I mästerskapets första åttondelsfinal har Jakub Blaszczykowski gett Polen ledningen mot Schweiz i den första halvleken. Polen inledde kvickt mot ett Schweiz som snarare såg ut att ha blivit trött än utvilat efter två fler vilodagar än Polen. Matchbilden jämnade ut sig under halvlekens gång, men det var Polen som hade de bästa chanserna – inte sällan efter snabba omställningar. Och i den 39:e minuten kom utdelningen. Kamil Grosicki tog sig fram på vänsterkanten och spelade fram till Jakub Blaszczykowski som hade gått om tid att placera in 1–0. Blaszczykowski gjorde därmed sitt andra mål i turneringen, 30-åringen satte även Polens enda mål i segern mot Ukraina. De båda grupptvåorna hade svårt att göra mål i gruppspelet, men gick till åttondelsfinal obesegrade. Polen har fortfarande inte släppt in något mål i turneringen, och har dessutom bara förlorat ett av tio möten med Schweiz. Vinnaren får möta Kroatien eller Portugal i kvartsfinalen. Laguppställningar, Schweiz (4–2–3–1): 1 Yann Sommer – 2 Stephan Lichtsteiner, 22 Fabian Schär, 20 Johan Djourou, 13 Ricardo Rodriguez – 11 Valon Behrami, 10 Granit Xhaka – 23 Xherdan Shaqiri, 15 Blerim Dzemaili, 18 Admir Mehmedi – 9 Haris Seferovic. Förbundskapten: Vladimir Petkovic. Polen (4–4–2): 22 Lukasz Fabianski – 20 Lukasz Piszczek, 15 Kamil Glik, 2 Michal Pazdan, 3 Artur Jedrzejczyk – 16 Jakub Blaszczykowski, 10 Grzegorz Krychowiak, 5 Krzysztof Maczynski, 11 Kamil Grosicki, – 7 Arkadiusz Milik, 9 Robert Lewandowski. Förbundskapten: Adam Nawalka. Domare: Mark Clattenburg, England. ()