Vasa

Nyhetsbild

Silorna får inhägnad

VASA Vasa stad har beslutat att silorna vid Academill ska inhägnas.

Nyhetsbild

Museiarbetare i Vasa premierades

VASA Finlands museiförbund har beviljat arbetstagare vid Vasa stads museer förtjänsttecken för långvarigt arbete.

Två rattfyllerister fast under samma kväll

LAIHELA Inom loppet av en timme stoppade polisen två bilister som körde påverkade i Laihela på torsdagskvällen.

Ung cyklist skadad i kollision

VASA En 12-årig flicka fördes med ambulans till Vasa centralsjukhus efter en krock med en personbil på torsdagseftermiddagen vid halv fyratiden.

Tre svenska kommuner rekryterar lärare i Vasa

VASA Nu söker också Eskilstuna, Malmö och Örebro personal i Vasaregionen. Behovet av lärare är stort i de tre kommunerna.

Nyhetsbild

Twist och jubel då lokal rockikon firar 70

VASA ”Nej tack!” säger ­Ilkka Allan Uolevi Niemi om en tillvaro som yrkesmusiker. Snart fyller han 70. Det firas med konsert på Waskia.

Nyhetsbild

Vasabo prisas för sitt frivilligarbete inom sjöräddningen

VASA Finlands Sjöräddningssällsskap har utnämnt Hannu Haka från Vasa Sjöräddningsförening till årets fartygsansvarige 2016.

Nyhetsbild

LNG ger Wärtsilä jobb i Vasa

VASA Flytande naturgas (LNG) blir allt vanli­gare som bränsle i fartyg. Men LNG är ett alternativ också i landbaserade tillämpningar. LNG ger Wärtsilä i Vasa allt mera jobb.

Nyhetsbild

Snart är torgscenen klar

VASA Bygget av Vasas nyaste landmärke håller tidtabellen. Om mindre än två månader kan torgscenen invigas på första maj.

Nyhetsbild

För fulla segel över isen

VASA Wasa Segelförening brukar ta paus i verksamheten vintertid, men inte i år. Några medlemmar har hittat ett nytt koncept – nu kan de segla över isen.

Nyhetsbild

Sport hade några ljusglimtar under tung säsong

ISHOCKEY Medan kollegorna gör upp i kvartsfinal är det semester som gäller för Sport efter en riktigt motig avslutning på ligasäsongen. Kollektivet höll inte den här gången, men en del av spelarna får hyfsade betyg av VBL.

Nyhetsbild

Sport blickar mot ny säsong – spelet måste bli mer avslappnat

Jona Nyström Sport inledde säsongen med att haka på i toppen av FM-ligan, och avslutade genom att halka ner till nästjumbo inför glesnande publik och arga ultras. En tunn spets är den största orsaken till kollapsen.

Nyhetsbild

Vasa får egen accelerator

VASA Det finns möjligheter i hela världen, säger Energyspins dragplåster Marcelo Garcia. Vasa får nu en accelerator som kan hjälpa företagen internationaliseras.

Lista för vägbelysning

KORSHOLM Monica Asplund (SFP) vill att Korsholm gör upp en prioriteringslista för vägbelysning.

Nyhetsbild

Korsholm 2,6 miljoner på plus

KORSHOLM Prognosen sade 1,9 miljoner euro på plus. Resultatet blir ännu bättre – ett överskott 2,6 miljoner euro

Nyhetsbild

Twist och jubel då lokal rockikon firar 70

VASA ”Nej tack!” säger ­Ilkka Allan Uolevi Niemi om en tillvaro som yrkesmusiker. Snart fyller han 70. Det firas med konsert på Waskia.

Nyhetsbild

Ny automationsutbildning startar i Vasa

VASA Novia hörsammar näringslivets behov. Vasa får en ny mastersutbildning i auto­mationsteknik.

