvännerna gör sommarshow

En lokalproducerad sommarshow, så beskriver artisten Hans ”Hasse” Martin sitt koncept. Det blir en helkväll med musik och humor.

Nyhetsbild

Blåfield manglade fram verk

VASA En lermangel gav abstrakta­ skulpturer. Paula Blåfields ­utställning ”I rörelse” öppnar i dag.

Nyhetsbild

Sångerskan Jenny Malmberg prisas

VASA Jenny Malmberg, från Vasa, får Jenny Spennerts pris på 3 000 euro. Priset ges till kvinnliga sångerskor i Finland.

Nyhetsbild

Konstens natt-scenen flyttar till Inre hamnen

VASA Det är hög tid att anmäla sig till Konstens natt i Vasa. Tyngdpunkten på musikprogrammet förskjuts från torget till Inre hamnen. Under veckan arrangeras även andra evenemang.

Nyhetsbild

Per Gessle-konserten flyttas till Elisastadion

VASA Per Gessles Vasa-konsert flyttas från bobollstadion till Elisastadion. Det gör att publikkapaciteten höjs och att arrangören kan erbjuda bättre platser på läktaren.

Nyhetsbild

Konst från breddgrad 63

Det nya projektet ”Yhteys – Kontakt” knyter kulturella kontakter mellan Östersund och Vasa. I helgen ordnades den första workshopen.

Nyhetsbild

Musikfest med klassisk pop

Pop- och rockmusiker och stadsorkestern förenas för att hylla ett klassiskt album. Det blir ”Sgt Pepper’s live” på Musikfestspelen Korsholm.

Generös och positiv attityd

KOLUMN Man blir inte folkkär artist enbart med en generös och positiv attityd, men ibland kan den i varje fall vara till god hjälp.

Nyhetsbild

Muminmuseet lockade genast Japanska turister

Muminmuseet i Tammerforshuset öppnade på lördagen sina dörrar ackompanjerat av fanfarer. Förutom barnfamiljer var också en hel del japanska turister på plats.

Nyhetsbild

Carrie Fisher dog av sömnapné och "andra odefinierade orsaker"

Skådespelaren Carrie Fisher, som var känd för Star Wars-filmerna, dog av sömnapné och "andra odefinierade faktorer", enligt obduktionsrapporten.

Katy Perry slår Twitterrekord

Albumaktuella Katy Perry är första person att passera 100 miljoner följare på Twitter.

Nyhetsbild

Lista: Stipendier för konst

Serietecknare Charlie Söderman från Korsnäs har fått ett halvårigt arbetsstipendium. Han är en av 13 konstnärer som beviljats arbetsstipendium av Österbottens konstkommission. Se hela listan på stipendiater här:

Jennifer Lawrence i ny "X-men"-film

Jennifer Lawrence, Michael Fassbender och James McAvoy är klara för kommande "X-men"-filmen "Dark Phoenix", rapporterar Deadline.

Nyhetsbild

Vasa firar HBTIQ-historia

VASA Vardagskunskap, levnadsöden och historia. Det bjuder Vasa stad på då de ordnar minnescafé för HBTIQ-personer.

Fotografen Esa Ylijääskö får Carina Appels pris

KRISTINESTAD Priset ur Carina Appels minnesfond går i år till fotografen Esa Ylijääskö. Priset på 3.000 euro överräcks den 25 juni 2017 på hembygdsmuseet Kilen i Sideby, Kristinestad.

Nyhetsbild

"Harder faster Scooter" på festival med retrokänsla

VASA Scooter, eurodancegruppen från Tyskland, är huvudartist på sommarens Vasa Festival. Arrangörerna utlovar Rantarock-stämning på Elisastadion i augusti.

Nyhetsbild

Stina Ekblad sommarpratar i Sveriges Radio

Bland annat skådespelaren Stina Ekblad och president Tarja Halonen finns med bland Sveriges Radios sommarpratare i år. Se hela listan här.

Nyhetsbild

Stadsteatern slog rekord i besökare och intäkter

VASA Spelåret på stads­teatern i Vasa var rekord­artat. För f­örsta gången i teaterns historia hade man över 60 000 besökare. Dessutom överskred biljettintäkterna en m­iljon euro.

Nyhetsbild

Scooter till Vasa Festival

VASA Nu är det klart: Tyska Scooter är årets huvudartist på Vasa Festival. Arrangörerna utlovar "Rantarock-stämning" på Elisastadion i augusti.

LCD Soundsystem rasar mot skivbolag

Medlemmarna i det elektroniska danspunkbandet LCD Soundsystem har inte reagerat positivt på en nyhet som spreds i början på veckan, nämligen att några av bandets album ska återutges av Rhino Records som är en etikett ägd av Warner Music.

Nyhetsbild

Författaren Ulf Stark död

Författaren Ulf Stark har avlidit efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj till Dagens Nyheter. Han blev 72 år gammal.

Nyhetsbild

Jakobstadsbördig driver tiomannaband i Holland

Felix Back från Jakobstad är bandledare för bandet Son Swagga i Amsterdam. Debutalbumet släpptes nyligen med ordentlig releasefest.

Nyhetsbild

Vasa Festival tillbaka i sommar

VASA Årets huvudartist(er) presenteras i morgon.

Jakt på nya finlandssvenska kortfilmer startar i augusti

Arrangörerna för tävlingen Kortfilm 2018 söker nya kortfilmer som är på svenska och från Finland.

Nyhetsbild

Från Oslo till småstaden

NYKARLEBY Sångaren och skådespelaren Erik-André Hvidsten flyttar med familjen till Nykarleby i sommar. Det blir en hektisk jobbhöst, men det ser norrmannen fram emot.

Nyhetsbild

I populära poeters sällskap

SÖNDAGSLÄSNING Jacob Tegengren debuterade som dekadent kärleks­poet men etablerade sig som kristen ­lokalpatriot, a­gronom, folkupplysare,­ ornitolog och lokalhistorisk a­rkeolog. I Österbotten blev han ­naturvän.

Nyhetsbild

Original-Batman Adam West död

Skådespelaren Adam West, som var först att gestalta superhjälten Batman i tv-serien med samma namn, är död, rapporterar Hollywood Reporter.

Nyhetsbild

Sven vann popturnén

Nykarlebybandet Sven tog hem segern i popturnétävlingens final.

Nyhetsbild

Bok om blomstrande skåp

En speciell möbelkultur utvecklades i Björköby på 1800-talen. Färggranna boken ”Björkömöbler” presenterar både möblerna och personerna som skapade dem.

Nyhetsbild

Ingen teater i Academill

VASA Wasa Teater flyttar inte till Academill under renoveringsperioden. Teatern överväger en kombination av platser.

Kommande evenemang