Föreningen Saunapalviyhdistys har ansökt om att "basturökt skinka, tillverkad på traditionellt sätt" ska bli en skyddad geografisk beteckning.

Tillverkningsmetoderna för traditionell basturökt skinka är annorlunda i Finland än i andra länder. Den skiljer sig från annan rökt skinka som tillverkas med hjälp av modernare teknik i kok- eller rökskåp. Skillnaderna gäller i synnerhet tillverkningssättet och den unika produktkvaliteten, skriver föreningen i sin ansökan. Rökningen sker med alved i rökbastu genom direkt rökning och värmebehandlingstiden är minst 12 timmar.

Det geografiska område som namnskyddet föreslås gälla, gäller hela Finland.

Om någon har något att invända mot namnskyddet för traditionell basturökt skinka, ska anmälningar lämnas in senast den sista april.

Föreningen Saunapalviyhdistys uppgift är bland annat att slå vakt om den traditionella framställningsmetoden för och särprägeln hos äkta basturökt skinka. Enligt föreningens definition är traditionell basturökt skinka framställd av intakta muskler eller skurna bitar av grisskinkor. Också skinkfett och svål kan ingå.

Skinkan tillverkas endast av slaktsvin – kött från avelssvin används inte.