Skattekorten för 2017 postas för tillfället till 4,7 miljoner kunder, men man har upptäckt fel på en del av dem. Enligt Skatteförvaltningens egen utredning är 6 procent av skattekorten felaktiga och har fel skattesats eller inkomstgräns.

Det betyder att cirka 300.000 personer har fått ett skattekort med felaktiga uppgifter. Men alla som fått ett felaktigt skattekort kommer att få ett brev från Skatteförvaltningen som beskriver vad man ska göra.

– Felet kan inte korrigeras automatiskt och vi ber att de som fått ett felaktigt skattekort ska skapa ett nytt skattekort på webben. Skattekortet fås också genom att ringa till våra servicenummer eller genom att besöka en skattebyrå, berättar överinspektör Kaj Hoffren på Skatteförvaltningen.

I Skatteförvaltningens utredning har det kommit fram att orsaken till felet berodde på en programuppdatering och en del av kundernas inkomst- eller avdragsuppgifter uteblev från skattekorten för 2017.

Men Hoffren påminner att skattesatsen för löntagare sjunker med 1–1,5 procent 2017. Pensions- och arbetslöshetsförsäkringspremierna dras dock av från lönen och de är i år 0,9 procent högre än 2016.

– Alla skattekort innehåller inte fel även om skattesatsen kan vara lägre än under föregående år. Om Skatteförvaltningen inte skickar ett brev kan man lugnt glädja sig över den lite lindrigare beskattningen.