Nykarleby

Nyhetsbild

Nu är Julin definitivt klar för VM

LÄNGDSKIDOR Andrea Julin har sedan början av februari gått omkring med minst en halv VM-biljett på fickan.

Nyhetsbild

Tungt tapp för Blue Fox

INNEBANDY Segern fanns inom räckhåll mot ett föga imponerande Karhut. Men det blev en frustrerande eftermiddag för Blue Fox.

Nyhetsbild

Rävcenter öppnar i oktober

4

NYKARLEBY I oktober ska det stå klart – världens största förädlings­center för rävskinn, som byggs i Nykarleby och väntas sysselsätta 30 personer.

Bilolycka på Ytterjeppovägen

NYKARLEBY Två personer skadades lindrigt när en bil körde av vägen på Ytterjeppovägen på onsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Underhållande show på Scala

RECENSION. Många guldkorn både roar och berör. Skickliga musiker och dråpliga skådespelare bjuder på sig själva.

Nykarleby vidhöll sitt nej till bolag

NYKARLEBY Ett enigt Nykarlebyfullmäktige var på torsdag om möjligt ännu mer övertygat om sitt tidigare beslut att inte gå med i en helhetsupphandling av social- och hälsovården i Jakobstadsnejden.

Nyhetsbild

Övergaard tävlar i Norge

HÄSTHOPPNING Tove Övergaard från Nykarleby Ryttarklubb (NURK) kommer tillsammans med dottern Lotta och adepten Ellen Forsman delta i en tuff internationell tävling i norska Oslofjord.

Nyhetsbild

Skolområde delar åsikterna i Nykarleby

2

NYKARLEBY Den stora diskussionen på måndagens styrelsemöte var skolområdet och den fortsatta planeringen av hur och för vem skolområdet i centrum ska utvecklas.

Nyhetsbild

Arbisrektor fick avslag på bisyssla

2

NYKARLEBY Arbisrektor Anders Wingrens anhållan om en utökad bisyssla avslås i Nykarleby. Beslutet fattades av personalpolitiska utskottet i fredags.

Nyhetsbild

Nu tar teatergänget sig an det glada åttiotalet

När sextiotalet var tema för tre år sedan spelade man för fullsatta salar på Scala. Nu är det dags för tio föreställningar med ­åttiotalet i fokus.

Nyhetsbild

De vill odla trivsel i centrum

1

Ett trivselråd för dem som bor i Nykarleby centrum har grundats.

Nyhetsbild

Nykarleby får backa bandet för vindkraftsplaner

9

NYKARLEBY Planerna på en vindkraftpark i Gunilack stötte på motstånd i Vasa förvaltningsdomstol. Orsaken är att fullmäktigeordförande Elli Flén var jävig då stadsstyrelsen behandlade planutkastet.

Nyhetsbild

Näs besviken över besked om Residenshuset

16

NYKARLEBY Greta Näs, bildningsnämndens ordförande i Nykarleby är mycket besviken över det utlåtande som slår fast att Residenshuset på skolområdet i Nykarleby inte får rivas.

Nyhetsbild

Sandbacka vindkraftspark föll i domstol

NYKARLEBY Planen över Sandbacka Vindkraftsområde föll i Vasa förvaltningsdomstol. Orsaken var Elli Fléns jävsituation.

Nyhetsbild

Residenshuset får inte rivas

5

NYKARLEBY Landskapsmuseet har sagt sitt. Det omtvistade residenshuset i Nykarleby får inte rivas.

Nyhetsbild

Inbrott i båthus i Vexala

NYKARLEBY Ett båthus intill en sommarstuga i Vexala har haft besök av inbrottstjuvar.

Smidigare trafik med ny led

NYKARLEBY Nu inleds jobbet med att koppla samman Idrotts­gatan och Skogsgatan. Den nya leden ska göra trafiken både smidigare och mera säker till skolområdet, Nystan som Smedsbacka­området.

