Korsholm

Nyhetsbild

Nytt unikt hem för de äldre

KORSHOLM Ett nytt radhus för äldre som inte liknar något man sett tidigare, i alla fall inte i Österbotten, väntar på hugade invånare i Smedsby.

Nyhetsbild

Vinterdag med lek ute i naturen

KORSHOLM Västerhankmo UF ordnade en vinterdag tillsammans med Kvarken naturskola under lördagen.

Nyhetsbild

Tidig trädgårdsyra i Korsholm

KORSHOLM Våren börjar närma sig och vuxeninstitutet i Korsholm passade på lördagen på att ordna föreläsningar i odlingens tecken.

DEBATT: Vågar vi chansa?

DEBATT Det är viktigt att vi som är förtroende­valda denna period kan erkänna att vi ibland måste tänka om och tänka rätt när besluten vi tagit inte har varit bra.

DEBATT: Korsholms företagare utmanar

DEBATT Kommunalvalskandidaten Tomas Bäck från Korsholm efterlyste i onsdagens valdebatt tillfällen där kommunens näringslivsråd och före­tagare kan träffas och diskutera ­aktuella ärenden.

DEBATT: Att träffas öga mot öga

DEBATT Med en kommunalvalskampanj som går på höga varv, med kandidater­ och väljare som funderar på fråge­ställningar, vill jag påminna­ er väljare om vikten av att träffa kandidaterna­ i verkligheten i samband med de tillfällen som ordnas.

DEBATT: Barn har rätt till friska byggnader

DEBATT Enligt Arbetshälsoinstitutets uppskattningar påverkas hundratusentals skolelever i Finland av fukt- och mögelproblem i skolbyggnaderna.

Nyhetsbild

3000 hundar intar Botniahallen

KORSHOLM I april är det dags för den årliga Internationella alla rasers hundutställning i Botniahallen. Arrangörerna förväntar sig en publik på 6000 personer.

Lärcentren delar kandidaterna

SE GRAFIK Hälften av kandidaterna är inte nöjda med den planerade skolstrukturen i Korsholm. Störst är motståndet i skärgården och i de södra och östra byarna.

Nyhetsbild

Tesses café utsatt för nytt inbrott

KORSHOLM Natten till fredag har Tesses café vid Vassorfjärden igen utsatts för inbrott. Det andra inom loppet av två månader.

Nyhetsbild

Komedi om skarvar, politik och lokalliv

KORSHOLM Premiären av revyn ”Iskarva”­ står för dörren. På lördag träder skådespelarna in på scen i Replot uf för att bjuda publiken på skratt och komedi.

Nedergård: Motionen var orealistisk

KORSHOLM Michael Luther (SFP) fick svar på sin poolmotion. Man ska inte skriva under alla papper, säger Kenth Nedergård (SFP).

Nyhetsbild

Fortsatt debatt om nämndnamn

KORSHOLM Det krävdes två ytterst jämna omröstningar för att godkänna vilka nämnder och sektioner Korsholm ska ha de fyra kommande åren.

Nyhetsbild

Korsholm 2,6 miljoner på plus

KORSHOLM Prognosen sade 1,9 miljoner euro på plus. Resultatet blir ännu bättre – ett överskott 2,6 miljoner euro

Nyhetsbild

Tajt tidtabell för Kvevlax lärcenter

KORSHOLM Den 14 juni måste byggstarten ske för Kvevlax lärcenter om tidtabellen ska hålla. Annars blir inte bygget klart i tid.

Specialpedagog sökes

KORSHOLM Barnen som behöver dagvård blir bara fler och fler. Kring tio procent av dem har speciella behov. För att klara ekvationen vill Korsholms kommun nu anställa ytterligare en specialbarnträdgårdslärare.

Nyhetsbild

I höst måste skolan ha ett klassrum till

KORSHOLM Replot-Björkö skola har haft det trångt i många år, men nästa höst räcker inte klassrummen längre till.

Nyhetsbild

Korsholms högstadium kan få baracker

KORSHOLM Högstadiet behöver fler rum – snabbt. Baracker kan bli en tillfällig lösning. Bildningsnämnden behandlar ärendet i kväll.

Nyhetsbild

Hål i vägarna oroar i Korsholm

SE VIDEO Vasabladets läsare är oroliga över vägarnas skick i Korsholm. Vi kollade hur vägarna mår i kommunen och varför skadorna uppkommit.

Nyhetsbild

Joensuuföretag driver Smedsbyhall

KORSHOLM Ett företag från Joensuu har hand om verksamheten i idrottshallen i Korsholm. Hallen kan ge jobb åt upp till nio personer.

Nyhetsbild

Muddringen av Solf och Toby å går framåt

Muddringsprojektet för översvämningsskyddet i Toby å och Solf å framskrider trots att väderleksförhållandena inte har varit gynnande.

Nyhetsbild

Glass, kex och saft är populära mellanmål

KORSHOLM Varje rast efter lunchen öppnar elevkåren i Korsholms högstadium sin lilla kantin. Populärast bland eleverna är glass, kex och saft.

Fisktjuvar vittjade nät på sik

Sture Rönn kunde knappt tro sina ögon då han åkte ut för att vittja näten i torsdags. Någon hade släpat upp näten på isen och norpat all sik.

Nyhetsbild

Det första glashuset har landat på Klobbskat

VIDEO Snart kan besökare övernatta i glashus och njuta av utsikten över skärgården. Det första huset levererades i fredags, men en miss med logistiken ställde till det.

Nyhetsbild

Berny’s nya ägare satsar på à la carte

REPLOT Från och med den 1 april är Sundom­borna Tommy Pellas och Patricia Nedergård nya ägare till restaurangen Berny’s vid Replotbron. Fokus kommer att ligga på maten och servicen.

