Ungdomsbarometern, som Statens ungdomsråd genomför årligen, visar också att tilltron till Finland är på nergång.

Barometern gäller 15–29-åringar. Speciellt bland de unga männen har cynismen ökat i oroväckande takt.

– I allmänhet brukar de ungas värderingar hållas stabila från enkät till enkät, säger forskaren Sami Myllyniemi.

Barometern ger inga tydliga svar på varför förtroendet minskat. Myllyniemi tror ändå att lågkonjunkturen och utvecklingen mot allt större klyftor mellan grupperna kan ha bidragit.

Siffrorna visar på en klar koppling mellan en negativ attityd till invandring och en svag tro på medmänniskor.

– De unga som inte litar på sin närmaste krets har en mycket kritisk attityd till invandring, säger Myllyniemi.

Som helhet är unga mer invandringsvänliga än tidigare.

Många optimister

Ungdombarometern har gjorts årligen i drygt 20 års tid. Temat har varierat och denna gång är det framtiden. Trots att många varken värdesätter Finland eller sina medmänniskor speciellt högt tror 80 procent på att de rent personligen går en ljus framtid till mötes. Forskaren Myllyniemi uppger att liknande konflikter i uppgifterna är vanliga också i andra åldersgrupper.

– Bland de unga märks detta på att nästan ingen är oroad över att själv bli utstött, men oron för utslagning överlag är stor, säger Myllyniemi.

Ganska få räknar med att rent ekonomiskt få det bättre än tidigare generationer. Många är också kritiska till om fortsatt, jämn tillväxt är möjlig då jordklotets resurser är begränsade.

Barometern visar att unga räknar med att tekniken spelar en allt större roll i deras liv. Samtidigt är många kritiska till utvecklingen.

I barometern ingick också en fråga om vad de svarande vill uppnå före sin 35-årsdag. Svaren var relativt traditionella – fast anställning, familj och att äga en bostad står fortfarande högt i kurs trots en liten minskning jämfört med tidigare.