Det har blivit lite av en tradition med galna och innovativa fastlagsbullar i Sverige. I år är den hetaste trenden inom fastlagsbullar den så kallade prinsessemlan, som i Finland borde heta något liknande som prinsessfastlagsbullen.

Prinsessemlan sammanför två världar, en prinsesstårta med en fastlagsbulle. Resultatet är en traditionell fastlagsbulle inlindad i marsipan och inuti finns en klick hallonsylt.

I Sverige har hybriden blivit en succé. Idén till bakverket knäckte Marcus Ekelund vid Thimons Konditori i Nässjö i Sverige. Det är även han som är upphovsmakare till den så kallade fastlagssmoothien, som var på tapeten i fjol.

– Min chef gillar att experimentera, säger konditor Alexandra Löfqvist vid Thimons Konditori till VBL.

Hon berättar att idén föddes i slutet av förra säsongen och att konditoriet har hållit inne med iden tills nu.

– Folk har kommit långa vägar för att få tag på en semla. Vi har till och med fått samtal från Stockholm av personer som önskar att vi ska skicka semlor med tåget, säger Löfqvist.


Inga prinsessemlor i Vasa

Många idéer föds i Sverige och hittar med tiden sin väg till Österbotten. Men för tillfället verkar bagerier i Vasa inte hoppa på trenden. Varken Othello, Andreas Knips hembageri eller Aroma har i det här skedet planer på att göra en egen variant av prinssemlan.

– Som det ser ut nu kommer vi ha våra traditionella fastlagsbullar, säger Linda Södergård vid Othello.

Aroma kommer fortsätta att erbjuda semlewraps, det vill säga en fastlagsbulle i en rulle.

– De är populära, kanske beror det på att de har dubbelfyllning, säger bageriets ägare Maria Westergård.


Jakobstadsbageri hakade på trenden

Men vid bageriet Bergwall i Jakobstad har man hakat på trenden. Enligt vd Anette Bergwall-Fagerström är bullen ett uppskattat bakverk.

– De säljer slut varje dag, säger Bergwall-Fagerström.

Hon säger att som bageri gäller det att hålla utkik på de senaste trenderna och vara snabb med att haka på. Bageriet följer flera svenska bagerier och ser vad de hittar på.

– Vi har ett mål att alltid försöka vara först, säger Bergwall-Fagerström.

Hur skulle du beskriva prinssessemlan?

– Det är en fastlagsbulle deluxe med extra allt. Den innehåller både marsipan och sylt vilket gör att det finns något för alla.