Äntligen börjar lingonen mogna och du kan ge dig ut för att plocka det röda superbäret som till och med slår acai-bäret på fingrarna (se faktaruta). För av lingon kan du göra syrligt goda lingonremmar (och spara resten till vinterns smoothies).

Remmarna är dessutom en utmärkt ursäkt att efter skogsvandringen hålla sig hemma hela dagen eftersom remmarna ska torka några timmar i ugn. Du kan alltså helhjärtat ägna dig åt din favoritserie i väntan på att remmarna torkar.

LINGONREMMAR
7 dl lingon (färska eller frysta)
3 msk agavesirap (eller motsvarande)
2 tsk chiafrön

Koka upp lingonen i en kastrull och sjud tills de blir mosiga. Pressa de mosiga lingonen genom en finmaskig sil. Använd en sked så går det lättare.
Blanda i sirap och frön.
Bred ut blandningen jämnt på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen på 50–55 grader. Vi torkade lingonblandningen i fyra timmar, men tiden kan variera i olika ugnar. Öppna luckan ibland för att släppa ut fukt.
När blandningen torkat kan du klippa upp pappret med lingonen i lagom breda remmar. Dra sedan av pappret på baksidan av remmen och rulla ihop.
Om du inte äter upp alla remmar på en gång kan du förvara dem i en burk med lock. Placera burken mörkt och svalt.

Receptet hittade vi här.