Enligt uppgifter FNB fått är det meningen att regeringen ska behandla gruppens förslag i halvtidsöverläggningen nästa vecka.

Vem vill avreglera apoteksbranschen?

Bland annat konkurrensmyndigheterna har velat luckra upp regleringen av apoteksbranschen. Av regeringspartierna är Samlingspartiet mest positivt till att avreglera apoteksverksamheten. Även Centern är villigt att avreglera åtminstone lite.

Intresseorganisationen Finlands Dagligvaruhandel pressar på för en avreglering.

Apotekareförbundet är mycket förbehållsamt och vill att systemet i stora drag hålls kvar som det är nu. Förbundet är redo att utöka antalet apotekstillstånd på ett kontrollerat sätt och prova på priskonkurrens för receptfria läkemedel.

Vad regleras och varför?

För att få ha apoteksverksamhet krävs tillstånd av Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea, och man måste vara provisor för att kunna få tillstånd. Priserna på receptmediciner är de samma för alla apotek. Apotekarna betalar en apoteksavgift till staten utgående från sin omsättning. På det här sättet vill man garantera att försäljningen och användningen av läkemedel är trygg.

Hur kan en avreglering kunna se ut i praktiken och när kan den börja?

Dagligvaruhandelns vd Kari Luoto nämner tre huvudmål.

– Fritt grundande av apotek, möjlighet till priskonkurrens och försäljning av trygga receptfria läkemedel i supermarketar.

Trygga mediciner skulle kunna vara till exempel allergimediciner, matsmältningsmediciner eller preparat mot halsont, säger Luoto.

Enligt honom skulle en del vanliga läkemedel för Dagligvaruhandelns del kunna finnas på butikshyllorna redan i början av nästa år. Han tror att de skulle kunna vara ungefär femton procent billigare i supermarketarna än de är i dag på apoteken.

Varför borde man vara skeptisk till avreglering?

Som myndighet tar Fimea inte ställning till det politiska beslutsfattandet men betonar vikten av läkemedelssäkerheten och att det måste gå att få tag på mediciner i hela landet, också på landsbygden.

– Det här är frågor som borde styra diskussionen och de borde begrundas allvarligt, säger direktör Eeva Leinonen vid Fimea.

Apotekareförbundet påminner om riskerna med fri läkemedelsförsäljning. Till exempel i Sverige flyttade man preparat med paracetamol tillbaka från supermarketarna till apoteken eftersom de kan orsaka allvarliga leverskador om man tar dem i för stora doser.

Vilka erfarenheter har man i Sverige och Estland?

Erfarenheterna varierar men antalet apotek har i allmänhet ökat. På många håll har priserna gått ner, men det är svårt att utifrån de uppgifter som Fimea samlat bedöma vilka faktorer som har påverkat utvecklingen. Det har nämligen genomförts andra reformer samtidigt som branschen har öppnats för konkurrens.

Apoteksbranschen är strikt reglerad

  • Det finns kring 800 apotek i Finland. I glesbygden finns dessutom serviceställen med begränsat utbud som apoteken upprätthåller.
  • Receptmedicinerna står för cirka 80 procent av apotekens omsättning, de receptfria läkemedlen för drygt 10 procent och den övriga försäljningen för klart mindre än 10 procent.
  • Bara provisorer kan få apotekstillstånd. En provisor har högre universitetsexamen och har före det avlagt farmaceutexamen.
  • Till exempel konkurrensmyndigheterna och Finlands Dagligvaruhandel vill avreglera branschen.
  • Regeringspartiernas apoteksarbetsgrupp är klar med sitt arbete och behandlingen av frågan fortsätter i riksdagsgrupperna och regeringen.
  • De som talar för avreglering vill ha priskonkurrens och fler apotek. De vill att en del receptfria mediciner ska kunna säljas i matbutikerna.
  • Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea övervakar apoteksverksamheten, beviljar apotekstillstånd och övervakar läkemedelsmarknaden och lagligheten i apotekens verksamhet.
  • Regleringen av apoteksbranschen har avvecklats på olika sätt i bland annat Sverige, Danmark och Estland.