VPS förlorade med 0–1 (0–1) mot FC Lahti, men i och med att IFK Mariehamn besegrade Ilves med 2–1 och säkrade ligaguldet slutar VPS fjärde med en poängs marginal till femman Ilves.  Bägge lagen hade ett par hyfsade målchanser, men första halvlek mellan VPS och FC Lahti blev mållös. Inför matchen sa tränaren Petri Vuorinen att han personligen inte kommer att ha koll på hur det går på andra orter. Då är det bra att det finns en speaker, och speakern meddelade redan efter en minut att IFK Mariehamn tagit ledningen mot Ilves på Åland. Beskedet togs emot med applåder i och med att noll poäng för Ilves skulle innebära Europaspel för VPS oberoende av slutresultatet i Sandviken. Nikko Boxall var först ut med att hota framåt. Efter 11 minuter kombinerade sig Boxall in i boxen med hjälp av Joonas Vahtera. Då FC Lahtis ryska målvakt Aleksandr Vasiutin var lite tveksam i sin utrusning kom Boxall åt att försöka spela in bollen framför målet – men Vasiutin hann i vägen. I 18:e minuten gick Juho Lähde omkull i straffområdet när han försökte ta sig förbi Lahtis lagkapten Mikko Hauhia. Kontakten var minimal och någon orsak för att blåsa för straff hade domaren Jari Järvinen inte. I 26:e minuten kom gästernas första farlighet när ytterbacken Jussi Länsitalo smög upp mot bortre stolpen på ett inlägg och kom åt att nicka. Men Länsitalo knoppade bollen rakt i famnen på Jevgenij Kobozev. I samma veva meddelades det att Ilves kvitterat i Mariehamn. Efter det följde en sekvens då FC Lahti var det aktivare laget framåt. I 35:e minuten provade ryska mittfältaren Pavel Osipov skott strax utanför straffområdet. Osipov tog sikte på Kobozevs högra kryss, men missade med en meter eller två. Fyra minuter senare provade Hauhia mot andra krysset, men hemmaförsvaret hann i vägen och en hörna följde. I 43:e minuten kom Joonas Vahtera och Jerry Voutilainen loss i en kontring och satte full fart. Vahtera spelade Voutilainen i djupet, men målvakten Vasiutin hann i vägen. Strax efter fick VPS en frispark ute till vänster. Alla förväntade sig ett inlägg i boxen av Sebastian Strandvall, men han provade en fräckis och var när att hitta bortre krysset. Andra halvlek Aatu Laatikainen, som stod över torsdagens träningspass på grund av skavanker, ersattes av Steven Morrissey i halvtid. Juho Lähde tog Laatikainens plats på botten av mittfältet medan Jerry Voutilainen tog plats bredvid Sebastian Strandvall och Morrissey började jaga på som spets.  Det tog inte länge för Morrissey att komma till skottläge i FC Lahtis straffområde, men han sköt förbi.  Efter det följde en lång, händelsefattig sekvens där bägge lagen var kompakta bollen för det mesta fanns någonstans på mittfältet.  Lahti började småningom visa lite intentioner till anfall och anfallaren Santeri Hostikka hade en hyfsad nick som landade på måltaket.  MÅL! FC Lahti belönas för sina offensiva ambitioner när Santeri Hostikka krånglar sig fram i straffområdet och avlossar. Bollen tar studs både på Jesper Engström och Jevgenij Kobozev innan den landar i nätmaskorna. 0–1 i 70:e minuten.  VPS reagerade snabbt på baklängesmålet och gjorde ett dubbelbyte. Jesper Engström och Mikko Viitikko klev av och ersattes av Andre Clennon och Veli Lampi.  Efter att ha varit på planen i fem minuter tåade Clennon in bollen efter ett instick i boxen av Pyry Soiri. Men Clennon vinkades av för offside  Efter det utbröt jubel när budet om att IFK Mariehamn gjort 2–1 nådde Sandviken. I 83:e minuten öppnade Clennon yta med en bra löpning och Joonas Vahtera vek in mot mitten för skott. Men Vahtera sköt på ett backben och målvakten Vasiutin tog en enkel lyra.  Fyra minuter senare satte Clennon av i full galopp på högerkanten och ordnade en hörna, men FC Lahti fick undan bollen. Närmare än så kom VPS inte en kvittering.  VPS laguppställning (4–1–4–1): Jevgenij Kobozev – Jesper Engström (73 min, Andre Clennon), Mikko Viitikko (73 min, Veli Lampi), Ville Koskimaa, Nikko Boxall (v) – Aatu Laatikainen (46 min, Steven Morrissey) – Pyry Soiri, Juho Lähde, Sebastian Strandvall, Joonas Vahtera – Jerry Voutilainen. Publik: 3201.