I en utredning som Försvarsministeriet presenterade på torsdagen nämns medborgare och samfund i länder utanför EU och Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) avvisar tanken att oron över säkerheten kring fastighetsaffärer enbart är riktad mot Ryssland och ryssar.

– Inte börjar vi justera vår lagstiftning bara för ett lands skull, försäkrar Niinistö.

Regeringen ska försöka driva igenom det ovanligt omfattande lagprojektet under den här regeringsperioden. Den beredningsarbetsgrupp som tillsatts av statsrådets kansli har representation från hela åtta ministerier. Enligt planerna ska lagarna träda i kraft i början av 2019.

Lägesbild i realtid

Försvarsministeriets arbetsgrupp anser att myndigheterna bör få en lägesbild i realtid över förändringar i ägandet och förvaltningen av fast egendom. Detta kräver inga nya lagar men många nuvarande register behöver göras mer användbara.

På lagberedningssidan nämns också att staten kunde få förköpsrätt i fastighetsaffärer, en rätt som kommunerna redan har.

– Förköpsrätt för staten låter utomordentligt förnuftigt. Det är egentligen konstigt att en sådan rätt inte har införts i lagstiftningen tidigare, säger Niinistö.

Dessutom föreslår arbetsgruppen en begränsad tillstånds- eller anmälningsskyldighet för fastighetsinnehav för medborgare och samfund utanför EU- och EES-området. Det här borde man enligt arbetsgruppen stifta en lag om och systemet kunde tillämpas begränsat både geografiskt och tidsmässigt.

Inlösningsrätt

Arbetsgruppen föreslår också att lagen om inlösen preciseras vad gäller försvarsbehoven. Förutsättning för inlösning skulle exempelvis vara att områden finns i närheten av marker som försvarsmakten har i sin besittning.

Staten har redan nu möjligheter att lösa in objekt som anses hota säkerheten, men Niinistö tycker att det också behövs nya och mjukare metoder. När det finns lagstiftning styrs också utlänningars fastighets- och markaffärer till sektorer som är bättre med tanke på säkerheten, tror Niinistö. För krissituationer finns det redan tillvägagångssätt.