NyhetsbildZoom
Finlands Bank i Helsingfors. Foto: Lehtikuva

Justitieombudsmannen prickade Finlands Bank

FNB -
Finlands Bank och Finansinspektionen har åkt på anmärkningar från riksdagens justitieombudsman Petri Jääskeläinen.

Båda två tar betalt för sin telefontjänst, vilket är mot lagen.

Båda instanserna uppgav tidigare att extraavgifterna för ett antal telefonnummer tas bort vid årsskiftet, men ändrade sig i december. Ytterligare tekniska förberedelser krävs innan priserna kan ändras, uppgav de då.

Både Finlands Bank och Finansinspektionen har uppgett att de är redo att i efterhand ersätta kunder som tvingats betala för tjänster som borde vara gratis.

Enligt justitieombudsmannen är varken erbjudandet om ersättning eller de föreslagna ändringarna nog. Den föreslagna ändringen gäller inte tillräckligt många telefonnummer, så den som ringer upp till exempel namngivna tjänstemäns direktnummer kan fortfarande åka på avgifter.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan