Nykarleby

Polisen vill ha upplysningar om inbrott i Nykarleby

NYKARLEBY

Nyhetsbild

Största hindret: personalbrist

Mirka är ett företag som vuxit stadigt i många år. Sedan finanskrisen 2009 har man anställt 50–60 personer per år. Men att hitta folk är numera inte lätt.

Nyhetsbild

Nykarleby öppnar nytt dagis

NYKARLEBY I mars hade alla som önskat daghemsplats fått plats i något av daghemmen Nykarleby. Men så plötsligt händer det. 16 nya barn kom till, alla i centrum, som också behöver en plats på dagis.

Nyhetsbild

Krock i Nykarleby

NYKARLEBY En kvinna fördes till HVC för kontroll efter en krock i Nykarleby vid lunchtid på måndag.

Nyhetsbild

"Bilar, stämning, rock'n'roll"

NYKARLEBY En efter en rullar jänkarbilarna in och i bakgrunden ljuder rock'n'roll-musik. Vi tvåtiden har närmare 180 bilar parkerat på gräsplanen vid Juthbacka, det börjar bli trångt.

Nyhetsbild

Amerikanare visar upp sig i helgen

NYKARLEBY ”American car meeting” helgen före midsommar på Juthbacka är årets höjdpunkt för alla som gillar blänkande dollargrin.

Nyhetsbild

Vindkraftsbolag får starta om i Munsala

NYKARLEBY Kröpuln vindkraftspark mellan byarna Monäs, Hirvlax och Kantlax var det svenska vindkraftsbolaget OX2:s första och längst hunna projektet i Finland för tre år sedan.

"Skarven ligger i stadens intresse"

NYKARLEBY Enligt kommunallagen ska kommunstyrelsen bevaka kommunens intresse, företräda kommunen och föra kommunens talan - också i fråga om skarven.

Nyhetsbild

Prideplanerna går framåt i Nykarleby

NYKARLEBY Det är få osäkra element kvar inför Nykarleby Pride som ordnas i augusti. Arrangörerna är lugna och tycker att allt är under kontroll.

Nyhetsbild

HFD prövar inte jäv i Kröpulnbeslut

NYKARLEBY Högsta förvaltningsdomstolen, HFD, har avslagit besvär mot Kröpuln vindkraftspark. Den del som handlade om jäv tog rätten inte ställning till.

Nyhetsbild

Från Oslo till småstaden

NYKARLEBY Sångaren och skådespelaren Erik-André Hvidsten flyttar med familjen till Nykarleby i sommar. Det blir en hektisk jobbhöst, men det ser norrmannen fram emot.

Nyhetsbild

Rolander försvarar titeln som Gruskung

MOTORSPORT Nykarlebynejdens Sportbilister arrangerar tävlingen, men det är rätt sällan som värdarnas egna förare brukar triumfera på Måtarsberget.

Nyhetsbild

Presidenten inbjuden till Vasa

VASA Republikens president kan eventuellt delta i festligheterna till minne av Jägarnas återkomst 1918 i februari nästa år. Det beror på hur det går i presidentvalet.

Nyhetsbild

Lyft för Domarbacken

NYKARLEBY. Aktiva byaforskare i Vexala har i vinter gett de väderbitna informationstavlorna vid Domarbacken ett nytt liv och en bild på hur det såg ut förr.

Nyhetsbild

Relevans är honnörsordet

SÖNDAGSLÄSNING Panamaläckan gav Pulitzerpriset till Österbotten. Kjell Lindroos brinner för journalistiken och samarbetet som startade är helt unikt.

Nyhetsbild

Personvalen gick som smort i Nykarleby

NYKARLEBY Det nyvalda stadsfullmäktige i Nykarleby bjöd inte på någon dramatik alls då det i rask takt avverkade valet av ledamöter till nämnder och styrelse.

Nyhetsbild

Sista dagen vid grillen

NYKARLEBY Det är ingen brist på kunder hos Cindy’s Burgers, men så är det inte heller det som ligger bakom att restaurangen bommar igen.

Nyhetsbild

Rådgivningen fortsätter i Jeppo och Munsala

NYKARLEBY Mödrarådgivningen i Jeppo och Munsala fortsätter som förut, enligt Lis-Marie Vikman, chef för vårdarbetet.

Nyhetsbild

Rekordmånga ekogårdar håller öppet hus

NYKARLEBY Trettio ekogårdar öppnar sina dörrar på Naturens dag den 26 augusti. Det är dubbelt fler än tidigare. Ekosvinfarmaren Steve Nyholm i Munsala är en av dem.

Nyhetsbild

VM-bucklan i Nykarleby

INNEBANDY Nej, han har inte sovit med den, men garanterat lyft den åtskilliga gånger. På tisdagen visade innebandyvärldsmästaren Alexander Nyman upp VM-bucklan och sin guldmedalj i Stjärnhallen.

Nyhetsbild

Cindy's i Nykarleby stänger

NYKARLEBY Cindy's Burgers i Nykarleby stänger den här veckan.

Nyhetsbild

Frostdahl får leda nämnd

NYKARLEBY Röstmagneten Steven Frostdahl (SDP) i Nykarleby får posten som ordförande för revisionsnämnden. Tidigare har han fungerat som nämndens viceordförande.

Nyhetsbild

Grönt kring biogas i Jeppo

NYKARLEBY Närings- trafik och miljöcentralen (NTM) ger grönt för den miljökonsekvensbeskrivning som Jeppo Biogas i februari lämnade in för utvidgningen av verksamheten i Jeppo.

Nyhetsbild

Nykarleby vill ha svar om farmtillstånd

NYKARLEBY Nykarleby vill ha svart på vitt om det okej att kommunen samtidigt beviljar två separata miljötillstånd för två rävfarmer på samma plats.

Nyhetsbild

Vägrade militären – dömdes till arbetsläger

NYKARLEBY Jehovas vittnen är i dag befriade från värnplikt, men en rättegång kan ändra på det. Bengt Storbjörk i Nykarleby hör till en generation som dömdes hårt.

Nyhetsbild

Vexalaboden kommer att säljas

VEXALA Vexalaboden har nått vägs ända - åtminstone som affärslokal. Nu ska butiksfastigheten säljas.

Nyhetsbild

Minkenduo i sprintlandslaget

SKIDSPORT Två av sju skidåkare i herrarnas sprintlandslag i skidåkning representerar Nykarlebyföreningen IF Minken.

Nyhetsbild

Nej till Jeppo-skolskjuts för Ytterjeppobarn

UPPDATERAD Det blev också i fullmäktige nej till att bjuda på skolskjuts för de sju elever som till hösten vill börja i Jeppo skola i stället för i centrumskolan.

Nykarleby kallar till cykeldag

NYKARLEBY På tisdag bjuder staden in till cykelns dag på torget, där man också kickstartar cykelkampanjen ”Nykarleby cyklar”.

Nyhetsbild

Fler stölder vid Andra sjön

Förutom stölderna av de tre båtmotorerna vid Andra sjön i Nykarleby natten till onsdagen rapporterar nu polisen att ytterligare två är stulna - och en bil.

Nyhetsbild

Körde 183 kilometer i timmen på riksåttan

NYKARLEBY En personbilsförare körde 183 kilometer i timmen på riksåttan i Nykarleby. Föraren förlorade körkortet och är misstänkt för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Nyhetsbild

Penna pryder rondell

NYKARLEBY Till hösten ska konstverket stå klart för installation i rondellen vid Kuddnäs – en drygt fyra meter hög fjäderpenna inklusive bläckhorn.

Båtmotorer stals vid Andra sjön

NYKARLEBY Tre utombordsmotorer stals vid Andra sjöns båthamn någon gång mellan tisdag och onsdag.

