Båda klubbarna gjorde jobbet i kvartsfinalreturerna i Champions League. Real försvarade sin 2–1-seger från München i förra veckan.

Men det satt hårt inne.

Bayern München tvingade fram förlängning efter 2–1 och 3–3 totalt.

Men Cristiano Ronaldo hade inget emot att jobba över. 2–2 och 3–2 kom från hans fötter och portugisen firade sitt 100:e mål i Champions League. Ett tröttkört och decimerat Bayern rasade ihop och Marco Asensio prickade in 4–2 när regerande mästaren Real defilerade till semifinal.

Men det kunde ha slutat helt annorlunda.

Arjen Robben låg bakom tyskarnas ledningsmål kort efter pausen. Holländaren kom i vägen för Casemiros utsträckta fot, föll och domaren Viktor Kassai blåste efter viss tvekan för straff.

Robert Lewandowski tvekade inte.

Levde farligt

Bayern jagade 2–0-målet som hade inneburit 3–2 totalt och semifinal och Real levde riktigt farligt när tyskarna tryckte på och skapade möjligheter.

Då klev han fram för första gången, Cristiano Ronaldo. Världsstjärnan hade varit tämligen anonym så långt i matchen, men nu smet han förbi Philipp Lahm och nickade in kvitteringen. Men glädjen blev kortvarig, bara två minuter senare styrde Sergio Ramos bollen i eget mål – och i det läget väntade förlängning.

Bayerns Arturo Vidal fick sin andra varning i slutskedet och visades ut. Reprisbilderna visade en perfekt tackling, men Kassai hade inga bildupptagningsmöjligheter. Med en man mer dominerade Real extratiden och i slutsekunderna av den första förlängningskvarten tryckte Ronaldo in den semifinalgivande 2–2-kvitteringen.

Problemet för Kassai och det ungerska domarteamet? Ronaldo var offside – och så även vid 3–2-målet.

Möttes i finalen förra året

I Leicester tog Atlético snabbt död på spänningen när Saul gjorde 1–0 på King Power Stadium efter 26 minuter. I och med Antoine Griezmanns straffmål hemma på Vicente Calderón hade Atlético 2–0 sammanlagt och Leicester var piskat att göra tre mål för att som enda kvarvarande engelska klubb överleva i turneringen.

Ett släppte Atlètico till, Jamie Vardys kvittering efter en timmas spel. Men det var bud på fler när Leicester forcerade hårt.

Matchen slutade 1–1.

När Real och Atlético möttes 2014 i Lissabon var det i den första Champions League-finalen mellan två klubbar från samma stad. Då vann Real, men först efter förlängning. Två år senare, på San Siro i Milano, var det ännu tajtare när Real återerövrade pokalen via 5–3 i straffavgörandet.

På onsdag kväll gör Barcelona och Juventus och Monaco och Dortmund upp om de återstående två platserna i semifinalspelet i maj.

Semifinalerna lottas på fredag. Finalen spelas i Cardiff den 3 juni.