Nyhetsbild

Vasas Tesla-planer nått även Bryssel

ENERGIVECKAN EU-parlamentariker Henna Virkkunen (Saml) var på snabbvisit i Vasa på torsdagen. Förutom att hon deltog i energiveckan hann hon även med att träffa Vasa stads ledning och representanter för näringslivet. Ett diskussionsämne var Tesla.

Nyhetsbild

Bilkrock i Roparnäs

En 74 årig man missade att trafikljuset slog om till rött och körde in i en personbil.

Nyhetsbild

Polisen ber om tips om stulen bil

VASA En Toyota Corolla försvann natten till tisdag. Polisen ber allmänheten om tips.

Nyhetsbild

Bostäderna blir allt fler i Vasa centrum

VASA Nu har huset som ersätter gamla pedagogiska fakulteten sitt bygglov. I sommar sätts spadarna i jorden på Kyrkoesplanaden. Åtgången på bostäderna är god.

Nyhetsbild

Sälj med nytta, inte med pris

VASA Psykologi är viktigt när det gäller försäljning, säger professor Petri Parvinen. Personlig försäljning i digitala kanaler är möjligt men inte lätt.

Nyhetsbild

VIFK värvade målskytt

FOTBOLL Casper Källberg är i Vasa IFK för att göra mål. Han vill se sig själv som en matchvinnare – bara han är i spelskick.

Nyhetsbild

Före sommaren kan silornas saga vara all

VASA Att politikerna vill riva betongsilorna i Vasa är inget nytt. Det ville de redan för åtta år sedan. En majoritet av väljarna är också för rivning. Silornas dagar är räknade.

Nya regler för klientavgifterna

VASA Nu har Vasa regler för hur avgifterna för effektiverat serviceboende räknas ut. De ska garantera att den som bor kvar hemma inte går på minus.

Nyhetsbild

Arbetstagare för en dag

VASA I Företagsbyn finns all tänkbar service: butik, bank, vårdcentral och yrkesskola. Och staden, den drivs av sjätteklassare.

Nyhetsbild

Äldre musik i ny tappning med Wasa Groove Unit

MUSIK Den 29:e mars fyller det 20 personer starka Big bandet Wasa Groove Unit scenen på kulturskafferiet Ritz. Under kvällen kommer man ge äldre låtar ett ansiktslyft. Även nyare låtar kommer kryddas med en nypa av äldre stils musik.

Nyhetsbild

60 nya hem åt fåglar

VASA Golfbanan i Kråklund blir hem för många fåglar när 60 nya holkar sätts upp i området.

Nyhetsbild

Punnitse ja säästä återvänder till Vasa

VASA I vår öppnar Punnitse ja säästä en affär i Rewell Center. Den tidigare butiken i Vasa stängde när företagskedjan gick i konkurs 2015 men nu återvänder kedjan till marknaden och tar sikte på Vasa.

Snöskoter stulen i Vasa

VASA En snöskoter har stulits från stranden vid Svartholmsvägen i Västervik någon gång mellan den 17 och 19 mars.

Nyhetsbild

Nu får barnen göra tidning

VASA Nu är det klart - HSS Media stöder Företagsbyn. Det här betyder att barnen som deltar i kursdagen nu får testa hur det verkligen är att arbeta på en tidning.

Nyhetsbild

Vasas äldsta guldsmedsaffär firar 90 år

VASA Guldsmedsaffären Kulta- ja kelloliike S. Laitala har en lång karriär bakom sig och har haft tre generationers innehavare. I april i år fyller affären 90 år och är därmed Vasas äldsta guldsmedsaffär.

Nyhetsbild

Manner tar över i Kärpät – ”En dröm blir verklighet”

ISHOCKEY Efter fyra säsonger som assisterande tränare i Kärpät tar Mikko Manner nästa steg i karriären. Han tar över storlaget till följd av att tränaren Kai Suikkanen får sparken efter en misslyckad säsong.

