Kultur

Mest läst senaste veckan

Kultur

Nyhetsbild

Zara Larsson är årets artist

1

P3 Guld-galan har gått av stapeln och de tre första vinnarna har utsetts. Det blev Zara Larsson som tog hem den tunga titeln årets artist.

Cyberattack efter Trumpprostest

Filmfestivalen Sundance har blivit utsatta för en cyberattack, skriver de på Twitter.

Spice Girls-stjärnan mamma igen

"Ginger Spice" har blivit mamma igen. Under lördagen meddelade Geri Halliwell Horner att hon fött en son, skriver People.

Nyhetsbild

Adele uppträder på Grammy-galan

Den brittiska artisten Adele kommer att uppträda på amerikanska Grammy-galan den 12 februari, trots vissa problem under hennes uppträdande förra året.

Nyhetsbild

Kvällens Pleppo inställd

TEATER Fredagens föreställning är inställd, i morgon spelas Pleppo Två som normalt igen.

Nyhetsbild

Dave Edmunds spelar på Ritz

1

VASA Dave Edmunds, från Wales, har konsert på Ritz i Vasa den 19 maj. Föregående kväll spelar han på Savoy i Helsingfors.

Lasse Hallström upprörd över hundvideo

Den svenske filmregissören Lasse Hallström säger att han är upprörd över misstankarna om att en hund har behandlats illa vid inspelningen av hans film A Dog's Purpose. Hallström kommenterar anklagelserna på Twitter.

Nyhetsbild

Publiken inte på Ebbot-spåret

KRÖNIKA Det är lördag kväll i en lägenhet fylld med studeranden. I högtalarna ljuder lysande rocklåten ”Instant Repeater 99”.

Nyhetsbild

Förhandlingar pågår: Artistbesked i februari

KULTUR Målet är högt ställt. Promotorn Tommi ­Mäkis ambition är att ordna en konsert i Vasa med en artist – eller grupp – som är mer populär än Tom Jones.

Nyhetsbild

Rampen bjuder på svängig 50-talsnostalgi

VASA Under några sommar­veckor förvandlas gården utanför ­hotell Tropiclandia till en amerikansk high school på 1950-talet. Då spelas musikalen ”Grease” här.

Bonnier köper ut Norstedts ur bokklubb

Bonnierförlagen köper ut Norstedts ur Månadens bok och Månpocket, skriver Svensk bokhandel.

Nyhetsbild

Kvällens Pleppo inhiberad

Kvällens föreställning av "Pleppo Två" har inhiberats, meddelar Wasa Teater.

Nyhetsbild

Seegers gör två konserter i Österbotten

Artisten Doug Seegers kommer till Kristinestad och Kållby i mars. Han blev känd i Sverige och i Österbotten när han medverkade i tv-programmet "Jills veranda".

Ellen DeGeneres slog galarekord

Ellen DeGeneres slog rekord och Johnny Depp återvände till rampljuset.Den amerikanska publiken har sagt sitt på galan People's Choice.

Nyhetsbild

Fem veckor för att skapa vax-Trumps hår

Donald Trump blir den förste amerikanske presidenten som redan tidigare varit porträtterad som vaxdocka på brittiska Madame Tussads, men inför hans nya yrkesroll har en ny docka skapats.

Nyhetsbild

Fyra frågor till Tom Håkans

Jourreformen och finlandssvenskar inspirerade Tom Håkans till nya låten "Ho täcks ni".

Nyhetsbild

Hundra år av saker att driva med i Oravaisrevyn

ORAVAIS Trots att revyn ­”Finland 100 nainting” utgår från ­Alfred ­Backas bok med ­samma namn är det ­mesta som görs på scenen helt nytt.

Nyhetsbild

Kvartetter firar Finland med inhemska klassiker

1

Den ena är Finlands mest kända kompositör – den andra gjorde hyllad klarinettmusik. Vasa stadsorkesters kammarmusiker firar Finland med musik av Sibelius och Crusell.

Nyhetsbild

Gymnasieelever ställer ut konstverk på Ritz

VASA Bildkonstelever på årskurs två och tre vid Övis gymnasium ställer ut sina diplomarbeten på Ritz.

Nyhetsbild

Seriepris till Tammerforsbo

Träskallepriset inom seriekonsten går i år till Tiitu Takalo från Tammerfors.

Nyhetsbild

Jamiroquai jammar i Pori Jazz

BJÖRNEBORG Jamiroquai uppträder i Finland i sommar för första gången sedan 2003. Det brittiska bandet ska spela på Pori Jazz i Björneborg fredagen den 14 juli.

Nyhetsbild

Scenkonstfestival för sista gången i Vasa

VASA Nu är det sista gången studerande vid Novia ordnar en scenkonstfestival i Vasa. Nästa år hålls festivalen i Jakobstad.

Nyhetsbild

UMK-aktuell livefantom på Brödfabriken

En vild man med gitarr – så beskrivs Knucklebone Oscar. Han heter egentligen Oskari Martimo och spelar bluesig och rootsig rock’n’roll. På fredag den 20 januari har han och hans band konsert på Brödfabriken i Vasa.

