NyhetsbildZoom
Matti Vanhanen (C). Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vanhanen: De nordiska länderna ska inte tävla om Nordea

FNB -
De nordiska länderna borde inte konkurrera med varandra om var Nordeas huvudkontor ska vara beläget, säger Matti Vanhanen (C) som är ordförande för riksdagens bankfullmäktige. Frågan är aktuell sedan Nordea hotat med att flytta sitt huvudkontor från Sverige.

Helsingfors och Köpenhamn är i så fall de mest sannolika alternativen, sade styrelseordförande Björn Wahlroos i samband med bolagets årsstämma i torsdags.

– Banken fattar sina egna beslut utgående från de ståndpunkter som är kända. Vi ska inte ge oss in en konstellation där vi på något vis förhandlar om villkoren, säger Vanhanen.

En flytt av huvudkontoret skulle inte leda till en märkbar höjning av skatteintäkterna, men de anställda på huvudkontoret skulle förstås betala skatt i Finland.

Nordeas flyttiver bygger på den svenska regeringens förslag till höjd resolutionsavgift. Resolutionsavgiften ska skydda skattebetalarna från kostnader om en systemviktig bank hamnar i kris.

Risker

Sveriges finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att flytten inte nödvändigtvis är något negativt ur svensk synvinkel. En flytt skulle nämligen minska på risken för svenska skattebetalare ifall en bankkris skulle äga rum.

– Bedömningen ska tolkas så att den risk Sverige ensamt bär jämförs med euroområdet där det finns en betydligt bredare bas, säger Vanhanen.

Om Nordea flyttar huvudkontoret till Finland skulle bankövervakningen i sin helhet skötas av ECB, uppger Finansinspektionen. I övrigt vill myndigheten inte ta ställning till eventuella konsekvenser.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan