I ett nästan fullsatt Academill i Vasa höll SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson tal. Hon lovordade de finlandssvenska författarna, musikerna, bildkonstnärer och IFK Mariehamn som tog guld i fotbollsligan.

Hon ägnade en stor del av sitt tal åt att diskutera de kommande reformerna. Hon säger att hon träffat många finlandssvenskar som känner en oro.

– Oron är påtaglig. Det gäller vården, de gäller medierna på svenska, det gäller utbildningen och det gäller attitydklimatet som man upplever att hårdnat, säger Henriksson.

Förverkligas tingsrättsreformen innebär det att det inte längre finns en tingsrätt med svenska som majoritetsspråk på fastlandet.

– Efter att jag har följt olika reformer under de senaste åren måste jag säga att jag ser betydligt fler risker med tingsrättsreformen än vad jag ser förbättringar. Man behöver inte vara tidigare justitieminister för att inse att detta på sikt kan vara ett hot mot vår rättssäkerhet.

Henriksson säger att reformen innebär att det blir svårare att rekrytera kanslipersonal med kunskaper i svenska. Reformen försvårar även de svenskspråkiga medborgarnas kontakt med tingsrätten.

Hon ser inte heller med positiva ögon på vårdreformen och regeringens beslut att Vasa centralsjukhus i framtiden inte skulle ha omfattande jour.

– Jag upplever det rent av motbjudande, att det än en gång ska bli grundlagsutskottet som ska slå fast huruvida regeringens förslag klarar grundlagsnålsögat eller inte.

Finlandssvenskarna måste ha rätt att ta nationalspråket svenska i försvar, utan att för den skull bli beskyllda för att skapa språkkonflikter, säger hon.

– En minoritet måste få stå på sig för att överleva.

Hon konstaterar ändå att finlandssvenskarna ska vara glada trots all motvind.

– Problem är till för att övervinnas. Vi ska tro att förnuftet segrar i de pågående reformerna