Frågan debatterades under flera timmar i går kväll. Under gårdagens tredje plenum som inleddes sent på kvällen ströks frågan till slut från föredragningslistan. Riksdagens talman Mauri Pekkarinen (C) avbröt debatten strax efter midnatt då det skulle röstas om förslaget att skicka jourreformen tillbaka till grundlagsutskottet för ny behandling.

SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson sade efteråt till Svenska Yle att Pekkarinen avbröt eftersom förslaget riskerade att gå igenom.

- Pekkarinen insåg att regeringsledamöterna var för få i salen. Vi hade framfört förslaget om att ärendet skickas tillbaka till grundlagsutskottet. Man borde egentligen ha röstat, och skulle vi ha röstat så hade det skickats till grundlagsutskottet. Men Pekkarinen som talman såg att det här var ett olämpligt läge för regeringen, och avbröt, sade Henriksson till Yle.

Det är osäkert när behandlingen fortsätter. Riksdagen samlas till plenum i dag klockan halv tio men dagens schema har inte ännu slagits fast, meddelar riksdagen på Twitter.

Social- och hälsovårdsutskottet röstade i går med rösterna 8-7 för att inte ge Vasa omfattande jour. Enligt förslaget ska i stället Seinäjoki centralsjukhus ge vård även på svenska.

Förslaget fick stark kritik från alla oppositionspartier när saken debatterades i riksdagen på måndagskvällen.

Jourreformen kallades för en "fars" och en "tragedi" och kritiken gällde både regeringens brådska med jourreformen och den bristfälliga beredningen som inte tar hänsyn till grundläggande språkliga rättigheter.