NyhetsbildZoom
Anne Berner. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Revisionsutskottet oenigt om Berner

FNB -
Vem som tycker exakt vad i frågan om statlig ägarstyrning och riskhantering kring flygplatsbolaget Finavia är fortfarande oklart. Fredagens rapport från riksdagens revisionsverk gjorde inte speciellt mycket för att klargöra exakt vilken roll kommunikationsminister Anne Berner (C) haft.

Ordförande Eero Heinäluoma (SDP) presenterade utskottets rapport som enhällig.

– Helhetsbedömningen om ägarstyrningen under hösten 2015 är att den inte gått enligt rådande praxis för ägarstyrning. Det är förstås så att ministern är den som i allmänhet ansvarar för ägarstyrningen och i synnerhet i detta fall, sade Heinäluoma.

Ungefär samtidigt som Heinäluoma talade skickade utskottets vice ordförande Olavi Ala-Nissilä (C) ut ett pressmeddelande där Berner fick beröm för sitt agerande.

Rapporten slår fast att Kommunikationsministeriets åsikter legat i konflikt med åsikterna på statsrådets kansli när det gällde om åtal bör väckas i derivathärvan kring Finavia. Utskottet utgår från att det i framtiden behövs tydligare regler för ägarstyrningen.

Derivatsatsningar ledde till att Finavia drabbades av förluster på 34 miljoner euro då den allt mer tveksamma investeringen måste dras tillbaka. På hösten 2015 var Finavia nära att åtala den tidigare ledningen och en revisor, men ändrade sig i sista stund.

Finavias ordförande avgick i samband med att stämningarna stoppades och beskyllde Berner för ett osakligt ingripande. Berner har nekat till anklagelserna, men ville på fredagen inte kommentera den färska utredningen. Berner uppgav att hon inte hunnit läsa den.

Rapporten, som togs fram på initiativ av Mika Raatikainen (Sannf), skulle egentligen komma ut i november.

– Det blev bra, men nästa gång jag tänker föreslå något gäller det att vara försiktig. Det tycks ju ta sin tid, säger Raatikainen.

Heinäluoma konstaterade för FNB att det kan finnas olika adjektiv och tolkningar inom utskottet, men att helhetsbilden i rapporten är gemensam.

– Rekommendationerna och de problematiska punkterna är framtagna tillsammans. Skillnaderna ligger i hur allvarliga problemen upplevs vara. Men det kanske man ska acceptera i ett flerpartiland, säger Heinäluoma.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan