Från och med hösten 2017 får ekologiskt producerade livsmedel som exempelvis mjölk, frukt och grönsaker högre stöd än sedvanligt producerade livsmedel.

Jord- och skogsbruksministeriet vill driva igenom en ändring i distributionen av livsmedel till skolorna och samtidigt öka efterfrågan på ekologiska produkter. I bakgrunden finns ett EU-beslut som beviljar stöd för utdelning av mejeriprodukter, frukt och grönsaker till skolelever. Syftet med stödet är att lära barn och unga hälsosamma ätvanor och öka konsumtionen av näringsrika produkter.

EU:s nya bestämmelser träder i kraft i augusti 2017 - och i Finland förbereder ministeriet ändringar i lagen om marknadsorganisationen.

Efter ändringen uppgår priset på ekologisk mjölk till 27 cent per liter, jämfört med nio cent per liter för vanlig mjölk. Finlands andel av EU:s skolmjölksstöd är cirka 3,8 miljoner euro.

– Stödet fokuserar i synnerhet på ekologiska produkter. Kommunernas och städernas kök kan genom egna beslut inverka på produkternas åtgång. Målet är att daghem och skolor allt oftare serverar ekologisk mjölk och inhemska ekologiska grönsaker, säger jordbruks- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C).

Ett helt nytt stöd beviljar också stöd för distribution av frukt och grönsaker. Totalt rör det sig om ungefär tio produkter. Stödet för ekologiska produkter är 75 procent och för vanliga 65 procent av inköpspriset utan skatt. Finlands andel av EU:s grönsaksstöd är 1,6 miljoner euro.

Högre stöd för ekologiska produkter är i enlighet med statsrådets principbeslut att nå en andel på minsto 20 procent av totalkonsumtionen.