Den nya fiskevårdsavgiften som trädde i kraft för ett år sedan inbringade nästan två miljoner euro mindre än beräknat. I ett färskt pressmeddelande antar man att underskottet beror på att 65 år fyllda fiskare inte alls behöver avlägga fiskevårdsavgift.

När den nya lagen förbereddes var arbetsgruppens förslag att alla över 18 år skulle betala avgiften, men 65 år fyllda fiskare befriades från avgiften i sista skedet av lagförberedelserna. Nu vill Centralförbundet för Fiskerihushållning utvidga avgiftsskyldigheten till att gälla alla fiskare.

Den utvidgade avgiftsskyldigheten skulle gälla alla fiskare som fyllt 18 år, undantaget mete, pimpelfiske och fiske med strömmingshäckla.

Även riskdagens finansutskott konstaterade i december att det är ohållbart för fiskerihushållningens befrämjande om den växande gruppen seniorer inte deltar i finansieringen.

I den nya fiskelagen, som trädde i kraft i början av år 2016, slog man ihop den gamla fiskevårdsavgiften och de länsbaserade spöfiskeavgifterna till en enda ny fiskevårdsavgift som kostar 39 euro per år.

De medel som inflyter i form av fiskevårdsavgifter används enligt 82 § i lagen om fiske bland annat för att finansiera fiskeövervakning, fiskeriområdena och fiskerirådgivningen.