NyhetsbildZoom
Självbetjäningskassor finns bland annat i Citymarket i Vasa centrum. Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Självbetjäningskassor allt vanligare

FNB -
Allt fler väljer självbetjäningskassorna då de är på väg ut från matbutiken, uppger representanter för såväl S- som K-kedjan.

– Kunderna har önskat sig självbetjäning för kassaservicen, så att det speciellt för små inköp blir snabbt och smidigt även under de mest populära butikstiderna på dygnet, säger direktör Sanna Timola på S-gruppen.

Servicedirektör Teemu Naumanen på Kesko berättar om en liknande trend i K-butikerna.

– Många tänker att självbetjäningskassan är som en snabbkassa. För den som gör små inköp är det en snabb väg ut, säger Naumanen.

Enligt honom har K-gruppen självbetjäningskassor i ungefär 60 butiker, de flesta av dem i sina största enheter. Timola uppger att S-gruppen har infört självbetjäningskassor i 18 Prisma-varuhus och 20 S-Market-butiker. Dessutom används samma koncept i fem butiker i Estland och Lettland.

S-gruppens första självbetjäningskassor infördes 2012 i Vallgård, Helsingfors. Enligt Timola kommer S-gruppen att installera mer självbetjäningskassor, men de kommer ändå inte att finnas i alla butiker.

K-gruppens första tester med självbetjäning vid kassorna gjordes i Lahtis 2012. Den gången ledde testerna inte till någonting, utan de nuvarande kassorna finns till för att ett liknande koncept lanserades igen för ungefär ett år sedan.

– För tillfället införs nya självbetjäningskassor i butikerna nästan varje vecka, säger Naumanen.

– Det är lätt att se hur de sannolikt blir allt allmännare i de lite större butikerna. Hur det blir i de mindre återstår att se.

Personal krävs

Självbetjäning innebär i detta fall inte att kassorna klarar sig helt utan personal. S-gruppens koncept bygger på att fem personer kan betala samtidigt och att de fem terminalerna övervakas av en anställd.

Naumanen uppger att också K-butikerna alltid har minst en person på plats, inte minst för att övervaka åldersgränserna för alkohol.

– Ibland kan det vara mer också, för vi vill erbjuda en bra servicehelhet. Det uppstår situationer då kunderna behöver hjälp, säger Naumanen.

Både Timola och Naumanen bedyrar att de traditionella kassorna inte kommer att försvinna. Naumanen tycker dessutom att de vanliga kassorna är snabbare för den som storhandlar.

– Om kundvagnen är full med varor så är det lättare att gå till en traditionell kassa, säger Naumanen.

Servicefacket Pam ser inga större problem med det nya konceptet

– Det fanns en rädsla för att självbetjäningskassorna kommer och tar arbetarnas timmar. Men något sådant har inte märkts, säger avtalsexperten Mia Suominen på Pam.

– Vi ser nog inga stora spöken här.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

De vill se potatisen växa igen

KRISTINESTAD Potatisens rykte har med årens lopp försämrats. Den börjar glömmas bort, säger Theresa Gull, projektledare för Potatiskompetenscenter.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nya färjan väntar på statens signal

1

De statliga pengarna från Finland och Sverige är nyckeln till Kvarkenprojektet med den nya färjan. Frågan är om och när de kommer.

Inrikes

KD tar ställning till presidentvalet

Ska Kristdemokraterna (KD) ha en egen kandidat i presidentvalet i januari och vem blir det i så fall? Det kan avgöras i dag.

Nyhetsbild
Sport

Risk för en lång Realshow

FOTBOLLSKRÖNIKAN Ett hack i kurvan? Snarare en rak linje från våren till hösten. Barcelona har väldigt mycket sköld att putsa för att ens vara nära Real Madrid i La Liga.

Mest läst senaste veckan