NyhetsbildZoom
Vimeks vd Fredrik Lundberg och Kone-Ketonens vd Lauri Ketonen visar den svenska skogsmaskin med finländskt skördeaggregat som ska exporteras till Vitryssland. Foto: Tom Forsman

Kone-Ketonen fick vitrysk stororder

Tom Forsman -
Kristinestadsföretaget ska tillverka 74 skördeaggregat till skogsmaskiner för export till Vitryssland. Bakom affären ligger många års arbete.

Det handlar om den största enskilda ordern någonsin för familjeföretaget Kone-Ketonen. Köpare är ett statsägt vitryskt skogsföretag.

Skördeaggregaten sitter på maskiner som tillverkas av Kone-Ketonens svenska samarbetspartner Vimek, som fick ordern efter upphandling i Vitryssland.

De båda företagens vd:n Lauri Ketonen och Fredrik Lundberg informerade om affären i dag, tillsammans med bland andra Utrikesministeriets högsta tjänsteman i Vitryssland, Lauri Pullola.

De konstaterade att det ligger många års arbete bakom en sådan här affär. Dels produktutveckling, som enligt Ketonen tar åtminstone sex år innan en produkt är klar för försäljning.

– För vår del startade det egentligen med att jag träffade en herre från Vitryssland på en mässa 2008, säger Vimeks vd Fredrik Lundberg.

Kone-Ketonen har omkring 30 anställda, och räknar med att anställa ytterligare två tack vare denna affär, plus jobb för underleverantör.

Företaget tillverkar sex olika modeller plus av skördeaggregat för skogsmaskiner, en stor del för export. Maskinerna som säljs till Vitryssland är i litet format avsedda för förstagallringar.

För Kone-Ketonen är affärens värde omkring två miljoner euro. Leveransen sträcker sig över två år. Företagets årsomsättning är 5,5 miljoner euro.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan