NyhetsbildZoom
Maarit Feldt-Ranta tror att Sote-reformen är skadlig för den nordiska välfärdsstaten. Foto: Arkiv/Roni Rekomaa

Oppositionen: Räcker inget åt EK?

FNB -
Socialdemokraternas vice ordförande Maarit Feldt-Ranta anser att Finlands Näringslivs (EK) nye ordförande Veli-Matti Mattilas uttalanden i Helsingin Sanomat var ytterst fräcka.

Mattila föreslår lönesänkningar och att man ska avstå från heltäckande avtal.

"Avtalssamhället skrotas ner bit för bit", säger Feldt-Ranta.

"Var och en förstår hur dåligt en enskild löntagare klarar sig om alla i fortsättningen skulle vara tvungna att förhandla om sina egna arbetsvillkor. I det 100-åriga Finland ska man inte återgå tilll ett läge då dagens arbete auktioneras ut vid hamnens eller fabrikens portar, skriver Feldt-Ranta i ett pressmeddelande.

Även Vänsterförbundets ordförande Li Andersson kritiserar Mattila på Facebook. Enligt henne ger intervjun med Mattila en oförskönad bild av EK:s mål. Hon betecknar EK:s bild av konkurrenskraften som "beklagansvärt gammalmodig". Hon säger att Finland aldrig kommer att vinna över andra länder genom att tävla med löner, utan med "kunnande, kvalitet och leveranssäkerhet".

De grönas ordförande Ville Niinistö säger på Facebook att EK:s "girighet inte passar i Finland".

"Efter det att lärare och skötare har gått miste om en del av sin semesterpengsersättning och donarna har förlängt sin arbetstid så kunde man vänta sig ens lite tacksamhet av EK mot de finländska arbetarna. Men nej", skriver Niinistö.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan