Opinion

Mest läst senaste veckan

Opinion

Nyhetsbild

Aldrig fel att satsa på barnen

1

LEDARE "Pippi Långstrump", ”Ronja Ryövärintytär” och "BY" var publika kulturhöjdpunkter i Vasa 2016. Ett resultat som verkligen var kul – men inte berodde på tur.

Nyhetsbild

Vart för oss Berners väg?

11

LEDARE Regeringen vill registrera dina kilometrar. Är det verkligen en sådan här kontroll ner på detaljnivå vi ska bygga på?

Nyhetsbild

Fader Sipilä och businessbarnen

6

LEDARE En statsminister som tänkt efter före kunde lugnt bromsat Indienresan för Chempolis del, utan nämnvärda negativa effekter för företaget.

Nyhetsbild

Tummen upp för Teslaförsöket

3

LEDARE Vd Elon Musk har antytt att det kan komma fler än en batterifabrik till Europa. Förloras rond ett behöver inte allt vara förlorat.

Nyhetsbild

Politisk debatt över ny axel

2

Populismens framgång är ett underbetyg för den etablerade politiken.

Nyhetsbild

Sannf stjälper regeringen?

4

LEDARE Sannfinländarna har nära nog befunnit sig i fritt fall sedan de gick med i regeringen.

Nyhetsbild

Kanske det är för sent att stiga upp tidigt?

12

STAIGAS NYÅRSCAFÉ I efterdyningarna av farsen kring jourreformen försöker partierna nu positionera sig inför kommunalvalet den 9 april.

Nyhetsbild

En tillgång – inte belastning

10

LEDARE Om en befolkningsandel på under en fjärdedel är skrämmande för övriga Finland, hur få borde Vasasvenskarna då helst vara?

Nyhetsbild

Tvåtusen försökskaniner

3

LEDARE En allmän basinkomst skulle förändra inte bara arbetslivet utan också familjelivet, levnadssättet i allmänhet, maktstrukturerna.

Nyhetsbild

Krafttag behövs mot ryska fusket

LEDARE Vindar från kalla krigets dagar drar fram genom idrotten. Men hittills har Ryssland behandlats överraskande försiktigt.

Nyhetsbild

Nödvändiga vackra ord

3

LEDARE Niinistö argumenterade utifrån liknelsen om kedjan som aldrig är starkare än sin svagaste länk. ”Du mår bra, när ingen mår dåligt.”

Starkare än någonsin

4

KOLUMN För två år sedan hade jag kampanjöppning i cafeterian på Vasa centralsjukhus, VCS. Förutom en föraning om vad vi stod inför, var orsaken till valet av ställe naturligtvis att ­visa på varför vi aktivt och strategiskt varje dag måste skapa ­förutsättningar för nya arbetsplatser och skatteintäkter. Ett starkt sjukhus är livsviktigt för regionen.

Nyhetsbild

Ring klocka, ring in ett bättre år!

1

LEDARE 2016 har varit omskakande. Syrien, brexit, Trump. Och en regering som trampat på i laglighetens utmarker.

Nyhetsbild

JULKLAPPSCAFÉ: Oheliga allianser i Korsholm?

JULKLAPPSCAFÈ Korsholms stora politiker, full­mäktigegruppens ordförande Per Thomasfolk, kommer inte att kandidera i vårens kommunalval. Frågan är hur korsholmarna klarar av att koordinera styrelse- och full­mäktigearbetet utan Thomasfolk, mannen som i tidernas morgon var först ute med att föreslå en stor­kommun i Österbotten.

Nyhetsbild

LEDARE: Genidrag eller ett slag i luften?

24

LEDARE: Tjänstemannaansvaret innebär att man kan flytta verksamhet från Vasa till Seinäjoki endast om den språkliga servicen fungerar också i praktiken.

Nyhetsbild

Bolagisering med frågetecken

2

LEDARE Det som börjar med bolagisering har en tendens att sluta med utförsäljning och privatisering.

Nyhetsbild

”Jag har fler än du har ...”

LEDARE Putin har hållit tal, Trump producerat en tweet. Stormaktspolitiken når nya höjder.

Nyhetsbild

Pensionär med brutet index

7

LEDARE Arbetspensionärernas missnöje är begripligt men att frångå det brutna indexet vore osolidariskt med kommande generationer.

Nyhetsbild

Flera klappar för kulturåret

LEDARE Det österbottniska kulturåret har varit anmärkningsvärt vitalt. Förhoppningsvis finns det många bekräftelser på detta i julklappssäckarna.

Nyhetsbild

Stärk centrum som handelsplats

9

LEDARE Vasa centrum behöver specialinsatser för att affärerna på sikt ska klara sig i konkurrensen. Tar vi död på centrum tar vi död på staden.

