NyhetsbildZoom
Elsäkerhetsverket i Sverige kartlägger hur stora problemen med USB-laddare är. Foto: Linus Lindholm

Farorna med USB-laddare utreds i Sverige

FNB–TT -
Efter flera allvarliga incidenter kartlägger nu Elsäkerhetsverket i Sverige hur stora problemen med USB-laddare är.

Elsäkerhetsverket har låtit göra en stor granskning där bland annat opinionsundersökningsinstitutet Sifo fått undersöka hur konsumenterna använder laddarna. Myndigheten stöter ofta på allvarliga brister i sina kontroller av USB-laddare och i de anmälningar som kommer in rör sig hälften om brand och var femte om elchock.

Kartläggningen syftar också till att få en bättre bild av hur de olika tillverkarna uppfyller säkerhets- och skyddskraven.

– Vi hoppas att få upp ögonen på marknaden, inköpare och slutkonsumenter så att man blir mer uppmärksam på ansvaret när man säljer, förmedlar och köper USB-laddare. Just denna produktkategori omfattas av en massa tveksamma produkter. Vi ser redan nu att många aktörer inte följer lagen gällande CE-märkning och EU-försäkran och det är allvarligt, säger Mikael Carlson, projektledare och inspektör vid Elsäkerhetsverket i Sverige i ett pressmeddelande.

Läs mera på Elsäkerhetsverkets webbplats.

Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan