I Finland deltog cirka 6 000 15-åringar i undersökningen, som visar att pojkarna är nöjdare än flickorna med sina liv. Skillnaden mellan könen är betydligt större än i OECD-länderna i snitt.

Över hälften av pojkarna sade sig vara mycket nöjda med sina liv medan bara en dryg tredjedel av flickorna var mycket nöjda. Bland pojkarna var 4 procent missnöjda med sina liv och bland flickorna 9 procent.

Faktorer som bidrar till att ungdomarna i Finland mår bra eller dåligt är skolgemenskapen, fritidsintressen, mobbning, skolmotivationen och hur väl ungdomarna upplever att de behandlas av lärarna.

– Cirka 15 procent av eleverna upplever att de står utanför skolgemenskapen. Det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid en god anda och gemenskapskänsla i skolorna, säger professor Jouni Välijärvi som koordinerar den finländska delen av Pisarapporten.

Ungefär var fjärde elev hade upplevt psykisk mobbning åtminstone några gånger per år. Var tionde hade utsatts för fysisk mobbning. Pojkarna hade fler erfarenheter av att bli mobbade än flickorna.

Jämfört med andra länder upplever de finländska ungdomarna mindre prestationskrav över prov och vitsord. Undersökningen visar att sambandet mellan framgång och ångest är tydligt: elever som inte känner onödig press presterar bättre.

Årets undersökning gjordes 2015 och 72 länder eller regioner deltog.