Helsingin Sanomat skrev på tisdagen bland annat att Skyddspolisen och Försvarsmakten föreslås få rätten till hemliga hembesök och att följa med och öppna försändelser.

Lagen uppges också ge Skyddspolisen möjligheter till underrättelseverksamhet utomlands, något som inte är tillåtet i dag. Skyddspolisen kan till exempel inte skicka en detektiv till en främmande stat.

Den nya underrättelselagen har beretts i tre arbetsgrupper inom Inrikes-, Försvars- och Justitieministeriet.

Arbetsgruppernas förslag ska nu ut på remiss och målet är att de ska kunna behandlas av riksdagen i höst. Regeringen har upprepade gånger vädjat till oppositionen om att den grundlagsändring som behövs kan göras i en försnabbad behandling.

Om grundlagsändringen ska kunna göras redan under denna riksdagsperiod måste fem sjättedelar av riksdagsledamöterna ställa sig bakom förslag. Annars flyttas behandlingen till nästa riksdag.

Förutom regeringspartierna har tidigare inrikesministern Päivi Räsänen (KD) vädjat för lagen. För att förslaget om försnabbad behandling ska få de 166 riksdagsledamöter som krävs bakom sig måste regeringen och Kristdemokraterna få minst SDP och något annat oppositionsparti på sin sida. SDP har 35 riksdagsledamöter, De gröna 15, Vänsterförbundet 12 och SFP 10.