Korsholmaren Lilli Berts och Jakobstadsbon Malin Lundström kände inte varandra för ett år sedan. Då flyttade de båda till Helsingfors för studier på Arcada och lärde känna varandra på skolan.

– Vi klickade direkt, vi har samma stil på allt. Att flytta till Helsingfors var inte så lätt som vi trodde. Många i vår klass klarar inte av att vi pratar dialekt, exempelvis.

För att göra anpassningen lite lättare har de tagit hjälp av varandra. Storstadslivet är annorlunda på många sätt. Att ta sig från ställe till ställe tar mycket mera tid i Helsingfors säger de, och det är mycket folk och köer överallt.

– Vi är ju lantisar i hjärtat, säger Berts.

Lundström och Berts har många gemensamma intressen och frukost är ett av dem. En morgon när de satt och pratade vid frukostbordet slängde någon ur sig att de borde starta en podd med namnet Frukostpodden – mest på skämt. Men det skämtet har nu blivit allvar.

Premiäravsnittet kom i söndags och tanken är att ett nytt avsnitt kommer varje vecka. I podden bearbetar de delvis anpassningen till Helsingfors, men diskuterar också vardagshändelser och andra intressanta samtalsämnen. De studerar kulturproducentskap på Arcada och gillar allt som har med kultur och underhållning att göra.

– Vi hänger mycket på sociala medier och hänger med i vad som händer, sånt tycker vi är kul.

Vem ska lyssna på er podd?

– De som älskar att äta frukost länge. Därför släpper vi nya avsnitt på söndagar när man har tid att sitta länge. Annars tror vi att alla kan relatera till något i vår podd eftersom vi tar upp många olika saker. Det finns något för alla.

Hur funkar det att vara frukostälskare och studerande, blir det mycket cornflakes?

– Frukost fixar sig alltid. Det går att klara sig på studiestöd men det beror på hur man prioriterar. En krogkväll mindre ger en frukost mer.