Blickarna riktas nu mera mot vad Feds chef Janet Yellen säger om utsikterna för finanspolitiken.

– Räntan kommer att höjas. Det har prissatts så starkt i den riktningen att det inte är en överraskning, säger Nordeas Jan von Gerich som är Nordeas chefsanalytiker med ansvar för ränte- och valutamarknaderna.

Yellen varnade redan i mitten av februari för en räntehöjning. Ifall det inte sker har Fed misslyckats fatalt med sin kommunikation. Centralbankerna aviserar vanligen sina avsikter i god tid.

Fed höjde styrräntan i december till 0,50–0,75 procent. Jan von Gerich säger att konsensusprognosen då var att Fed kommer att höja styrräntan tre gånger i år.

– Det har gått tre månader sedan den förra höjningen. Det blir fyra höjningar i år ifall de fortsätter i samma takt, säger von Gerich, som anser att den snabbare takten tyder på bättre ekonomisk utveckling än tidigare i USA.

President Donald Trumps stimuleringsprogram kan trissa upp ekonomin ännu mer.

Sysselsättningsläget har utvecklats väl och står i centrum för Feds finanspolitik eftersom det hör till bankens uppgifter att se till att det råder full sysselsättning.

– Sysselsättningsutsikterna är ganska starkt kopplade till inflationsutsikterna, vilket är den andra sidan av mandatet, säger von Gerich.

Genom att höja styrräntan strävar Fed efter att stävja inflationen, som i sin tur förstärks av att lönerna stiger när sysselsättningen blir bättre.

Räntehöjningen kan också leda till att dollarn förstärks mot euron.