NyhetsbildZoom
Fed höjde styrräntan i december till 0,50–0,75 procent. Foto: LK/Mohd Rasfan

Nästan säkert: USA höjer styrräntan

FNB -
Det är så gott som klart att den amerikanska centralbanken Fed höjer styrräntan på onsdag.

Blickarna riktas nu mera mot vad Feds chef Janet Yellen säger om utsikterna för finanspolitiken.

– Räntan kommer att höjas. Det har prissatts så starkt i den riktningen att det inte är en överraskning, säger Nordeas Jan von Gerich som är Nordeas chefsanalytiker med ansvar för ränte- och valutamarknaderna.

Yellen varnade redan i mitten av februari för en räntehöjning. Ifall det inte sker har Fed misslyckats fatalt med sin kommunikation. Centralbankerna aviserar vanligen sina avsikter i god tid.

Fed höjde styrräntan i december till 0,50–0,75 procent. Jan von Gerich säger att konsensusprognosen då var att Fed kommer att höja styrräntan tre gånger i år.

– Det har gått tre månader sedan den förra höjningen. Det blir fyra höjningar i år ifall de fortsätter i samma takt, säger von Gerich, som anser att den snabbare takten tyder på bättre ekonomisk utveckling än tidigare i USA.

President Donald Trumps stimuleringsprogram kan trissa upp ekonomin ännu mer.

Sysselsättningsläget har utvecklats väl och står i centrum för Feds finanspolitik eftersom det hör till bankens uppgifter att se till att det råder full sysselsättning.

– Sysselsättningsutsikterna är ganska starkt kopplade till inflationsutsikterna, vilket är den andra sidan av mandatet, säger von Gerich.

Genom att höja styrräntan strävar Fed efter att stävja inflationen, som i sin tur förstärks av att lönerna stiger när sysselsättningen blir bättre.

Räntehöjningen kan också leda till att dollarn förstärks mot euron.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan