Korsnäs

Trångboddheten svår

KORSNÄS Det är uppenbart att ovisshet, sysslolöshet och trångboddhet tär hårt på de asylsökande.

Nyhetsbild

En del asylsökande flyttar med vemod, andra gärna

KORSNÄS Det är med blandade känslor de asylsökande flyttar bort från asylmottagningen i Korsnäs.

Nyhetsbild

Motion om boende, omklädningshus och företagssatsningar

KORSNÄS Ett nytt serviceboende, omklädningshuset på Molpe simstrand och företagssatsningar togs upp i motionsskörden på senaste fullmäktigemöte i Korsnäs.

Nyhetsbild

Efterlyser attraktivare centrumbild i Korsnäs

KORSNÄS När och hur kan vi räkna med kommunens åtgärder för att snygga upp centrum, frågade Roger Bergström (SFP) på Korsnäsfullmäktiges senaste frågestund.

Nyhetsbild

Tak till oljecistern fattade eld

KORSNÄS Storbrand var nära då ett tak över en oljecistern fattade eld i Korsnäs på tisdagen.

Nyhetsbild

Ingen ny utredning om allaktivitetshall

KORSNÄS Det blir ingen ny utredning om bygget av en allaktivitetshall i Korsnäs. Det beslöt fullmäktige efter omröstning i går kväll.

Markbrand släcktes snabbt

KORSNÄS En markbrand uppstod på lördag eftermiddag vid Pålnäsvägen i Korsnäs.

Korsnäsfullmäktige börjar ta form

KORSNÄS På onsdagen stod det klart att röstdrottningen Anna-Lena Kronqvist inte blir fullmäktigeordförande i Korsnäs. Marcus Nordmyr föreslås leda fullmäktige och Sven-Erik Bernas styrelsen.

Nyhetsbild

Korsnäs FF drar sitt andralag ur serien

FOTBOLL Korsnäs FF 2/Gazije spelar inte längre i division 5. Föreningen väljer att dra ur laget efter händelserna under hemmamatchen mot PUS i fredags.

Nyhetsbild

Eventuella straff åt Korsnässpelare nästa vecka

FOTBOLL Vasa bolldistrikts disciplinutskott har inte ännu behandlat ärendet kring division 5-matchen i Korsnäs som avbröts. I Korsnäs förväntar man sig avstängningar och laget har dragits ur serien.

Markbrand i Taklax

KORSNÄS. En markbrand inträffade vid 13-tiden på måndagen i Taklax.

Domare kände sig hotad – avbröt match

FOTBOLL Division 5-matchen mellan Korsnäs FF II och PUS avbröts i andra halvlek då domaren kände sig hotad av hemmalagets spelare. Nu har Vasa bolldistrikt startat en utredning om vad som hände på fredagskvällen.

Nyhetsbild

Korsnäs lovar bjuda på en rejäl sommarfest

KORSNÄS Finland fyller 100 år och samtidigt firar kommunen 130 år. Den 1 juli blir det därför folkfest i Korsnäs. Svenske sångaren Patrik Isaksson och Ile Kallio Big Rock Band står på scenen.

Nyhetsbild

Våren firades på väncafé

KORSNÄS I onsdags var det fest i Korsnäs bibliotek när bland annat asylsökande och Korsnäsbor firade första maj i efterhand.

Nyhetsbild

Nu får Korsnäs en risodling

KORSNÄS I sommar ska ris spira i ett växthus i Korsnäs. Burmesiska flyktingar och infödda österbottningar har skaffat odlingslotter under glas och planerar att ha en skön blandning av olika växter.

Nyhetsbild

Samfälligheter godtar NTM-centralens anbud

KORSNÄS Åtta samfälligheter i Molpe har nu beslutat att i huvudsak godkänna NTM-centralens anbud om frivillig fridlysning av vissa områden i skärgården.