Nyhetsbild

Fiskälskare möts i rökeri

NYKARLEBY Tre fiskälskande familjer har gått samman i ett bolag som tar över verksamheten i fiskrökeriet i Nykarleby.

Nyhetsbild

Nytt besvär mot vindpark i Gunilack

NYKARLEBY Fem personer har undertecknat ett nytt gemensamt besvär mot delgeneralplanen för Sandbacka vindkraftspark i Gunilack som fullmäktige tuggade om och godkände i april.

Nyhetsbild

Kjell Lindroos får Nykarlebymedaljen

NYKARLEBY Journalisten Kjell Lindroos får ännu ett pris till sin samling för gedigen journalistisk gärning - Nykarlebymedaljen.

Traktor började brinna på åker

NYKARLEBY En traktor började plötsligt brinna ute på en åker vid Svartbackavägen i Jeppo vid 13.15-tiden på tisdagen.

Nyhetsbild

"Det här glömmer jag aldrig"

INNEBANDY Alexander Nyman från Nykarleby är världsmästare i innebandy – och en överlycklig sådan.

Nyhetsbild

Andra sjön får kameror

NYKARLEBY En enhällig tekniska nämnd i Nykarleby vill rigga övervakningskameror vid stadens hamnområde vid Andra sjön.

Nyhetsbild

Simon Häger varvar skåde­speleri med sång

NYKARLEBY Vackra kärlekssånger blir det när Nykarlebybon återvänder till barndomsstaden för att uppträda med Euforiakören.

Pensalafår får beta havsnära

NYKARLEBY Fårfarmaren Magnus Berg på Solkulla lamm i Pensala får arrendera ett 11 hektar stort betesområde av Nykarleby stad söder om Lill- och Storgrundet eller vid Alörens södra udde i Nykarleby.

Nyhetsbild

Låna en levande bok i Nykarleby

NYKARLEBY För att fira den europeiska ungdomsveckan bjuder utländska volontärer på plats i Nykarleby in till ett levande bibliotek på lördag – i nya stadsbiblioteket.

Silmäasema köpte Nykaabi Syncenter

NYKARLEBY Nykaabi Syncenter har fått ny ägare. Silmäasema Fennica har köpt Kensocor affärsverksamhet av Gunilla Saarinen.

Nyhetsbild

Losvik kvalade in till EM

RIDSPORT Eirin Losvik vann en lång tvåstjärnig fälttävlan i Sopot i Polen på söndagen. Med det kvalade hon in till EM.

Nyhetsbild

De inför nytt arrende

NYKARLEBY Stugägare och fast bosatta vid stränderna i Monå och Monäs ska från och med i år betala ett arrende på 120 euro för samfällighetens tillandningar vid sina strandfastigheter.

Nyhetsbild

Tre på kontroll efter krock i Kovjoki

NYKARLEBY Tre personer fördes till Malmska för kontroll efter en krock i Kovjoki på torsdagseftermiddagen.

Nyhetsbild

Muik till Finlandsserien

ISHOCKEY Trots att det inte räckte hela vägen i kvalet till Finlandsserien ser det ut att bli avancemang för Muik. Detta efter att Jyp Akatemia tackat nej till sin plats.

Nyhetsbild

Besvär mot skarv även från Nykarleby

NYKARLEBY Även Nykarleby lämnar in ett likadant besvär som Korsholms kommun gjort till Vasa förvaltningsdomstol i fråga om skrämsel av skarvar.

Nyhetsbild

SFP i Nykarleby röstade om stadsstyrelseordförande

NYKARLEBY Nu är det klart vem som ska hålla i klubban i stadsstyrelsen i Nykarleby. Valet skedde efter omröstning.

Ann-Sofi Carlsson besöker Nykarleby

NYKARLEBY Författaren och matematikläraren Ann-Sofi Carlsson besöker Nykarleby stadsbibliotek onsdagen den 26 april klockan 19.