Nyhetsbild

Därför borde vi älska JVM-laget

KRÖNIKA Jag har försökt vända ut och in på det årsgamla guldet för att bena ut varför finländarna älskade laget så gränslöst mycket.

Nyhetsbild

Svenskfinland enas av hot

7

LEDARE Det är upp till oss själva om vi vill att svenskan i Finland ska fortleva som ett levande språk. Ingen annan gör jobbet åt oss.

Nyhetsbild

Med stormsteg in i det okända

19

LEDARE Det är som om hela regeringen lever i en bubbla så avskärmad från verkligheten att situationen börjar blir skrämmande.

Nyhetsbild

Skilj åt juridiken och politiken

9

LEDARE Då det tummas på de grundlagsenliga fri- och rättigheterna och det politiska ledarskapet är svagt skulle vi ha hjälp av en författningsdomstol.

Nyhetsbild

En fågel gör ingen sommar

2

LEDARE Tar SDP risken att några månader före kommunalvalet byta såväl partiordförande som partisekreterare? Tidtabellen visar att något gått väldigt snett inom SDP.

Nyhetsbild

Stigmat: Feminist

6

LEDARE Feministen liksom anti-rasisten kämpar i grunden för samma sak. Trots det omgärdas ordet feminist av en negativ laddning.

Nyhetsbild

Skäms, Koski!

39

LEDARSTICK ”Sivistynyttä porukkaa nämä suomenruotsalaiset.”­ Så skrev Samlingspartiets riksdagsledamot ­Susanna Koski på Twitter när hon fick nys om att österbottningar busringt till sjukhuset i Seinäjoki.

Nyhetsbild

Litet brev till herr Soininvaara

14

LEDARE Soininvaara gjorde en Soini i veckan. ”Skämtade bara.”

Nyhetsbild

En mänsklig härdsmälta

1

LEDARE En av de många tweets som trängt genom vapendånet löd: ”Rädda Aleppo. Rädda mänskligheten”.

Nyhetsbild

En välplanerad 100-årspresent

10

LEDARE Slaget är inte avgjort, striden går vidare. Österbottningarna kommer att kämpa så länge det behövs för sina rättmätiga krav.

Nyhetsbild

De bortglömda våldsoffren

LEDARE Brottsoffren lämnas åt sitt öde om de inte själva är aktiva. Det är en skevhet som förtjänar mer uppmärksamhet än den får.

Nyhetsbild

Imatra nytt namn i raden

LEDARE De tre kvinnorna, deras familjer, vänner och arbetskamrater får betala det yttersta priset för ett samhälle som mår illa genom sina unga män.

Nyhetsbild

Primärvården ska också lösas

LEDARE Vårdens framtid handlar inte bara om centralsjukhusets jourstatus.

Nyhetsbild

O, heliga marknad

2

LEDARE Regeringen handskas med privatisering som med en påse konfetti. Ystra ministrar kastar innehållet upp i luften och ”och så ser vi hur det landar”.

Nyhetsbild

Låt oss hoppas på det bästa

7

LEDARE I ett skede såg det ut som om grundlagsutskottet skulle bli tvunget att rösta. Det hade varit högst anmärkningsvärt.

Nyhetsbild

Jordbävningar i Italien

KOLUMN Efter flera allvarliga jordbävningar under årets lopp hotar Italien nu att råka ut för en ekonomisk jordbävning.

Nyhetsbild

Folkväldet och rättsstaten

4

LEDARE Vi talar om Finland 2016, och resultatet av 99 år av strävandet att bygga en bättre värld. Ibland känns det som om vi åter är tillbaka på ruta ett.

Nyhetsbild

Skyldig till självständighet

5

En kamp för självständighet är inte enbart till för att skapa en nation. Den vill ge medborgarna förutsättningar att vara självständiga.

Nyhetsbild

Stenkol bort, torv kvar

2

LEDARE Enligt De Grönas Satu Hassi vore det lika angeläget att förbjuda användningen av torv som att förbjuda stenkol.

Nyhetsbild

Inåtvärmande?

4

LEDARSTICK Serverar och säljer man fisk på helt olika sätt beroende på om man har finska eller svenska som modersmål? Blir det eventuellt mer mujkor på tallriken eller i fiskdisken om krögaren eller fiskförsäljaren är finsk?

Nyhetsbild

Ny alkohollag medför risker

3

LEDARE Snart blir det tillåtet att tanka starköl på macken – om förslaget till ny alkohollag godkänns. Tyvärr kommer konsumtionen att öka i så fall.

Nyhetsbild

Sorglig läsning

35

LEDARE Tidningens Ilkkas chefredaktör har förslag till lösning: Skicka sjuka svenskösterbottningar till Helsingfors.