Nyhetsbild

Iskmo-Jungsunds historia visualiserad i 3D

KORSHOLM Tänk dig att kunna se hur din hemort såg ut för flera hundra år sedan. Det är nu möjligt i Iskmo-Jungsund.

Solf Gräv och Schakt i konkurs

KORSHOLM Det anrika jordbyggnadsföretaget Solf Gräv och Schakt har sökts i konkurs. Företaget lämnade själv in konkursansökan.

Många har anslutit sig till avloppsnät

KORSHOLM I Korsholm är man duktig på att ansluta sig till avlopps­ledningsnätet på glesbygden. 80 procent av de berörda hushållen har gjort det.

10 000 för plan för Vassorfjärden

KORSHOLM Vassorfjärden och Kyro älv ska få en skötsel- och användningsplan och för det krävs pengar.

Korsholm bygger ut vattenledning i Köklot

KORSHOLM Samhällsbyggnadsnämnden beslöt på sitt möte att bygga ut vattenledningsnätet på Korparskatavägen i Köklot.

Överskott trots pressad budget

KORSHOLM Samhällsbyggnadsnämnden i Korsholm gör ett överskott på 183 000 euro, visar bokslutet för 2016.

Jämn omröstning om nämndnamn

KORSHOLM Den fria bildningen fick ingen plats i nämndnamnet. Kommunstyrelsen röstade 6-6.

Nyhetsbild

Smedsbybor och yngre vill ha fusion

KORSHOLM Många kommunalvalskandidater som bor i Smedsby är för en fusion med Vasa. Fusionsviljan är överlag större bland yngre kandidater.

Nyhetsbild

Havets hus klart om ett år

REPLOT Förberedandet inför byggstarten för Havets hus börjar i april. Bygget kommer att kosta 800?000 euro, och till våren 2018 ska bygget vara klart.

Nyhetsbild

Sofia från Veikars i finska Top Model i kväll

TV Hon var rädd för språkmuren till en början. Men efter inspelningarna av "Suomen huippumalli haussa" hade Veikarsbon Sofia Öster skapat nya vänner och lärt sig finska.

Nyhetsbild

Klart för dans och invigningsmiddag

KORSHOLM Skatila uf återinviger lokalen på lördag. Renoveringen tog fyra år.

Ännu inget beslut om arvode i Korsholm

KORSHOLM Arvodet för fullmäktiges ordförande i Korsholm fortsätter att behandlas. Frågan kan avgöras i fullmäktige i maj.

Nyhetsbild

Korsholms SFP:are delade i fusionsfrågan

KORSHOLM Det är stora skillnader inom partierna i frågan om en fusion mellan Vasa och Korsholm. Nästan alla SFP:are i Vasa är för, men bara hälften av Korsholmarna.

Nyhetsbild

Förslag: Fullmäktiges ordförande får 6000 euro

KORSHOLM På tisdagen ska kommunstyrelsen i Korsholm bestämma vilket årsarvode kommunfullmäktiges ordförande ska få.

Räddningspådrag i Replot

Replot En vitsvanshjort gick genom isen i Replot väster om Söderudden på söndagen.

Nyhetsbild

Inga nya vargobservationer i Kvevlax

KORSHOLM Vargen har hållit sig lugn under veckoslutet. Inga nya observationer har gjorts men det är för tidigt att avgöra om den är kvar eller inte, säger jaktchef Stefan Pellas.

Nyhetsbild

Femtio år sedan den första trucken

KORSHOLM. Trucken Minkomatic blev revolutionerande för farmarbetet. Därefter har familjen Carlson varit entreprenörer på många områden.

Nyhetsbild

Svinfarmare: Utan förändring går allt snart åt skogen

KVEVLAX En sargad jordbruksnäring försöker komma på rätt köl. Traktormarschen var toppen av isberget och på gårdarna pyr fortfarande missnöjet.

Nyhetsbild

Många vargobservationer i Kvevlax

KORSHOLM Varg har setts flera gånger i Kvevlaxtrakten den senaste veckan. Den har rört sig på flera gårdar och rivit ihjäl en hjort.

Nyhetsbild

De stod öga mot öga mot vargen

KORSHOLM I tio sekunder hade 6-åriga Evelina Källberg och hennes farfar Kjell-Erik ögonkontakt med den varg som har rört sig på flera gårdar i Kvevlax.

"Troligen ingen anginaepidemi"

KORSHOLM En orolig förälder som har sitt barn på ett daghem i Smedsby ifrågasätter att Korsholms hälsovårdscentral inte tar svalgprov på daghemsbarnen. "En anginaepidemi har pågått flera veckor", säger föräldern.

Bil törnade in i snövall

KORSHOLM En kvinnlig bilist hade tur och undvek personskador när hon körde av vägen på riksväg 3 i Helsingby på torsdagskvällen strax före klockan sex.

Nyhetsbild

SB Vaasa brände matchboll

INNEBANDY En dålig start blev för mycket och SB Vaasa utnyttjade inte sin första möjlighet att gå till semifinal.

Nyhetsbild

Nu är lokalen i Skatila klar

KORSHOLM. Det tog sex år, men nu kan ungdomslokalen i Skatila äntligen tas i bruk igen. Om en vecka hålls invigningsfesten.

Nyhetsbild

Snart bryggs det öl på Replot

KORSHOLM. Patrik Willför har smakat på 27 000 ölsorter i sitt liv. Nu börjar han brygga sitt eget öl på Replot tillsammans med Patrik och Tore Björkman.