Relativt sett är det den största minskningen sedan början av 1970-talet.

Antalet födda har nu minskat sex år i följd.

Nativiteten, det vill säga antalet födda barn per kvinna, fortsätter också att minska. Fruktsamhetstalet för fjolåret var 1,57 barn per kvinna i fertil ålder. Talet har inte varit så här lågt sedan 1973. Fruktsamhetstalet för 2015 var 1,65.

För att befolkningen ska öka bör födelsetalet vara 2,1. Födelsetalet var så här högt i Finland senast i slutet av 1960-talet.

Förstföderskornas medelålder har steg en aning och var i fjol 29,1 år.

Österbottningarna toppar

Födelsetalet sjönk visserligen i hela landet men i Kajanaland, Mellersta Österbotten och på Åland steg det.

Mellersta Österbotten var det enda landskapet där nativiteten i fjol överskred befolkningens reproduktionsnivå. Där var det totala fruktsamhetstalet 2,13 barn per kvinna.

Näst mest barn föddes med stöd av nativiteten 2016 i Södra Österbotten och Norra Österbotten där födelsetalet var 1,91 barn per kvinna. Minst barn föddes i Nyland, 1,45 barn per kvinna.

Födelsetalet sjönk mest i Södra Karelen, nästan tio procent jämfört med 2015. Landskapets totala fruktsamhetstal var 1,52 barn per kvinna.

Nativiteten lägst i Helsingfors

För hela landet de fem senaste åren var fruktsamhetstalet 1,69.

Den högsta nativiteten i kommuner med högst 50 000 invånare fanns i Seinäjoki där det summerade fruktsamhetstalet var 1,87 under samma period. Näst högst var den i Uleåborg, tredje högst i Borgå och fjärde högst i Esbo.

Lägsta var födelsetalet under de fem senaste åren i Helsingfors, där det summerade fruktsamhetstalet var 1,30.