Nyhetsbild

Mannen med kluvet genmäle

LEDARE Rebeller har en obehaglig tendens att med tiden ta efter de diktatorer de en gång störtat.

Nyhetsbild

Trovärdighet på spel

7

LEDARE Statsminister Juha Sipilä C) har uppenbara svårigheter att hantera offentligheten. Affären kring företaget Katera Steel, som ägs av nära släktingar till Sipilä, antar allt märkligare proportioner.

Nyhetsbild

Fall framåt för fiskkusten

LEDARE Det borde finnas ett glest pärlband av fina fiskrestauranger längs hela den österbottniska kusten.

Senaste insändarna


DEBATT: Höj vår status, Finland

Vi utlandsfinländare – inklusive andra generationens finländare – är 1 600 000. En höjning av statusen för vårt parlament vore en fin gåva från det 100-åriga Finland.


DEBATT: Större muskler behövs

Oxveckorna har börjat och vi i kommunerna går igen mot ett nytt kommunal­val. Ett val som kommer att bli mycket intressant.


DEBATT: Företagsvinster något fult?

Det finns nästan 290 000 företag i Finland. Dessa företag skapar 1,4 miljoner arbetsplatser.


DEBATT: Ett tack

Veckans ros bör tillfalla NTM-­centralens trafikutskott för dess omtanke om viltets bästa.


DEBATT: Ge oss ”vägbjörnar”

Det har länge varit hög tid för en förbättring av underhållet av våra ­vägar. Men vår sittande regering, liksom även tidigare regeringar, ser inte behovet att sköta vägarna på landsbygden.


DEBATT: Läs Holmberg

Om det finns läsare som ännu­ inte har läst Bo Holmbergs ­debattinlägg i VBL 15.1, rubricerat ”Omfattar grundlagen pensionärerna” så ta fram tidningen och läs det med eftertanke.


DEBATT: Vi måste förbättra attityderna

Attityderna gentemot finlandssvenskar, skolsvenskan och svenskans ställning i Finland är möjligtvis värre nu än vad de någonsin har varit. Detta delvis på grund av att en del beslutsfattare talar väldigt illa om svenskan på ett icke-konstruktivt sätt.


DEBATT: Skapa ny skola i Brändö

Stadsstyrelsen i Vasa gjorde en studieresa till Tavastehus den 11 januari. Vi ville höra hur man utvecklar staden där. Tavastehus har 67 800 invånare, det vill säga som Vasa. Vi lärde oss mycket.


DEBATT: Sälj inte ut Malmska

Bolagiseringen av den offentliga vården i Jakobstad var ett riskfyllt projekt som i slutändan innebar väldigt få fördelar i detta skede.


DEBATT: Orpos förklaringar haltar

Minister Orpos samlade förklaringar (VBL 14.1.) övertygar inte Vasaborna. De andas irritation gentemot österbottningarna som kräver sakliga motiveringar till att Vasa centralsjukhus blev utan omfattande jour.


DEBATT: Nu ska vi hålla ihop

Då man lyssnade till debatten mellan politiker från Korsholm och Vasa i ”Slaget efter 12” den 12.1. slogs man av frågan varför vi än en gång försöker splittra folket i vår framgångsrika region.


DEBATT: Fråga till VBL

Är det helt omöjligt för tidningen att – i samarbete med regional­radion – ge information om dagens radio­program?


DEBATT: Ett dödsfall


DEBATT: På tal om jäv

Handelns centralförbunds undersökning gällande förslaget till ny liberal alkohollag är totalt miss­visande – vad annat kan man vänta!


DEBATT: Vad gör Trump?

Vilka avsikter har USA:s nya president Trump med sina twittrade närmanden till Ryssland och Putin?


DEBATT: Båt- och motorcykelskatten skapar arbetslöshet

Regeringens kommande punktskatt på båtar och motorcyklar är direkt skadlig för landet och därför obegriplig.


DEBATT: Omfattar grundlagen pensionärerna?

I vår sker en omröstning i riksdagen om grundlagen även är giltig för pensionärerna på ett sätt som en rättsstat skulle förutsätta.


DEBATT: Likadant som i Sovjetunionen

Stort tack till politices doktor Kristian­ Myntti som sakkunnigt i ÖT den 12 januari redde ut den stora­ olagliga inskränkning av kommunernas självstyrelse som uppstår om landskapsplanerna verkställs.


DEBATT: Vårdreformen och grundlagen

INSÄNDARE Min uppfattning är att vårdreformen kommer att fortsätta och att man blir tvungen att återkomma till problemen med grundlagen.


DEBATT: Spekulationer om Golfströmmen

INSÄNDARE I en artikel från nyhetsbyrån TT ­refereras en forskarstudie som utmynnar i ett hot mot Golfströmmen.