Ständiga sekreteraren Sara Danius i Börssalen läste för andra året i rad läste upp motiveringen inför världspressen. Nobelpriset i litteratur går till Bob Dylan "som skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen", skriver Svenska Akademien i sin motivering.
"Örats poesi" – Dylan skriver en örats poesi. Den ska framföras men om man går tillbaka till de gamla grekerna så var det också en poesi som skulle framföras, säger Danius till SVT. Hon säger också att beslutet fattades med "stor enighet". Den 75-årige rockpoeten Bob Dylan har under många år förekommit i förhandsspekulationerna men få har sett honom som en seriös kandidat till priset. Dagens besked var därför en riktig skräll från Akademien. Att priset ges till en låtskrivare och sångare är helt unikt och får ses som en ny riktning. Dylan debuterade i början av 60-talet och slog igenom med sånger som "Mr Tambourine man", "Blowin' in the wind" och "The times they are a-changing'". – Tiden var mogen. Bob Dylan är en stor poet i den stora engelskspråkiga traditionen från William Blake och framåt, säger Sara Danius till TT och kallar Dylan en "litteraturens samplare". – Här har du någon som ägnar sig åt litterär ämnesomsättning på högsta nivå, och som gör det på ett originellt sätt. – Han förkroppsligar både den höga och den låga traditionen, säger Danius och pekar på att Dylan är influerad av både deltablues, folkmusik från Appalacherna och franska surrealister som Arthur Rimbaud.
"Absolut värd" – Han är absolut värd att få priset, han är både en förvaltare och förnyare av den litteratur som går utöver den tryckta boksidan. Han är förmodligen sin tids viktigaste sångpoet, säger Johan Svedjedal, professor i litteraturvetenskap vid Uppsala Universitet, som flera gånger skrivit om den amerikanske sångaren. – Om man ska titta på betydelsen av ett författarskap har jag svårt att tänka mig att någon skulle kunna överträffa honom. Dylan får ta emot priset och hyllningarna i Stockholms konserthus på Nobeldagen den 10 december. Summan är på åtta miljoner kronor. Dylan har tidigare belönats i svenska sammanhang. År 2000 tog han emot Polarpriset ur kungens hand. Mer än 50 år in i karriären är Dylan fortsatt produktiv, och spelade så sent som i helgen på festivalen Desert Trip i Kalifornien. Senaste albumet med nyskrivna sånger var 2012 års "Tempest". Årets tillkännagivande föregicks som vanligt av spekulationer, där Adonis, Ngugi wa Thiong'o och Haruki Marukami tillhörde favoriterna. Förra året var det den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som tilldelades priset.