– Vi har ganska stora förväntningar­. Det är sista chansen för regeringen att göra någonting som ska hinna­ påverka under den här valperioden, säger SDP:s vice ordförande Maarit Feldt-Ranta.

Hon påpekar att ekonomin och syssel­sättningen inte vuxit så som regeringen planerat.

– Det betyder att Finland inte kan hålla fast vid EU:s underskottsmål, säger hon och befarar att det kan ­leda till att det går illa.

SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson hoppas att åtminstone några­ av SFP:s sysselsättningsförslag ska dyka upp bland regeringens åtgärder. När det gäller vård­reformen ­behövs det en kursändring, säger hon.

– Man måste ta de bekymmer som sakkunniga har framfört i sina ut­låtanden på allvar. Innehållet borde bli sådant som tryggar vården. Uträkningarna visar fortfarande i­nte att man skulle nå de ekonomiska målen, säger Henriksson.

Hon oroar sig för att det inte finns tillräckligt med resurser för polisen och hoppas på större humanism i flyktingpolitiken.

Flyktingkvoten borde höjas rejält, men inrikesminister Paula Risikkos (Saml) förslag om att flyktingkvoten höjs till 1 050 nästa år är bättre än ingenting, säger Henriksson.

– Jag hoppas att Centern och Samlingspartiet inte blir Sannfinländarnas gisslan i frågan och inte ger Sannfinländarna för mycket spelrum när det gäller flyktingpolitiken och svenskan, säger Henriksson.

Vänsterförbundet fruktar att regeringen ytterligare vill skärpa villkorligheten i arbetslöshetsskyddet och göra livet svårare för arbets­lösa och låginkomsttagare genom olika lagändringar, säger partiledaren Li A­ndersson.

Partiet kräver att regeringen ger mer resurser till produktutveckling, forskning och utbildning. Andersson vill också att regeringen ser över o­lika typer av byråkratifällor.

Till exempel borde summan arbets­lösa får tjäna innan det inverkar på arbetslöshetsunderstödet höjas från 300 till 500 euro. Också skyddsdelen för personer i utmätning borde höjas.

– Sen hoppas jag att regeringen fattar beslut om en reform av familje­ledigheterna. Det finns ju stöd för det i regeringen.

Andersson hoppas också på ett barntillägg i studiestödet som hon tycker sig ha hört ett löfte om.

– Jag förhåller mig inte särskilt ­optimistiskt till att regeringen gör det. Det är osannolikt att regeringens ideologiska linje är annorlunda inför den här budgeten än den förra.

Anna-Maja Henriksson (SFP), Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Li Andersson (VF) ser alla fram emot halvtidsförhandlingarna.

Regeringens halvtidsförhandlingar

  • Regeringen för halvtidsförhandlingar på måndag och tisdag på statsministerns residens Villa Bjälbo.
  • Vid halvtidsförhandlingarna gör regeringen en bedömning av hur regeringsprogrammet verkställts så långt och definierar betoningarna för resten av valperioden.
  • Halvtidsförhandlingarna infördes av Jyrki Katainens (Saml) regering.
  • Juha Sipiläs (C) regering kombinerar halvtidsförhandlingarna och förhandlingarna om budgetramarna.
  • I augusti förhandlar regeringen om sitt budgetförslag.