L-karnitin påminner om aminosyror och finns inte på Wadas lista över förbjudna ämnen. Men det är inte tillåtet att ta mer än 50 milliliter av ämnet inom sex timmar.

Brittiska friidrottsförbundets läkare Robin Chakraverty medger att han gav Farah L-karnitin inför Londons maraton 2014 för att öka löparens prestationsförmåga. Chakverty berättar att han konsulterade Farahs tränare Alberto Salazar inför beslutet. Enligt läkaren var det fråga om en dos på 13,5 milliliter.

Läkaren medger att han över huvud taget inte dokumenterade injektionen.

Det brittiska parlamentets kultur-, medie- och idrottsutskott hörde Chakverty som del av sin utredning om de sega dopningsmisstankarna mot Farah. I mars rapporterade tyska Der Spiegel att Salazars löpare bland annat använt stora doser L-karnitin och tyreoideahormoner utan medicinsk grund. Nyheten grundade sig på en pågående utredning som USA:s antidopningsorganisation Usada utförde.

Chakverty, som numera arbetar för Englands fotbollslandslag, säger att dokumentationen blev ogjord på grund av brådska.

– Misstag händer när man reser och det är unikt med rollen (som förbundets läkare). Alla idrottare tränar inte på samma plats. Jag har ständig jour för idrottarna och måste resa till dem. Om något inte dokumenteras genast kan det bli bortglömt eftersom det finns så mycket annat. Men det här ingen bortförklaring, säger Chakverty.

Ed Warner, som är ordförande för Storbritanniens friidrottsförbund, beskriver den uteblivna dokumentationen som oförlåtlig.