För åtta år sedan var han nämligen inblandad i en betydligt mindre lustfylld matchserie, då Ässät mötte Vasa Sport i ligakvalet.

Kilpeläinen och Ässät vann den avgörande matchen i Björneborg med klara siffror och behöll sin ligaplats med 4–3 i matcher våren 2009. I en klassisk

video som Ilta-Sanomat gjorde efter den sjunde matchen skällde Sports dåvarande tränare Juhani Tamminen ut de flesta inblandade, men motståndarmålvakten fick beröm med orden "resten skötte herr Kilpeläinen". Han spelade utmärkt.

– Det här är nog betydligt mer njutbara matcher. Då stod hela klubbens framtid på spel, säger Kilpeläinen.

Att det är ligafinaler och inte ligakval som gäller i år är långt ifrån den enda skillnaden.

– Jag är en bättre målvakt nu. Intresset för att utvecklas är stort, säger Kilpeläinen.

Målvaktstränaren Kari Lehtonen började samarbeta med Kilpeläinen i Ässät 2008.

– Han hade snabba reflexer redan då. Bristande rutin gjorde honom kanske lite rädd för att lyckas, men de fysiska egenskaperna fanns där, säger Lehtonen.

Han bjuder också på en ovanlig faktadetalj.

– Eero är i topp tre i hela ligan när det gäller aerobisk uthållighet. I Ässät var hans maxvärden för syreupptagning 73–74, alltså i samma klass som längdskidåkare, säger Lehtonen och berömmer också Kilpeläinens allt bättre blick för spelet.

Just blicken för spelet märktes i första finalmatchen, då Teemu Nurmi försökte överlista Kilpeläinen med ett direktskott.

– Han hade redan tidigare noterat att det finns en högerskytt på andra kanten. Sen gällde det bara att få kroppen i vägen och pucken i famnen, säger Lehtonen.

Jokerit och Zug

Kilpeläinen fortsatte i Ässät efter ligakvalet och spelade för Jokerit 2011–2013. Han lyckades inte vinna mer än ett brons i vad som då var ligans rikaste lag. Efter ett år i schweiziska Zug spelar Kilpeläinen sedan 2014 för KalPa. Juhani Tamminen, sedan länge tv-kommentator i stället för tränare, håller med Kilpeläinens egen bedömning om att han är bättre än våren 2008.

– Kilpeläinen har tidigare varit en bra målvakt för lite sämre lag. Nu har han tveklöst vuxit till en vinnande målvakt för ett vinnande lag, säger Tamminen.

Eero Kilpeläinen

  • Född den 7 maj 1985 i Juva.
  • Spelade boboll ännu som 13-åring.
  • Ishockeyfostrad i Juvan Pallo, flyttade till Jukurit i S:t Michel som 10-åring och till KalPa i Kuopio som 16-åring.
  • Övriga klubbar: Peterborough Petes (kanadensiska juniorligan OHL), Hermes, ässät, LeKi, Jokerit, Zug (Schweiz).
  • Har hållit nollan 42 gånger i FM-ligans grundserie – rekord. Fyra nollor i årets slutspel.
  • Sex A-landskamper, NHL-draftad av Dallas Stars i femte omgången 2003.