Nyhetsbild

Silornas framtid avgjord

VASA Silorna vid strandgatan i Vasa får rivas och en ny byggnad får byggas. Men det kräver att stadsplanen ändras så att silorna förlorar sin skyddsbeteckning i detaljplanen.

Nyhetsbild

”Det räcker inte med bara klimatmål”

VASA De Grönas ordförande Ville Niinistö efterlyser konkreta åtgärder för hur Finland ska nå energi- och klimatmål. Endast goda målsättningar räcker inte.

VEO: Kom i håg att uppdatera maskinerna

VASA Energibranschen intresserar hackers för att den påverkar hela samhället, uppger VEO. Ibland kan det räcka med en enkel programuppdatering för att hålla ovälkomna gäster utanför.

Nyhetsbild

Industrijätten GE redo hjälpa Vasa få gigafabriken

VASA Jätten General Electric (GE) vill hjälpa Vasa att få Teslas gigafabrik till Finland. Vi vill vara med, säger GE:s Markus Alholm.

Nyhetsbild

Silorna får rivas om skyddsstatus slopas

VASA Silorna vid strandgatan i Vasa får rivas och en ny byggnad får byggas. Men det kräver att stadsplanen ändras.

Nyhetsbild

Ville Niinistö ser tung vår framför sig

VASA Förslaget till vård- och landskapsreform kommer att kräva grundlig prövning i grundlagsutskottet, be­dömer De grönas ordförande Ville Niinistö.

Nyhetsbild

USA kan lära Finland mycket

VASA USA och Storbritannien kan lära Finland mycket om affärsverksamhet. "Barriärer för startupföretag ska vara så låga som möjligt", råder Donna A Welton.

Nyhetsbild

Umeå och Lycksele lockar med jobb

VASA Många österbottningar kom till Arbets- och näringsbyrån i Vasa på tisdagen. De söker jobb på andra sidan Kvarken.

Nyhetsbild

Man brände upp bokföringen

I RÄTTEN En man från Vasa står åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt skattebedrägeri. Mannen hade utövat näringsverksamhet i flera år utan att meddela skattemyndigheten om saken. Åklagaren yrkar på ett och ett halvt års villkorligt fängelse.

Nyhetsbild

KPO öppnar fem restauranger i Vasa

UPPDATERAD Handelslaget KPO lanserar nya restaurangkoncept först i Vasa.

Nyhetsbild

Redo för Bond-konsert

Sex sångsolister ­och ett sextiotal ­musiker tolkar James Bond-låtar i nyskrivna arrangemang på konserten ”License ­to play”.

Nyhetsbild

Samuli Putro ­uppträder på Ritz

VASA Sångaren och låtskrivaren Samuli Putro ger en konsert på Ritz i Vasa på lördag, den 25 mars klockan 19.

Improviserad ­helaftonspjäs ­på Rampen

VASA På lördag är det premiär på improvisationsgruppen Intopiukeets nästa helaftonspjäs på studentteatern Rampens scen Ego i Brödfabriken. Pjäsen skapas i stunden i samverkan med publiken.

Kväll med Hank Mobleys musik på Fondis

VASA På onsdagsjazzen på Fondis spelar Marcus Söderström & Friends musik av den legendariska tenorsaxofonisten/ kompositören Hank Mobley.

Nyhetsbild

Staden ger när staten tar

VASA Vasa stad ger Vasa yrkeshögskola ett lån på 300 000 euro, så att lönerna kan betalas ut utan problem. Minskad statsfinansiering har gett skolan problem.

Sök jobb i Umeå och Lycksele i dag

VASA I dag ska Umeå och Lycksele kommuner locka österbottningarna till Sverige. Klockan 10 drar rekryteringen i gång på Österbottens arbets- och näringsbyrå i Brändö.

Nyhetsbild

Silornas öde kan avgöras i kväll

VASA I kväll ligger ett omtalat ärende på planeringssektionens bord i Vasa: siloplanen. Förslaget om att ta bort skyddsstämpeln från silorna, det vill säga riva dem, är billigare än att bevara.