Nyhetsbild

Tungt avbräck för Blue Fox

INNEBANDY Blue Fox jagar frenetiskt en plats i vårens slutspel. Uppgiften blir inte lättare efter att en av lagets stöttepelare tvingas ge upp säsongen.

Nyhetsbild

Julen börjar i museet

NYKARLEBY Hemstaden och dess historia låg Josef Herler varmt om hjärtat och antagligen gläds han i sin himmel över att museet i dag bär hans namn. Men själv ville han att det skulle heta Nykarleby museum.

Nyhetsbild

Ny bok berättar om sällsam konstnärssjäl

NYKARLEBY Just nu slutför Berndt Arell ­arbetet med en bok om Josef Herler. Han har intervjuat ett 30-tal personer som har haft någon beröringspunkt med Herler. Särskilt glad är han över att han fick tala med Lars Huldén på Nörråkers för två somrar sedan.

Nyhetsbild

Bokhandlaren Josef Herler blev en docka

NYKARLEBY Handgjorda dockor i naturlig storlek är ovanliga i dag. Sonja Backlund lärde sig konsten i Tjeckien. Nu har hon gjort en docka av Nykarlebyprofilen Josef Herler.

Nyhetsbild

Oljelagret i Kanäs hyrs ut

3

NYKARLEBY Det svenska oljelagringsbolaget Intertank tecknade i fredags ett nytt hyresavtal för ett av de två bergslagren i Kanäs i Munsala.

Grönt för stort rävhallsbygge

5

NYKARLEBY Det nygrundade bolaget Foxstock Finland ab fick reservera ett 1,57 hektar stort område på det nya industriområdet som planläggs i stadens norra utfart.

Nyhetsbild

Leo Komarov firade 30 med rungande tackling

1

ISHOCKEY Leo Komarov fyllde 30 på måndagen och stal en del av rubrikerna på födelsedagen i NHL-matchen mellan Toronto och Calgary.

Nyhetsbild

Blue Fox blekt i derbyt

INNEBANDY Det är bara målskillnaden som skiljer Blue Fox från en slutspelsplats när Nykarlebylaget nu tar en matchpaus på tre veckor.

Nyhetsbild

Mattias Åhman direkt till final i Årets kock

1

NYKARLEBY Förberedelserna gick inte riktigt som de skulle, men trots motgångarna lyckades Åhman säkra en direkt finalplats i tävlingen Årets kock.

Nyhetsbild

Mattias Åhman glänste i semin

2

Semifinalen av tävlingen Årets Kock gick av stapeln på fredag.

Nyhetsbild

Seriekrock i Sundby

PEDERSÖRE Fyra personer fördes till hvc för kontroll efter en seriekrock på väg 749 på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Hjälp med banhoppningen

FÄLTTÄVLAN Eirin Losvik, 18, har siktet ställt på EM nästa sommar. Med Jan Jönssons hjälp har hon blivit säkrare i banhoppningen.

Nyhetsbild

Stjärntränare i Nykarleby

FÄLTTÄVLAN Nykarleby ridklubb hade i helgen besök av en riktig stjärntränare: svenske Jan Jönsson, som tidigare basat för svenska landslaget i fälttävlan och som även själv har en OS-medalj i sporten.

Nyhetsbild

Pärson föreläser i Nykarleby

NYKARLEBY Före detta alpina skidåkaren Anja Pärson kommer att föreläsa på Nykarleby Arbis i höst.

Nyhetsbild

Bilist backade ner i diket

NYKARLEBY En bilist hade en lite mindre lyckad morgon i Nykarleby på onsdagen.

Förlust för sargat Muik

ISHOCKEY Ett sjukdomsdrabbat Muik Hockey förlorade med 7–4 (3–2, 2–1, 2–1) borta mot Virkiä på lördagen.

Nyhetsbild

Anton Kallvik sänkte HIFK

INNEBANDY Blue Fox trivs mot både toppen och botten. Förra helgen snubblade serieledarna i Stjärnhallen. I går fick jumbon HIFK respass med klara siffror.