Nyhetsbild

Vill stoppa fler från att köra fel

KORSNÄS Flera fordon, däribland en ambulans, har kört fel när de har följt gps:en på väg till Bjurbäck i Korsnäs. Nu har Åke Björkqvist fått nog och spikat upp en skylt.

Nyhetsbild

Korsnäs skola behöver fler timmar till hösten

Den förberedande undervisningen i Korsnäs fortsätter till sommaren.

Nyhetsbild

Freda frivilligt eller med tvång?

MOLPE Samfälligheterna i Molpe måste nu ta slutlig ställning till att frivilligt freda stora områden. Alternativet är en ensidig fridlysning.

Nyhetsbild

SFP tog hem alla platser i Korsnäs

KORSNÄS Korsnäs blir igen enparti­kommun. SFP tog hem alla de 21 platserna i fullmäktige.

Nyhetsbild

SDP förvånat i Korsnäs

KORSNÄS SDP förlorade den enda fullmäktigeplatsen i Korsnäs. Kaj Holm fick ingen efterträdare.

Nyhetsbild

Klart: Alla platser till SFP i Korsnäs

KORSNÄS SFP kniper alla platser i Korsnäsfullmäktige. Röstdrottning blev Anna-Lena Kronqvist (SFP), som fick 103 röster, vilket är 33 fler än i senaste kommunalval. Se grafik över valet i Korsnäs!

Nyhetsbild

Lyckas någon utmana SFP?

KORSNÄS I Korsnäs är frågan om SFP igen ska bli ensam herre på täppan eller inte.

Nyhetsbild

Få vill ha kommunalt hallbygge i Korsnäs

KORSNÄS Alla tycker att Korsnäs kunde ha en all­aktivitetshall. Ändå vill ingen åta sig att bygga den.

Nyhetsbild

Strand-Mölle söker delägare

MOLPE En femtedel av restaurangen Strand-Mölle i Molpe är till salu.

DEBATT. Handla lokalt, tänk globalt

DEBATT Allmänt: Inför kommunalvalet finns många åsikter om vad kommunen borde göra. Själv tänker jag att kommunens ekonomiska resurser åtminstone på kort sikt är bundna till pågående verksamhet, som det varken är möjligt eller ens önskvärt att göra några större förändringar­ i. Proportionellt sett är det bara mindre­ summor som kan disponeras­ fritt.

Felaktigheter om allaktivitetshallen

DEBATT Nu måste vi nog reda ut begreppen kring allaktivitetshallen i Korsnäs. Saker som inte har med varandra att göra blandas ihop alldeles för mycket.

DEBATT: Hallen blir för dyr

DEBATT Läser insändaren av Leif Holmblad (VBL 29.3) och tycker att han mot­säger sig själv genom att först ­deklarera att hela kommunen ska leva­ och sedan direkt tala för att allt ska ­centraliseras till Korsnäs kyrkby.

Nyhetsbild

Positivt resultat i Korsnäs i fjol

KORSNÄS I fjol blev det ett överskott på 282 700 euro för Korsnäs kommun. Föregående år uppvisade Korsnäs kommun ett underskott i motsvarande storleksklass.

Nyhetsbild

Korsnäs ger sig inte om Strandvägen

KORSNÄS Strandvägens dåliga skick är ett återkommande bekymmer i Korsnäsfullmäktige. Måndagens möte avslutade en motion om vägen och en ny lämnades in.

Nyhetsbild

Lokalt, regionalt och internationellt i Taklax

REVY Pjäsen "Café Lé Plop" är skriven och inövad under två månaders tid vilket är häpnadsväckande med tanke på resultatet. Regissör Kurt Rusk har gjort ett gott jobb att knyta ihop säcken på sådan kort tid.

Nyhetsbild

Strand-Mölle årets företag i Korsnäs

KORSNÄS. Restaurang Mölle i Molpe har valts till årets företag 2016 i Korsnäs. En motivering är att det inte hör till de lättaste utmaningarna i branschen att driva en restaurang på landet.