Nyhetsbild

Modefotografen med fokus på människan

KULTUR Vasabördige Johnny Kangasniemi knäppte till sig priset som årets fotograf i Sverige. – Drömmen är att få fotografera för Prada eller Vouge, säger Kangasniemi.

Nyhetsbild

Svensk rockikon spelar i Vasa i helgen

VASA Ebbot Lundberg – en genuin scenprofil – har konsert på Ritz i Vasa på lördag. Patrik Back listar de starkaste stunderna på hans album ”For The Ages To Come”, som gavs ut 2016.

Kim Kardashians egna ord om rånet

Kim Kardashian West beskriver männen som rånade henne i Paris i fjol som "ganska oerfarna", och en av männen som tog sig in på hennes hotellrum bar en jacka med polisemblem.

Nyhetsbild

Moore och Ruffalo planerar Trump-protest

10

Regissören Michael Moore, skådespelarna Mark Ruffalo och Alec Baldwin, New Yorks borgmästare Bill de Blasio och en rad andra namnkunniga personer planerar att, tillsammans med organisationer som Greenpeace, protestera mot Donald Trumps presidentinstallation.

Nyhetsbild

Elegant fyllefest med finess

RECENSION Smedsby UF presenterar sin nyårsfars. På lördagen var det premiär för en nytolkad lokal version av den amerikanske dramatikern Avery Hopwoods fars "Fair and Warmer" från 1915 i ungdomsföreningshuset i Smedsby.

Nyhetsbild

Så många kändisar dör 2017

4

2016 blev ett mörkt år för celebritetsvärlden. Extremt många tunga namn dog – eller? Nya beräkningar visar att det i själva verket dog något färre än vad man hade kunnat vänta. Men i år kommer troligen ett större antal att trilla av pinn.

Nyhetsbild

Rutinerade rockikonen Ebbot redo för Ritz

Ebbot Lundberg var frontfigur i hyllade The Soundtrack Of Our Lives. Nu gör han nystart som soloartist – och besöker Ritz i Vasa.

Nyhetsbild

Underhållande i Källaren i Replot

RECENSION Pjäsen Källaren är skriven och regisserad av JohannaKarhulahti som en del av hennes slutarbete på Novias scenkonstlinje.Pjäsen sätts upp i samarbete med Replot UF och Skäriteatern.

Nyhetsbild

Jörn Donners vassa syn på dagens Finland

4

RECENSION Jörn Donners Finlandsbok är tunn – och sprängfylld med iakttagelser och åsikter om tillståndet i republiken.

Nyhetsbild

Candide – ett allkonstverk av klass

RECENSION Leonard Bernsteins (1918–1990) Candide är en pärla såväl musikaliskt som textmässigt. Den är en spirituell och munter komedi med filosofisk underton och satirisk udd.

Nyhetsbild

Bamse ska lära barn om källkritik

1

Finns det verkligen ett monster i skogen? Och stämmer det att Bamse inte längre blir stark av dunderhonung? Nu ska världens starkaste björn lära sina läsare om källkritik på nätet.

Nyhetsbild

Nytt smakprov från nya "Twin Peaks"

Nu får fansen se en första skymt av FBI-agenten Dale Cooper i den nya omgången av "Twin Peaks".

Nyhetsbild

Aleksijevitj lämnar Pen i protest

Den vitryska författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj lämnar den ryska Pen-klubben i protest, skriver The Guardian.

Nyhetsbild

Bowie kan tilldelas pris postumt

David Bowie gick bort för lite mer än ett år sedan, men nästa månad kan han tilldelas ett pris postumt när Brit Awards ska delas ut, skriver The Guardian.

Nyhetsbild

Ny förening grundades på Topeliusfesten

NYKARLEBY Föreningen Kuddnäs vänner grundades i samband med Topeliusfesten i Nykarleby på lördagen. Den ska fungera som en stödfunktion för Kuddnäs museum.

Nyhetsbild

”Musiken har räddat mig”

NYKARLEBY Han har glatt många med sin sång, och gjort en stor insats något i det fördolda. Årets kulturpris i Nykarleby tilldelas Olof Nyberg.

Vasabördig årets modefotograf i Sverige

1

KULTUR Johnny Kangasniemi korades till årets fotograf på Elle-galan i Stockholm i går.

Nyhetsbild

Syke tog Venlan för bästa tv-program

Arman Alizad fick i år igen publikfavorit-Venlan. Alizad belönades men samma pris även i fjol.

Nyhetsbild

Roligt, berörande och lärorikt

RECENSION Clownföreställningen om Finlands historia på Wasa Teater innehåller många läckra detaljer. Helheten roar och griper tag.

Vem ska nu säga hur allt är ordnat?

KOLUMN När det gamla året övergick i det nya fylldes såväl tidningarnas kultursidor som många vanliga människors Facebook-flöden med förhoppningar om att det nya året skulle bli bättre än det gamla.

Nyhetsbild

Venla-priserna delas ut

Årets bästa tv-program och personerna som skapat programmen belönas i dag på Venla-galan på Nationaloperan.

Nyhetsbild

Skapar på och bakom scenen

VASA Isa Lindgren-Backman är en mångsysslare inom teater. I kväll sjunger hon en av solistrollerna när Vasa Operas uppsättning av "Candide" har nypremiär.

Kommande evenemang