Nyhetsbild

Ny förening grundades på Topeliusfesten

NYKARLEBY Föreningen Kuddnäs vänner grundades i samband med Topeliusfesten i Nykarleby på lördagen. Den ska fungera som en stödfunktion för Kuddnäs museum.

Nyhetsbild

”Musiken har räddat mig”

NYKARLEBY Han har glatt många med sin sång, och gjort en stor insats något i det fördolda. Årets kulturpris i Nykarleby tilldelas Olof Nyberg.

Nyhetsbild

Guy mönstrar av efter 45 år

NYKARLEBY Han skulle bli sjöman men mönstrade i stället på Andelsbanken, under vars flagg han stolt seglat i hela 45 år. Nu går Guy Hedvall i pension.

Nyhetsbild

Manstarkt SFP söker flera kvinnor

3

NYKARLEBY SFP i Nykarleby har hittills nominerat 28 kandidater till kommunalvalet. Men endast sju av dem är kvinnor.

Nyhetsbild

Föräldrar kräver nytt beslut för Ytterjeppoelever

2

NYKARLEBY I december beslöt svenska skolsektionen att samtliga elever som i dag går i Ytterjeppo skola till hösten ska bussas till den nybyggda skolan i centrum.

Nyhetsbild

Nykarleby gjorde fel vid anställning

NYKARLEBY Nykarleby stad måste göra om och göra rätt när det gäller tjänsten som projektledare för projektet Björken och stjärnan. Tjänsten måste lediganslås för att projektet ska kunna få det beviljade stödet, vilket staden missat.

Nyhetsbild

Enormt rävcenter byggs i Nykarleby

6

NYKARLEBY Världens största förädlingscenter av rävskinn. Så beskrivs den verksamhet som Foxstock Finland Ab kör i gång i Nykarleby.

Nyhetsbild

Kesko får lämna Fennovoima

23

Skiljedomstolen godkänner att Kesko drar sig ur Fennovoima. Nykarleby kraftverk räknar med att deras kärnkraftaktier blir ännu svårare att sälja.

Nyhetsbild

Pub öppnar i Nykarleby

Puben och restaurangen i tidigare Pedros öppnar igen. Om tidtabellen håller har Nykarlebyborna en pub och restaurang i mars.

Nyhetsbild

Nykarlebystyrelsen noterade Frostdahls erbjudande

NYKARLEBY Jan-Erik Frostdahls erbjudande om att ställa sig till förfogande för posten som styrelseordförande för Nykarleby kraftverk Ab antecknades endast till kännedom av stadsstyrelsen i måndags.

Zacharias enar Nykarlebyskolor

NYKARLEBY Zacharias skola är det nya namnet för enhetsskolan i centrum av Nykarleby som blir verklighet i augusti 2018.

Nyhetsbild

Anci Holm projektledare i Nykarleby

NYKARLEBY Journalisten Anci Holm har valts att leda det tvååriga projektet "Björken och Stjärnan", med målet att stärka varumärket Topelius och stadens image i anslutning till 200-årsjubileet av Nykarlebyskaldens födelse.

Nyhetsbild

Ny park vid älven ska bada i ljus

6

NYKARLEBY Nykarleby kraftverk har storstilade planer att bygga en ljuspark på området nedanför kraftverksdammen i Nykarleby.

Nyhetsbild

SVEN föddes av en slump

MUSIK När Doo Bop Club för ett år sedan bokade en spelning med SVEN fanns det ännu inget band. Nu snurrar deras låt på riksradio.

Nyhetsbild

Bra början för räv - segt för mink

NYKARLEBY – Blir svackan i pälsnäringen inte längre än så här kan man knappt kalla det för kris - även om alla farmare har ett svidande förlustår bakom sig.

Nyhetsbild

Blue Fox slog serieledarna

Blue Fox spelade sin sjätte raka match utan förlust när Nykarlebylaget slog serieledarna Welhot med 6–5 (1–0, 2–2, 3–3) i landets nästhögsta serie. Samtidigt tog man sig över slutspelsstrecket i en jämn tabell.