Nyhetsbild

Nytt avtal för Stenbrytaren

KORSNÄS Restaurang Stenbrytaren i Korsnäs fortsätter i nuvarande lokal.

Molpe frys vd fick sparken

MOLPE Brist på förtroende ledde till att styrelsen för foderfabriken Molpe frys har sagt upp bolagets vd.

Nyhetsbild

Jubileumsrevy med aktuella teman i Taklax

KORSNÄS Årets revyshow i Taklax är späckad med aktuella ämnen. Därför är det oundvikligt att både USA:s president och en rad av våra rikspolitiker uppenbarar sig på scenen.

De kandiderar i Korsnäs

LISTA Här hittar du namnen på dem som ställer upp i kommunalvalet i Korsnäs. Tre partier ställer upp kandidater - nyheten är Kristdemokraterna.

Sedvanligt val i Korsnäs

KORSNÄS Det blir ett sedvanligt kommunalval i Korsnäs också denna gång. I morse hade SFP-avdelningen 27 namn på sin lista. Också SDP nominerar flera kandidater.

Nyhetsbild

Halvtomma hus bekymrar Korsnäs

KORSNÄS Korsnäs kurscenters fastigheter, som tidigare hörde till grundstenarna i kommunen, vållar huvudbry. Korsnäs ­söker nu aktivt efter någon som vill flytta in.

Nyhetsbild

Unga röster i Korsnäs ger sin första musikal

KORSNÄS I Korsnäs kyrka klingar unga röster. Free Spirits repeterar musikalen Vägen hem, som de uppför på söndag kväll.

Nyhetsbild

Samlar krafterna i Molpe

JUBILAREN Ann-Sofi Backgren ­beskriver sig som en upptäcktsresande och ­äventyrare. Men var hon än varit kommer hon alltid till Molpe för att tanka energi.

Kandidatnomineringen går trögt i Korsnäs

KORSNÄS Kandidatnomineringen inför kommunalvalet i Korsnäs går ännu trögare än vanligt. Nu är antalet SFP-kandidater ändå uppe i 20.

Ingen rusning i Korsnäs

1

KORSNÄS Det går trögt med SFP:s kandidatnominering i Korsnäs. Andra partier raggar också kandidater, men har inte fått napp än.

Nyhetsbild

Buss fattade eld på Strandvägen

MOLPE Klockan halv sju på torsdag kväll började en buss brinna på Strandvägen.

Nyhetsbild

Korsnäs vill ha Strandvägen i skick

3

KORSNÄS Spåren i Strandvägen ska lappas i sommar. Mera än det vågar Anders Östergård, direktör på NTM-centralen, inte lova.

Nyhetsbild

Korsnäs med i Pixne

KORSNÄS Det är meningen att Pixne­kliniken i Malax ska drivas i ny regi från hösten. Planerna har fått grönt ljus i Korsnäs.

Nyhetsbild

Begagnade vindkraftverk får nytt liv i Österbotten

1

HARRSTRÖM Nu är första vindkraftverket i Harrström Vindpark klart. Det kommer från Holland, där det producerat el i åtta år.

Nyhetsbild

Flyktingbarn på scenen

KORSNÄS På alla hjärtans dag kommer ”Tusen och en natt” till Korsnäs. Eleverna i flyktingskolan ger då ett smakprov på sin kulturskatt.

Nyhetsbild

Stenbrytaren förlorar sin lokal?

2

KORSNÄS Jenny Ekström, som driver restaurangen Stenbrytaren i Korsnäs, är besviken. Kommunen annonserar om att det kök hon hyr blir ledigt i vår.

Nyhetsbild

Möllorna ska rivas

15

MOLPE Vindkraftverken i Molpe ska monteras ner. Det betyder slutet för Finlands första vindkraftspark.

Nyhetsbild

Kurscentret ska fyllas med hyresgäster

6

KORSNÄS Stora delar av Korsnäs kurscenter har stått tomma en längre tid. Nu tar kommunen nya tag för att fylla centret med hyresgäster.