Rubriken lyder "Herätys valtiovalta"", "Vakna, statsmakten!"

Annonsens utformning, men svart bakgrund och ett rött kors försett med plåster, ger en viss domedagsstämning.

– Vi ville visa att frågan är allvarlig, säger Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm.

– Det vi hittills har gjort i frågan har inte nått över den nationella nyhetströskeln på finska. Därför valde vi att annonsera, säger Hans Frantz (SFP), sjukvårdsdistriktets styrelseordförande.

Nästan all text är på finska. Den lyfter upp betydelsen av vård på de egna modersmålen (svenska och finska) i närhet till befolkningen.

Vidare nämns Vasa centralsjukhus som ett av de mest framstående i landet, att avståndet till närmaste universitetssjukhus är det längsta i landet samt att Österbotten bidrar starkt till Finlands export.

Även Jakobstadsregionens exportföretag nämns i annonsen som avslutas på svenska:

"Eftersom också vi har rätt till fulljour på eget språk."

För de som vill läsa mer hänvisas till www.pohjanmaa.fi/12plus1, en nyskapad webbsajt som drivs av Österbottens förbund.

Helsidesannonsen kostade 40.000 euro och kommer i ett första skede att betalas av Korsholms kommun.

– Räkningen går till oss. Vi kommer sedan att fakturera vidare till kommunerna som ingår i Österbottens förbund, säger Rurik Ahlberg som påpekar att Kronoby valt att ställa sig på sidan om.

– De har ju just nu en diskussion om vilket landskap de ska höra till. Men alla andra kommuner deltar. Även Laihela, konstaterar Ahlberg.

Vasa sjukvårdsdistrikt betalar 8 000 euro, Vasa stad 5 000 euro, Korsholm och Jakobstad 3 500 euro var. Sedan minskar betalningsandelarna efter kommunernas befolkningsstorlekar.

Malax och Närpes betalar 2 500 euro. Kaskö stad står för 500 euro.

Helsingin Sanomat har också publicerat en egen artikel angående annonsen på förstasidan. Även MTV3YleSvenska Yle och Ilta-Sanomat lyfter fram Helsingin Sanomats helsidesannons.